Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο

askiseis stithous kentriki

Ποιοι είναι οι θωρακικοί μύες; Ποιος είναι ο ελάσων θωρακικός και ποιος ο μείζων θωρακικός; Δείτε τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο γυμναστήριο για να αποκτήσετε ένα γυμνασμένο και καλοσχηματισμένο στήθος.

Οι θωρακικοί μύες είναι δύο ζεύγη μυών που καταλαμβάνουν το πρόσθιο ανώτερο τμήμα του θώρακα μας. Είναι ένα ζεύγος ανά πλευρά και χωρίζονται στον μείζονα θωρακικό και τον ελάσσονα θωρακικό.

Ο Ελάσων θωρακικός ξεκινά (εκφύεται) από την κλείδα και καταλήγει (καταφύεται) στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα στις ανώτερες πλευρές. Σκοπό έχει την ανύψωση των πλευρών ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητα της θωρακικής κοιλότητας και έτσι να δημιουργηθεί χώρος για τον αέρα που θα εισέλθει στους πνεύμονες. Είναι λοιπόν εισπνευστικός μυώνας.

Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο 1

Ο Μείζων θωρακικός ξεκινά από το στέρνο μας και καταλήγει στον βραχίονα. Σκοπό έχει την προσαγωγή (πλησίασμα) του βραχίονα προς το κέντρο του σώματός μας. Έχει τριγωνικό πεπλατυσμένο σχήμα και χωρίζεται σε δύο μοίρες (τμήματα). Το ανώτερο τμήμα που ονομάζεται κεφαλή της κλείδας και το κατώτερο που ονομάζεται στερνοπλευρική μοίρα. Οι βασικότερες ασκήσεις για τον μείζονα θωρακικό είναι κατά σειρά προτεραιότητας οι ακόλουθες:

Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο 2

1. PECK DECK (ΠΕΚ ΝΤΕΚ): είναι ένα μηχάνημα που υπάρχει σε κάθε γυμναστήριο και μας προσφέρει την μεγαλύτερη απομόνωση από όλες τις άλλες ασκήσεις (σημείωση: απομονωτική άσκηση είναι η άσκηση που ενεργοποιεί περισσότερο τον μυώνα που θέλουμε να γυμνάσουμε εξαιρώντας παράπλευρους άλλους μυώνες).

Εκτέλεση: Καθόμαστε στο μηχάνημα πεκ ντεκ και βάζουμε τα χέρια μας στις λαβές που διαθέτει. Πιέζουμε με τα χέρια προς το κέντρο του θώρακα συμπλησιάζοντας τα σαν να αγκαλιάζουμε.

Στην άσκηση συμμετέχει εν μέρει το πρόσθιο τμήμα του δελτοειδούς (ώμος).

Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο 3

2. ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ:

Εκτέλεση: καθόμαστε στο μηχάνημα πιέσεων στήθους βάζοντας τα χέρια μας στις λαβές του. Πιέζουμε τα χέρια μας μπροστά έως ότου τεντώσουν. Στην άσκηση αυτή υπάρχει υποχρεωτικά συμμετοχή των τρικεφάλων και του πρόσθιου τμήματος του δελτοειδούς.

Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο 4

3. CROSS OVER (ΚΡΟΣΣ ΟΒΕΡ) / Διασταυρώσεις ΣΤΗΘΟΥΣ

Εκτέλεση: στεκόμαστε στο κέντρο του μηχανήματος κροςς οβερ και τοποθετούμε τα χέρια μας στις λαβές του που βρίσκονται στα πλάγια. Σκύβουμε μπροστά φέρνοντας την πλάτη μας παράλληλα με το έδαφος πιέζουμε τους βραχίονες προς το στέρνο συμπλησιάζοντας τους μπροστά στον θώρακα. Εδώ συμμετέχουν επίσης το πρόσθιο τμήμα του δελτοειδούς και οι καμπτήρες μύες της παλάμης.

Οι σωστές ασκήσεις στήθους στο γυμναστήριο 5

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »