Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την ηλικία σου;

gimnastiki ilikia

Είτε θέλεις να ενισχύσεις τη ρουτίνα σου για να απαλλαγείς από το βάρος είτε δεν έχεις γυμναστεί για χρόνια, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις. Το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο είναι πολύ πιο ασφαλές από το να κάθεσαι σε μια καρέκλα για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Οπότε δες ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την ηλικία σου και ξεκίνα!

Στα 20: χτίσε μυική δύναμη και διόρθωσε τη στάση του σώματος

Προτείνονται: Αεροβική άσκηση και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ομαδικά αθλήματα και βάρη, pushups, διατάσεις.

Οι πρόσφατοι πτυχιούχοι ανησυχούν περισσότερο για το εάν θα βρουν δουλειά από ότι για το μεταβολισμό τους. Αλλά οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσεις τώρα να ασκείσαι εντατικά, εάν είσαι στη δεκαετία των 20. Ασκήσου όπως στο γυμνάσιο ή στο πανεπιστήμιο, μπες σε μια ομάδα, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλει. Επειδή είσαι νέος, μπορεί να κάψεις θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα και να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου ενεργό την υπόλοιπη ημέρα. Αν θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, μία κυκλική προπόνηση HIIT που συνδυάζει δύναμη και cardio είναι ό,τι πρέπει. Επίσης η διόρθωση της στάσης σου είναι ο γρηγορότερος τρόπος να βελτιωθεί η σύνθεση του σώματός σου. Μάθε βασικές ασκήσεις όπως squats, προβολές, pull-downs κ.λπ. και βάλτες στο πρόγραμμα.

Στα 30: Ενδυνάμωσε το πάνω και κάτω μέρος του σώματος

Προτείνονται: Ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γιόγκα, τάι τσι, χορός, cross training

Αν έχεις συγκεντρωθεί στην καριέρα σου, πιθανότατα να μην μπορείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα. Όμως οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής καραδοκούν. Πρέπει να τεντώνεις το πάνω μέρος του σώματος και να ανοίγεις τους γοφούς. Επίσης, βρες ένα γυμναστήριο κοντά στη δουλειά ώστε να πηγαίνεις πριν ή μετά τη δουλειά σου, ιδανικά με κάποιον συνάδελφο.

Στα 40: Διατήρησε τη μυική σου δύναμη, χάσε το κοιλιακό λίπος

Προτείνονται: Τακτική αεροβική άσκηση για 30 λεπτά τη ημέρα, βάρη

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γυμνάζεσαι τακτικά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας της ζωής σου. Τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται και χάνεις μυϊκή μάζα. Τα καλά νέα είναι ότι 30 λεπτά την ημέρα, κυρίως αεροβική που συμβάλλει στην καύση λίπους, βοηθάει στο να καθυστερήσουν οι αλλαγές που «επιβάλλει» η εμμηνόπαυση και αρκούν για να μειώσουν το άγχος και να διατηρήσουν ενεργό τον μεταβολισμό σου. Επίσης η μυϊκή ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ηλικίες, αφού με τη συστηματική άσκηση θα προλάβεις πόνους των αρθρώσεων.

Στα 50: Ασκήσου για καλή διάθεση και ευελιξία

Προτείνονται: Αεροβική άσκηση όπως περπάτημα και κολύμπι, πιλάτες, γιόγκα, βάρη

Οι αυξομειώσεις των επιπέδων των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της διάθεσης και η άσκηση είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο. Η σωματική άσκηση αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει κάποιες ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, σε αυτή τη δεκαετία χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος. Το περπάτημα και το κολύμπι, δεν επιβαρύνουν τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, με λίγο βάρος αλλά πολλές επαναλήψεις, διατηρούν τη μυική μάζα.

Στα 60: Διατήρησε τη φυσική σου κατάσταση

Προτείνονται: Αεροβική στο νερό, βάρη (μία φορά την εβδομάδα) και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πάνω και κάτω μέρος του σώματος, streaching

Εάν θέλεις να μπορείς να κάθεσαι στο πάτωμα και να παίζεις με τα εγγόνια σου τότε χρειάζεται να παραμείνεις δραστήριος. Όσο πιο ενεργός είσαι τόσο περισσότερη ζωτικότητα έχεις. Το καθημερινό περπάτημα ή το κολύμπι μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σου ενώ ορισμένες ασκήσεις στρέτσινγκ βοηθούν πολύ τις δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »