Ποιες ασκήσεις (πλην της γιόγκα) μειώνουν το άγχος

fitness ygeia

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλο σας το σώμα και να σας προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Μπορείτε να το διαχειριστείτε άψογα όμως, με την κατάλληλη γυμναστική!

Η άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι μια μεγάλη διέξοδος για το άγχος. Ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού και της επινεφρίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει και την αίσθηση βαρεμάρας και ανίας καθώς επίσης το στρες και την ανησυχία. Καθώς αυξάνονται οι ενδορφίνες, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να αισθάνεται πιο ξεκάθαρος, ενεργοποιημένος και σε εγρήγορση. Αυτά όλα σου επιτρέπουν να διαχειριστείς το άγχος και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Δες ποιες ασκήσεις μειώνουν το άγχος, εκτός από τη γιόγκα.

1. Βάρη

Η προπόνηση δύναμης παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα άγχους και τη διάθεση. Ακριβώς όπως κάθε τύπος άσκησης, η προπόνηση δύναμης προωθεί την παραγωγή καλών ορμονών, με τα βάρη να σου προσφέρουν την ικανοποίηση όταν πιέζεις τον εαυτό σου και βλέπεις να έχεις αποτελέσματα. Δοκίμασε τα squats και deadlifts.

2. Αερόβια

Aερόβιες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, cardio ή χορός προσφέρουν οφέλη από τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται, το σώμα σου απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την “καλή διάθεση” όπως είναι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτές οι δραστηριότητες σε βοηθούν να νιώθεις καλύτερα σωματικά και διανοητικά. Οι προπονήσεις HIIT μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις την προπόνηση γρήγορη και αποτελεσματική και να μειώσεις το άγχος σου.

Δείτε επίσης : Είναι η γιόγκα «φάρμακο» κατά του άγχους;

3. Πολεμικές τέχνες

Για πολλούς οι πολεμικές τέχνες είναι ο τέλειος τρόπος να αποκτήσουν φόρμα, να απελευθερώσουν ενέργεια και να απαλλαγούν από την ένταση και το άγχος. Η εκμάθηση των τεχνικών είναι χρήσιμη για να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο και μακριά από τους παράγοντες που σου προκαλούν άγχος. Οι διάφορες μορφές πολεμικών τεχνών σου μαθαίνουν αυτοπειθαρχία και αυτοάμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη φόρμα σου σε καλά επίπεδα.

4. Kickboxing

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται υπό άγχος, έχουν πολλή ένταση και νιώθουν θυμό. Το kickboxing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος σου και να εκτονώσεις αυτά τα συναισθήματα χτυπώντας απλώς το σάκο. Επιπλέον, η βελτίωση της ισορροπίας, η καύση θερμίδων και η αύξηση της ευελιξίας είναι κάποια από τα πολλά οφέλη αυτής της μορφής άσκησης.

5. Pilates

Παρά το γεγονός ότι το Pilates θεωρείται αναερόβια άσκηση, είναι επίσης μια άσκηση που ανακουφίζει από το άγχος. Το πιλάτες δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει και το άγχος.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »