Πιθανότερες αιτίες και τι πρέπει να κάνετε για τον πόνο στο γόνατο

ponos gonato

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, τόσο σε αυτούς που γυμνάζονται, όσο και σε αυτούς που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με τη γυμναστική. Ποια είναι τα πιθανότερα αίτια και τι πρέπει να κάνετε.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο πόνος στο γόνατο είναι κάτι που αφορά είτε τους αθλητές, που «ταλαιπωρούν» τα γόνατά τους, είτε τους ηλικιωμένους. Κι όμως, είναι πολύ συνηθισμένος στους νέους ανθρώπους, ακόμα και στους εφήβους και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Για κάθε πόνο στο γόνατο που διαρκεί πάνω από μία μέρα ή σε εμποδίζει στην καθημερινότητα θα πρέπει να επισκεφθείς ορθοπεδικό, ωστόσο ρίξε μια ματιά στις πιο κοινές αιτίες εκδήλωσής του και στη θεραπεία για να είσαι ενημερωμένη.

Τι σημαίνει ο πόνος στο γόνατο;

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Arthritis Foundation, το γόνατο είναι η πιο επιρρεπής σε τραυματισμό άρθρωση στο σώμα μας. Τα καλά νέα: Οι περισσότεροι τραυματισμοί υποχωρούν με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα λιγότερο καλά νέα; Μια πιο σημαντική βλάβη συχνά χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση, ωστόσο οι εξελίξεις στην ορθοπαιδική κάνουν τις επεμβάσεις στο γόνατο υπόθεση λίγων ημερών.

Η «ακτινογραφία» των πιο συχνών πόνων στο γόνατο

  • Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι οξύς σε περίπτωση τραυματισμού και μάλιστα μπορεί εκείνη την ώρα να ακούσεις ένα «κλικ». Σε ήπιους τραυματισμούς μπορείς να περπατήσεις και ενδεχομένως να συνεχίσεις τη δραστηριότητά σου. Λίγες ώρες αργότερα μπορεί το γόνατο να πρηστεί και να νιώθεις πιο έντονο πόνο όταν ανοιγοκλείνεις την άρθρωση. Αυτός ο πόνος συνήθως συνδέεται με ρήξη συνδέσμων, τένοντα ή μηνίσκου.
  • Σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος κάνει σταδιακά την εμφάνισή του και μπορεί να είναι πιο έντονος σε σκάλες, στο βαθύ κάθισμα ή όταν μένεις για ώρα καθισμένη σε καρέκλα με τα γόνατα σε γωνία μεγαλύτερη της ορθής. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε χονδροπάθεια της επιγονατίδας, πάθηση που συνήθως υποχωρεί με ξεκούραση και ενδυνάμωση του τετρακεφάλου. Εάν ο πόνος είναι έντονος και ακούς «τρίξιμο» στην άρθρωση, μπορεί η βλάβη να είναι πιο σοβαρή και να νιώθεις (χωρίς να έχεις) αστάθεια στην άρθρωση, να «κλειδώνει» το πόδι και να πονάς κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μετά από πτώση ή ατύχημα ο πόνος είναι έντονος και δυσκολεύσαι στην κίνηση. Χρειάζεται ακτινογραφία για να προσδιοριστεί η βλάβη.
  • Η αποκατάσταση: Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης ή τον τραυματισμό, μπορεί για την αποκατάσταση να αρκούν η ξεκούραση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού (όταν δηλαδή έχει υποστεί ρήξη ένας μικρός αριθμός των ινών του συνδέσμου, του τένοντα ή τμήμα του μηνίσκου) αποκαθίστανται με ανάπαυση και φυσικοθεραπεία και επέρχεται πλήρης ανάρρωση μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Η ολική ρήξη ακινητοποιεί το γόνατο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την αποκατάσταση απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται αρθροσκοπικά και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Δείτε επίσης : 6 ασκήσεις για να ενδυναμώσεις τα γόνατα σου

Γλωσσάρι

  • Σύνδεσμοι του γονάτου: Το γόνατο αποτελείται από τέσσερις συνδέσμους, τους δύο χιαστούς, στο εσωτερικό της άρθρωσης που σχηματίζουν ένα Χ, και τους πλάγιους συνδέσμους, αριστερά και δεξιά του γονάτου.
  • Επιγονατιδικός τένοντας: Αυτός «διατρέχει» το γόνατο και η υπερβολική χρήση ή διάταση προκαλεί τη ρήξη του.
  • Επιγονατίδα: Είναι το τριγωνικό οστό που καλύπτει το γόνατο, ώστε να λειτουργεί σωστά, και προστατεύει τον επιγονατιδικό τένοντα.
  • Μηνίσκοι: Στο κέντρο της άρθρωσης του γονάτου βρίσκονται οι δύο μηνίσκοι, δομές σε σχήμα C, που ενώνονται μεταξύ τους και αποτελούνται από ινοχόνδρινο ιστό. Λειτουργούν σαν «μαξιλαράκια» απορροφώντας τους κραδασμούς και προστατεύο- ντας το γόνατο.
  • Ρήξη: Είναι ένα κόψιμο ή σπάσιμο και μπορεί να αφορά τους συνδέσμους, τον τένοντα ή το μηνίσκο. Οι πιο σοβαρές ρήξεις απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.
  • Χονδροπάθεια ή χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας: Πρόκειται για τη φθορά του χόνδρου κάτω από την επιγονατίδα, με αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η κίνησή της.

Αυτό το ήξερες;

  • Η χονδροπάθεια παρουσιάζεται συχνά σε εφήβους και νέους ενήλικες, με μια ελαφριά προτίμηση στις γυναίκες.
  • Αν τρέχεις, παίζεις μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τένις ή κάνεις ενόργανη, θεωρητικά είσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς των γονάτων.
  • Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε νοσήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η φθορά του χόνδρου του γονάτου από το πέρασμα του χρόνου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση χρόνια πάθηση και τέλος η ουρική αρθρίτιδα που οφείλεται στο αυξημένο ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, επιμελητής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, υπεύθυνος ορθοπαιδικός του γυναικείου τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »