Όλα για την προπόνηση πυρήνα

proponisi pirina

Από τι αποτελείται η προπόνηση πυρήνα; Ποια είναι τα οφέλη της και οι βασικές αρχές και γιατί πρέπει να την έχουμε στη ρουτίνα μας. Όλες οι απαντήσεις γύρω από την προπόνηση πυρήνα παρακάτω…

Τι είναι η προπόνηση πυρήνα;

Η προπόνηση πυρήνα αποτελεί την προοδευτική εκγύμναση των περιοχών του κορμού. Αρκετοί πιστεύουν πως η προπόνηση πυρήνα περιλαμβάνει μόνο τους κοιλιακούς μύες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Επειδή ο πυρήνας του σώματος σας είναι αυτό που σας παρέχει με σταθερότητα και δύναμη, είναι κατασκευασμένος από εσωτερικούς και εξωτερικούς μύες. Οι εσωτερικοί μύες του πυρήνα είναι αυτοί που σας παρέχουν με σταθερότητα και δύναμη ενώ οι εξωτερικοί μύες με αισθητική.

Τι αποτελεί τον πυρήνα;

Οι μύες που αποτελούν τον πυρήνα δεν περιλαμβάνουν μόνο τους κοιλιακούς μύες. Τα κρίσιμα μέρη του πυρήνα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ορθός κοιλιακός μυς – κυρίως γνωστός ως ο κοιλιακός, η περιοχή που συνδέεται κατακόρυφα σε κάθε πλευρά της περιοχής μυών του πυρήνα
  • Εγκάρσιος μυς – αυτός βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος των επίπεδων μυών της κοιλιάς που βρίσκονται κάτω από τον έσω λοξό μυ
  • Έσω λοξός μυς – βρίσκεται στον μέσο μυ της κοιλιάς που βρίσκεται κάτω από το έξω λοξό ακριβώς πάνω από τον εγκάρσιο μυ.
  • Έξω λοξός μυς – αυτή η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος και εξώτατος από τους τρεις επίπεδους μύες της μπροστινής μυϊκής περιοχής του πυρήνα

Για μία ολοκληρωμένη προπόνηση πυρήνα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι δουλεύετε όλες τις περιοχές συμπεριλαμβανομένων των ραχιαίων, των γλουτών, των γοφών, του έσω και έξω λοξού μυ. Οι μύες του πυρήνα είναι απαραίτητοι καθώς δημιουργούν μία στερεά βάση για το σώμα σας, επιτρέποντας σας να στέκεστε σε όρθια θέση και να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Προπόνηση των μυών του πυρήνα

Ο πυρήνας είναι σημαντικός για τη διατήρηση και δύναμη του σώματος, ο οποίος πρέπει να ενσωματώνεται με δυναμικές κινήσεις που εμπλέκουν όλους τους μύες. Με σκοπό να προπονείτε τον πυρήνα σας αποτελεσματικά, χρειάζεται να έχετε γερά θεμέλια χτίζοντας τον σιγά-σιγά για να επιτύχετε καλύτερη σταθερότητα και δομή του σώματος σας. Συχνοί τραυματισμοί μπορούν να συμβούν εάν δεν εκτελείτε τις ασκήσεις σωστά.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυρήνα είναι πιο αποτελεσματικές όταν ο κορμός δουλεύει ως μία συμπαγής μονάδα και τόσο οι μπροστινοί μύες όσο και οι μύες της πλάτης συσπώνται την ίδια χρονική στιγμή. Μία από τις πιο συνηθισμένες και βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης πυρήνα συμπεριλαμβάνουν την κοιλιακή στήριξη, η οποία είναι εξαιρετική για την ενδυνάμωση του χαμηλού μέρους της πλάτης και των μυών του πυρήνα.

Τα οφέλη της προπόνησης πυρήνα

Συμπεριλαμβάνοντας την προπόνηση πυρήνα στη ρουτίνα σας, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση διαφόρων περιοχών του σώματος σας.

1. Μειώνει τον πόνο της πλάτης

Οι αδύνατοι μύες του κορμού συσχετίζονται με τον πόνο στο χαμηλό μέρος της πλάτης. Όταν οι μύες σας είναι αδύναμοι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της κατάλληλης καμπύλης. Ενσωματώνοντας την προπόνηση πυρήνα μπορεί να βοηθήσει στην κατάλληλη στάση του σώματος μειώνοντας την ένταση στη σπονδυλική στήλη.

2. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της προπόνησης του πυρήνα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης και της προπόνησης. Επειδή οι μύες του κορμού σταθεροποιούν την σπονδυλική στήλη, από τη λεκάνη μέχρι το λαιμό και τους ώμους, αυτό σας επιτρέπει να μεταφέρετε τη δύναμη στα χέρια και στα πόδια ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις καθημερινές δραστηριότητες. Πριν από την εμφάνιση κάθε δυναμικής και ταχείας μυϊκής σύσπασης στα άκρα, η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι γερή και σταθερή για να επιτύχει τη μέγιστη σύσπαση του μυός.

3. Βελτιώνει τις ανισορροπίες της στάσης του σώματος

Ακόμη ένα βασικό όφελος της προπόνησης του πυρήνα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στο να διορθωθούν ανισορροπίες στη στάση του σώματος που συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε κοινούς τραυματισμούς. Αυτό μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε καθώς ο πυρήνας είναι η βάση για οτιδήποτε κάνετε. Χωρίς την οικοδόμηση ενός δυνατού κορμού, βρίσκεστε σε ένα υψηλότερο κίνδυνο για πόνο στην πλάτη και είστε πιο επιρρεπής για τραυματισμό καθώς εκτελείτε τις ασκήσεις σας.

4. Ενδυναμώνει το σώμα

Οι ασκήσεις του πυρήνα μπορούν να κάνουν το σώμα σας δυνατότερο και να βελτιώσουν τη σωματική σας υγεία με πολλούς τρόπους. Κάνοντας δραστηριότητες που ενσωματώνουν τους μύες του πυρήνα, μπορείτε να βελτιώσετε την ευλυγισία, να ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς, να μειώσετε τον πόνο στο χαμηλό μέρος της πλάτης, να ενισχύσετε την ικανότητα των πνευμόνων σας και να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Πηγή: Mrsupplement.com.au

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »