Πλύνε άμεσα τα ρούχα του γυμναστηρίου

Τα πολυεστερικά ρούχα που χρησιμοποιείτε για την προπόνηση είναι σχεδιασμένα να κρατούν το δέρμα σας δροσερό και ξηρό, ωστόσο μπορεί να ‘μυρίζουν’ πολύ περισσότερο από ένα βαμβακερό μπλουζάκι, εάν τα αφήσετε για αρκετό χρονικό διάστημα άπλυτα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα βακτηρίδια που προκαλούν την οσμή, φαίνεται να μεγαλώνουν καλύτερα σε πολυεστέρα παρά στο βαμβάκι σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ακόμα κι αν ο πρόσφατος ιδρώτας που εκκρίνει το σώμα σας κατά την προπόνηση δε μυρίζει, τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στα ρούχα σας μπορεί να επιφέρουν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Τα βακτήρια είναι γνωστά για την ενζυματική τους ικανότητα να μετατρέπουν λιπαρά οξέα, ορμόνες και αμινοξέα σε μικρότερες ενώσεις που έχουν το χαρακτηριστικό της κακοσμίας.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 26 υγιή άτομα που δεν είχαν ιστορικό δερματικών παθήσεων. Ύστερα από 1 ώρα έντονης ποδηλασίας συλλέχθηκαν τα ρούχα τους, τα οποία κρατήθηκαν σε πλαστικές σφραγισμένες σακούλες για 28 ώρες. Τα υλικά των ρούχων ήταν από πολυεστέρα, βαμβάκι αλλά και το συνδυασμό τους.

Μετά το πέρασμα των 28 ωρών, μία ομάδα 7 ατόμων επιλέχθηκε για να μυρίσει τα συγκεκριμένα ρούχα. Όλοι σημείωσαν πως τα ρούχα φτιαγμένα από πολυεστέρα ‘μύριζαν’ κατά πολύ περισσότερο απ΄ότι τα βαμβακερά.

Το μεγάλο συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι να πλένετε τα ρούχα αμέσως μετά το γυμναστήριο. Άμεσα!

Η μελέτη έγινε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, Chris Callewaert.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE