Όταν ιδρώνετε σημαίνει ότι αδυνατίζετε περισσότερο;

Μύθος ή αλήθεια;

Πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια μίας έντονης άσκησης ιδρώνουν αρκετά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που η επιδερμίδα τους παραμένει ξηρή, όπως ήταν πριν την προπόνηση.

 

Όσοι ιδρώνουν εύκολα, δυσκολεύονται λίγο παραπάνω με τις ασκήσεις τους.
Αυτό όμως σημαίνει ότι καίνε περισσότερες θερμίδες;

 

 Το σώμα δημιουργεί ιδρώτα για να κρατάει σε ισορροπία τη θερμοκρασία του και να μην γίνεται υψηλή. Όλοι μας έχουμε από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, το πόσο ιδρώτα παράγουμε λοιπόν εξαρτάται από τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων που έχουμε (οι περισσότεροι αδένες ισούται με περισσότερο ιδρώτα). Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερους από τους άνδρες, ωστόσο οι αδένες των ανδρών είναι πιο δραστήριοι, έτσι ώστε να ιδρώνουν περισσότερο.

 

Επιπλέον ο ιδρώτας επηρεάζεται από το πόσο ζεστό είναι το μέρος που είστε, πόσο έντονα γυμνάζεστε και κατά πόσον ή όχι καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη. Το κάπνισμα, ο καφές και το αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν την εφίδρωση.

 

Φυσικά μην ξεχνάτε ότι ακόμα και το outfit σας παίζει ρόλο. Τα συνθετικά υφάσματα παγιδεύουν τη θερμότητα. Τέλος οι υπέρβαροι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ποσό που ιδρώτα για ένδειξη ως προς τον αριθμό των θερμίδων που έχετε κάψει. Αυτό που έχει σημασία είναι η διάρκεια και η ένταση της προπόνησής σας. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους που αντιμετωπίζετε αμέσως μετά από μια προπόνηση είναι μόνο το βάρος του νερού, και θα την κερδίσετε πίσω αμέσως μόλις ενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Γι “αυτό μην ανησυχείτε για το πώς μπορείτε να ιδρώσετε όπως ο διπλανός σας στο γυμναστήριο.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »