Pole dancing: O σέξι τρόπος για fitness

Μετά από τη μόδα του pilates, της zumba και του spinning, ο χορός στον στύλο, το γνωστό πλέον pole dancing, φαίνεται να κερδίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερους οπαδούς. Και όχι άδικα αφού συνδυάζει την άσκηση, το χορό και την αισθησιακή κίνηση. Το pole dancing περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα είδη χορού, το μπαλέτο, τη γυμναστική εδάφους, την ακροβατική γυμναστική και τελικά είναι σήμερα η πιο σέξι μορφή χορού.

Το pole dancing γίνεται με τη χρήση ειδικού στύλου, με δυνατότητα spinning και περιλαμβάνει συνδυασμό βηματισμών στο έδαφος και τεχνικών στον ίδιο το στύλο. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει καλή προθέρμανση, τεχνικές, συνδυασμούς, αποθεραπεία και διατάσεις. Μυϊκή ενδυνάμωση σε όλο το σώμα, ευελιξία και ευλυγισία και τόνωση είναι τα βασικά οφέλη του pole dancing. Αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης για το γυναικείο σώμα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα στο σώμα, ως σύσφιξη, μείωση κυτταρίτιδας και χάσιμο πόντων ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και βελτιώνεται η φυσική κατάσταση.

Το pole dancing συνήθως περιλαμβάνει κάποια γυρίσματα, μερικές έλξεις, μερικές χορευτικές κινήσεις, ανοίγματα και στηρίξεις. Αυτός ο συνδυασμός των επιπέδων έντασης σημαίνει ότι ο χορός μπορεί να χαρακτηριστεί ως έντονη προπόνηση. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καεί το λίπος και να βελτιώσει δραστικά την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι μια ισομετρική και ισοτονική προπόνηση σε μία μόνο μπάρα. Όσο για τη ψυχολογία, το pole dancing βελτίωνει κατακόρυφα τη γυναικεία αυτοπεποίθηση.

Κάποιος που επιθυμεί να το δοκιμάσει το pole dancing ξεκινά από το μηδέν, όποια κι αν είναι η ηλικία του, ή το σωματικό του βάρος. Όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κάποιες δεξιότητες, ωστόσο ο καθένας επιλέγει μέχρι πιο επίπεδο επιθυμεί να προχωρήσει.

Pole dancing: O σέξι τρόπος για fitness 1

Η ιστορία

Η ιστορία του pole dancing ξεκινάει πριν από 2 χιλιάδες χρόνια με γυναίκες που χόρευαν για γυναίκες, σε ένα ινδικό άθλημα που ονομαζόταν Mallakhamb. Το Κινέζικο pole εκτελείται συνήθως σε δύο στύλους ύψους 6 μέτρων. Οι άνδρες μεταπηδoύσαν από στύλο σε στύλο και εκτελούσας πολλές κινήσεις που “αψηφούν” την βαρύτητα.

Το δυτικό pole dancing πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1920 στην ακμή της αμερικάνικης “κατάθλιψης” εκείνης της εποχής. Οι θίασοι πήγαιναν από πόλη σε πόλη διασκεδάζοντας τα πλήθη. Μέρος των θιάσων περιλάμβανε διάφορες εμφανίσεις σε μικρές σκηνές που υπήρχαν γύρω από την κεντρική σκηνή. Σε μια από αυτές υπήρχαν γυναίκες που χόρευαν επιδεικτικά σε μια μικρή σκηνή μπροστά σε πλήθη “ενθουσιασμένων” ανδρών. Αυτό έγινε γνωστό ως dance pole (χορός σε στύλο).

Το pole dancing άρχισε να εμφανίζεται από τις σκηνές εκείνες σε διάφορα μπαρ την δεκαετία του 1950. Αργότερα στην δεκαετία του 1980 οι γυναίκες που έκαναν στριπτίζ ασπάστηκαν το pole dancing και έγινε δημοφιλής χορός στον Καναδά και μετέπειτα στις Η.Π.Α. Μετά το 1990, η Fawnia Mondey Dietrich, ξεκίνησε να διδάσκει το pole dancing σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα παρουσιάζοντας το πρώτο DVD εκμάθησης της τέχνης, ως αθλητική και χορευτική δραστηριότητα. Σήμερα το pole dancing διεκδικεί μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Ελλάδα, η Ελευθερία Γιαγή θα μεταδώσει τη γνώση και  την εμπειρία της, των επτά χρόνων, ως η πρώτη  επαγγελματίας- εκπαιδεύτρια του pole dance στην Ελλάδα. Ίδρυσε και θεμελίωσε το σύστημα εκμάθησης POLOSI από το 2006. Η κ. Γιαγή ξεκίνησε ως αυτοδίδακτη -καθώς δεν υπήρχαν άλλοι εκπαιδευτές στην Ελλάδα- ενώ στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε σε σχολές στο εξωτερικό, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Σύγχυση με το στριπτίζ

Παράλληλα, ο αισθησιασμός που ενυπάρχει στο pole dancing, ενισχύει το αίσθημα της θηλυκότητας σε μία γυναίκα, στοιχείο κομβικής σημασίας για την καλή ψυχολογία της σε κάθε ηλικία και κάθε φάση της ζωής της. Η ταύτιση από ορισμένους του pole dance με το στριπτίζ γίνεται εξαιτίας τού ότι και στα δύο χρησιμοποιούνται για τον χορό έναν στύλο.

Το γεγονός ότι και κάποιες κοπέλες, που κάνουν στριπτίζ σε συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά, κάνουν μαθήματα pole dancing, γιατί θεωρούν ότι τις βοηθάει στη δουλειά τους, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο ρόλος και ο στόχος του pole dancing.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »