Οι 3 λόγοι που οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το Crossfit

crossfit askiseis

Πρώτος κανόνας του CrossFit : Να μιλάμε πάντα για το CrossFit. Τι είναι όμως αυτό το είδος γυμναστικής που προτιμάται ως επί το πλείστον από πεζοναύτες και πλέον είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άσκησης;

Γιατί λοιπόν είναι CrossFitters τόσο απορροφημένοι σε αυτό το κίνημα που έχει αναπτυχθεί από ένα γυμναστήριο σε ένα βιομηχανικό πάρκο της Καλιφόρνια με 10.000 ανεξάρτητα «κουτιά» και τους αγώνες CrossFit, έναν διεθνή διαγωνισμό με πάνω από 200.000 συμμετέχοντες; Οι εγκαταστάσεις όπου οι άνθρωποι κάνουν CrossFit είναι συνήθως ανακαινισμένες αποθήκες και εργαστήρια χωρίς καθρέφτες, και με καμία από τις παροχές ενός συνηθισμένου γυμναστηρίου. Παρ’όλα αυτά το CrossFit δεν είναι μια φθηνή επιλογή.

Το επιλέγουν για τρεις λόγους. Ο πρώτος και πιο προφανές είναι τα αποτελέσματα στο σώμα. Η υψηλής έντασης άσκηση φέρνει αποτελέσματα που διαφέρουν αρκετά από αυτά της μέτριας έντασης. Σε μία μελέτη στην οποία τα άτομα της μιας ομάδας ασκούνταν σε μέτρια ένταση για 45 λεπτά σε ένα στατικό ποδήλατο και η άλλη ομάδα έκανε διαστήματα υψηλής έντασης για 20 λεπτά καίγοντας τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Η ομάδα υψηλής έντασης όμως έχασε εννέα φορές περισσότερο λίπος. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) και άλλες ενώσεις εισέρχονται στο αίμα με την άσκηση υψηλής έντασης. Οι ορμόνες αυτές σηματοδοτούν το σώμα να κάψει λίπος και να χτίσει μυϊκή μάζα. Το γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη μέτριας έντασης άσκηση δεν ξεκλειδώνει αυτόν το χημικό καταρράκτη.

Ο δεύτερος λόγος για αυτή την παθιασμένη προσήλωση των CrossFitters είναι ο κοινωνικός. Κάνοντας κάτι σωματικά έντονο και δύσκολο δεσμεύει μια ομάδα ανθρώπων. Οι εκπαιδευτές του στρατού το γνωρίζουν αυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά το CrossFit είναι το πρώτο σύγχρονο φαινόμενο, που επιτρέπει στον καθημερινό άνθρωπο να αισθάνεται σαν ένας θαρραλέος Πεζοναύτης. Οι προπονήσεις είναι διαβαθμισμένες (οι αρχάριοι αθλητές τροποποιούν τις κινήσεις, ή τις εκτελούν με λιγότερο βάρος), αλλά ο καθένας δίνει 100% προσπάθεια. Δεν είναι απλά μια αίσθηση ολοκλήρωσης, είναι το αίσθημα της νίκης που αισθάνεστε όταν η ομάδα σας νικάει την άλλη ομάδα. Με αυτό το αίσθημα της νίκης έρχεται η ικανοποίηση: ότι γίνεστε όλο και δυνατότεροι, και ότι είστε μέρος μιας ομάδας που μπορεί να κινηθεί γρήγορα και που μαζί μπορείτε να αφήσετε όλη αυτή την ενέργεια σας σε αυτό το χώρο, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

crossfit proponisi

Η τελετουργική θυσία της ανθρώπινης ενέργειας, υποστηρίζει ο μελετητής David Sansone, είναι ο θεμελιώδης ορισμός του αθλητισμού, καθώς και η γένεση του. Όταν οι κυνηγοί της παλαιολιθικής εποχής θυσίαζαν ζώα στους θεούς τους, θυσίαζαν επίσης και την ενέργεια που χρειαζόταν για να κυνηγήσουν τα ζώα αυτά. Όταν αυτοί οι κυνηγοί έγιναν αγρότες, συνέχισαν να θυσιάζουν ζώα. Αλλά επειδή τα ζώα ήταν εξημερωμένα, δεν υπήρχε τρόπος να θυσιάσουν την ενέργεια που θα χρειαζόταν για να τα κυνηγήσουν. Εδώ είναι όπου οι αθλητικές τελετουργίες – αγώνες δρόμου και επιτόπια παιχνίδια – έγιναν μέρος της θρησκευτικής πρακτικής. Απαλλαγμένοι από τα δεσμά του κυνηγιού, η τελετουργική θυσία της ανθρώπινης ενέργειας θα μπορούσε να λάβει χιλιάδες μορφές, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα.

Οι τελετουργίες παραμένουν, ακόμη και όταν ξεχνάμε γιατί τις εκτελούμε. Ο αθλητισμός, στη ρίζα του, είναι θυσία. Αυτός είναι ο λόγος που μας ενοχλεί τόσο πολύ όταν οι αθλητές λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την απόδοση. Ξέρουμε κατά βάθος ότι υπάρχει κάτι ποιοτικά διαφορετικό για τον αθλητισμό που έχει αμαυρωθεί από τα στεροειδή. Η θυσία απαιτεί αγνότητα και το ντόπινγκ καταστρέφει την αγνότητα της τελετουργίας.

Διάβασε επίσης : 10 λόγοι για Crossfit σε γυμναστήριο

Καθώς η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μειώνεται και μετατοπίζεται από τον τομέα του fitness η ένταση διαρρέει έξω από τον αθλητισμό. Η τελετουργία γίνεται συνήθεια. Ο αθλητισμός γίνεται άσκηση. Αυτό που ήταν ουσιαστικό, ζωντανό και μοιραζόταν μεταξύ των ανθρώπων γίνεται απρόσεκτο, βαρετό και κοινωνικά απομονωμένο. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη σωματική άσκηση ως αγγαρεία.

Η τελετουργική ένταση του CrossFit αντιστρέφει αυτούς τους πόλους: είναι ομαδική, είναι έντονη και δεν γίνεται ποτέ η ίδια προπόνηση δύο φορές. Αντικαθιστά τις εμφανισιακές φιλοδοξίες (γραμμωμένους κοιλιακούς και ανυψωμένους γλουτούς), δίνοντας έμφαση στη λειτουργία, την πρόοδο και την ικανότητα για εργασία. Αντικαθιστά την ευκολία και την άνεση των οργάνων γυμναστικής με την απαίτηση για συνολική προσπάθεια και μία αρχαϊκή στωικότητα.

Με τον τρόπο αυτό, το CrossFit ανασυνθέτει την τελετουργική θυσία της ενέργειας που έκαναν τον αθλητισμό σημαντικό για τους προγόνους μας – που το καθιστά σημαντικό μέχρι σήμερα, αν και έχουμε ξεχάσει γιατί.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »