Παχύσαρκος ένας στους 5 Έλληνες

 

Παχύσαρκος ένας στους 5 Έλληνες 1

Την πέμπτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τους πιο υπέρβαρους πολίτες καταλαμβάνει η Ελλάδα, την ώρα που οι ειδικοί τονίζουν πως η παχυσαρκία λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας απειλώντας την υγεία. Και όπως προκύπτει από σειρά μελετών, η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς η μέση θερμιδική κατανάλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

«Πρωταθλητές» στην παχυσαρκία είναι οι Αμερικανοί, καθώς τρεις στους δέκα έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40. Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, οι Έλληνες φαίνεται να τους… συναγωνίζονται: το 22% του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από πολλά παραπανίσια κιλά.

Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός πως η παχυσαρκία είναι σήμερα η τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, μετά τα καρδιαγγειακά και τις νεοπλασίες. Είναι ενδεικτικό πως κάθε χρόνο χάνονται 7.000 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς την επόμενη πενταετία θα πεθάνουν από αιτία σχετιζόμενη με βαριά μορφή παχυσαρκίας 35.000 πολίτες.
Αυτά τόνισαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο χειρουργός παχυσαρκίας- διευθυντής της Ιατρικής Μονάδας Παχυσαρκίας κ. Οδυσσέας Βουδούρης και η ψυχολόγος κ. Γιούλα Μπούρα, με αφορμή την 1η Διατομεακή Ημερίδα Διαλόγου Παθολόγων- Χειρουργών. Και πρόσθεσαν: «Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την περίοδο 2006-2011 “πενταετία κατά της παχυσαρκίας”. Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της παχυσαρκίας.

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital