Pilates για αρχάριους

Pilates για αρχάριους 1

Πιλάτες για αρχάριους – είναι αντιφατικό; Καθόλου. Το Πιλάτες δεν είναι μόνο για άτομα του fitness. Το Πιλάτες είναι ένας προσιτός τρόπος για να χτίσετε τη δύναμη των μυών του πυρήνα σας για μια καλύτερη στάση του σώματος, ισορροπία και ευελιξία. Εάν σκέφτεστε να κάνετε ένα μάθημα Πιλάτες για αρχάριους, πιο κάτω είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζετε προτού πάτε στο γυμναστήριο.

Τι ακριβώς είναι το Πιλάτες;

Το Πιλάτες είναι μια μέθοδος άσκησης που αποτελείται από χαμηλής έντασης κινήσεις ευελιξίας, μυϊκής δύναμης και αντοχής και δίνει έμφαση στη χρήση των κοιλιακών, της πλάτης, των γοφών και των μηρών. Το Πιλάτες ονομάστηκε από τον δημιουργό του, Τζόζεφ Πιλάτες, ο οποίος ανέπτυξε τις ασκήσεις στις αρχές του 1900.

Μια ρουτίνα Πιλάτες περιλαμβάνει συνήθως 25 έως 50 επαναληπτικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Το Πιλάτες είναι μια παρόμοια γυμναστική με τα calisthenics, όπως sit-ups και push-ups. Στην πραγματικότητα, μερικοί αποκαλούν το Πιλάτες ως την υπέρτατη μορφή των calisthenics.

Είναι κατάλληλο το Πιλάτες για αρχάριους;

Υπάρχει μια κοινή παρερμηνεία ότι το Πιλάτες είναι μόνο για σοβαρούς αθλητές και επαγγελματίες χορευτές. Ενώ αυτές οι ομάδες ενέκριναν αρχικά το Πιλάτες, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση προπόνησης δύναμης.

Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι το Πιλάτες απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Πράγματι, όταν σκέφτεστε το Πιλάτες πιθανώς να σας έρχεται στο μυαλό το Reformer, μια συσκευή που μοιάζει με ένα πλαίσιο κρεβατιού με συρόμενο φορείο και ρυθμιζόμενα ελατήρια. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές ασκήσεις Πιλάτες μπορούν να γίνουν στο έδαφος χρησιμοποιώντας μόνο ένα χαλάκι.

Ποια είναι τα οφέλη του Πιλάτες;

Ασκώντας τακτικά το Πιλάτες, μπορείτε να επιτύχετε μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως τα εξής:
– Βελτιωμένη σταθερότητα του πυρήνα
– Βελτιωμένη στάση του σώματος και ισορροπία
– Βελτιωμένη ευελιξία
– Πρόληψη και θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Είναι κατάλληλο το Πιλάτες για όλους;

Εάν είστε άνω των 40 ετών, δεν έχετε ασκηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, είναι μια καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης. Το Πιλάτες δεν αποτελεί εξαίρεση. Ομοίως, οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να ελεγχτούν πρώτα από το γιατρό τους προτού δοκιμάσουν το Πιλάτες.

Το Πιλάτες μπορεί να προσαρμοστεί για να παρέχει μια ήπια προπόνηση δύναμης και πρόγραμμα σταθερότητας ή μια προκλητική προπόνηση για έμπειρους αθλητές. Επειδή είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή φόρμα για να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος – και να αποφύγετε τους τραυματισμούς – οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσετε υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου εκπαιδευτή Πιλάτες.

Τι να κοιτάξετε σε έναν εκπαιδευτή Πιλάτες;

Το Pilates Guild προσφέρει υπηρεσίες παραπομπής για τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές και παρέχει εκπαίδευση και πιστοποίηση Πιλάτες. Το πρόγραμμα πιστοποίησης περιλαμβάνει διδασκαλία στην τάξη και βιωματική εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν 600 ώρες μαθητείας, κατά τις οποίες παρατηρείται και γίνετε πρακτική του Πιλάτες, και βοηθούν ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτή να διδάξει υπό άμεση επίβλεψη και να περάσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Για να βρείτε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με τα τοπικά γυμναστήρια. Ρωτήστε της ακόλουθες ερωτήσεις για κάθε εκπαιδευτή Πιλάτες που έχετε υπόψη:

– Μήπως ο εκπαιδευτής ολοκλήρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης που περιλάμβανε μαθητεία και εκπαίδευση;
– Πόσο καιρό διδάσκει Πιλάτες ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής;
– Είναι ο εκπαιδευτής σε θέση να προσαρμόσει την άσκηση για ειδικές ανάγκες, όπως σε περίπτωση τραυματισμού και αποκατάστασης;

Pilates για αρχάριους 2
Πως μπορεί να ενταχθεί το Πιλάτες σε ένα συνολικό πρόγραμμα γυμναστικής;

Αν είστε ένας υγιής ενήλικας, η εβδομαδιαία άσκηση ρουτίνας σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

– Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα – ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας.
– Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Το Πιλάτες μπορεί να είναι μια καλή προπόνηση δύναμης, αλλά δεν είναι αερόβια άσκηση. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με αερόβιες ασκήσεις, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση.

Πηγή: Mayoclinic.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »