Τα οφέλη της γυμναστικής πολλά….. κάποια όμως δεν ισχύουν!

Είναι γνωστά σε όλους μας πλέον τα πολυάριθμα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση, όπως η καρδιαγγειακή ευρωστία, η δύναμη, η μυϊκή αντοχή, η ευλυγισία, η επιθυμητή σύσταση σώματος, ακόμα και οι θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας.

Η άσκηση όμως δεν αποτελεί πανάκεια, δηλαδή δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις! Εντούτοις, κάποιες αναφορές των ΜΜΕ τείνουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το ακατόρθωτο. Όλοι όσοι λοιπόν επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ευρωστία ή για μείωση του λίπους πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1) Η γυμναστική από μόνη της δεν κάνει θαύματα! Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός της άσκησης και του περιορισμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Οτιδήποτε άλλο μαγικό και θαυματουργό μέσο προσπαθούν να σας πουλήσουν είναι καθαρή απάτη προς οικονομικό όφελος.

2) Η άσκηση δεν θα αλλάξει το μέγεθος των οστικών δομών (π.χ. αστράγαλος)
3) Η άσκηση δεν θα μεταβάλλει το μέγεθος των αδένων (π.χ. μαστός). Η μόνη αλλαγή στο στήθος που μπορεί να γίνει με την ενδυνάμωση των θωρακικών μυών, είναι η αύξηση της περιφέρειας του θώρακα.

4) Η άσκηση δεν διασπά τα λιπώδη ιζήματα, αν και καίει θερμίδες, επομένως το λίπος καίγεται τελευταίο.

5) Η άσκηση δεν «εξασφαλίζει» την καλή υγεία ή την καλή στάση του σώματος, αλλά συμβάλλει στην απόκτηση ή τη διατήρηση αυτών των ιδιοτήτων.

6) Δεν υπάρχει «άσκηση χωρίς προσπάθεια»!

7) Δεν αρκούν μόνο λίγα λεπτά άσκησης καθημερινά για την ανάπτυξη της συνολικής ευρωστίας, όπως υποστηρίζει ένα μέρος της εκλαϊκευμένης βιβλιογραφίας. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι η συνολική ευρωστία μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας άσκηση με επαρκή συχνότητα, ένταση και χρόνο.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »