Ο μύθος του stretching

Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι θα πρέπει να κάνουμε στατικές διατάσεις (stretching ) ως ζέσταμα πριν την άσκηση μας. Αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί βάση ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από διάφορα πανεπιστήμια διεθνώς. Δύο νέες μελέτες ήρθαν για να δώσουν επιπλέον λόγους, για να μην εκτελούμε στατικές διατάσεις ως ζέσταμα πριν από την άσκηση μας.

Η μια μελέτη που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο The Journal of Strength and Conditioning Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν εκτελούμε διατάσεις (stretching) ως ζέσταμα πριν από την άσκηση, μας κάνει ποιο αδύναμους και ασταθείς. Πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την άσκηση και την διάταση των μυών παραμένουν άλυτα. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό, ακριβώς, επηρεάζεται η επίδοση μας σε μια προπόνηση όταν εκτελούμε stretching για ζέσταμα και ποια είδη σωματικής δραστηριότητας θίγονται.

Εν μέρει ήρθε να καλύψει αυτό το κενό γνώσης οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι οι στατικές διατάσεις, ως ζέσταμα, μειώνουν την αντοχή των μυών κατά σχεδόν 5,5%, ενώ η επιπτώσεις αυξήθηκαν σε άτομα που εκτελούσαν επιμέρους διατάσεις για 90 δευτερόλεπτα ή περισσότερο. Επίσης, οι μύες ήταν λιγότερο δυνατοί κατά περίπου 2%  μετά από την στατική διάταση τους.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξαν οι συντάκτες μιας άλλης μελέτης, στην οποία οι εθελοντές μπορούν να διαχειριστούν 8,3% λιγότερο βάρος, σε προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μετά το stretching. Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι ένιωθαν λιγότερο σταθεροί και με μειωμένη ικανότητα ισορροπίας.

Το γιατί το stretching εμποδίζει την απόδοση δεν είναι πλήρως κατανοητό, αν και οι συγγραφείς και των δύο ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το stretching κάνει ακριβώς αυτό που περιμένουμε να κάνει, να χαλαρώνει τους μυς και τους τένοντες.

Μια καλύτερη επιλογή για ζέσταμα πριν από την άσκηση είναι το δυναμικό ζέσταμα και στα τρία επίπεδα του σώματος μας (μετωπιαίο, οβελιαίο και εγκάρσιο). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε ουσιαστικό ζέσταμα των αρθρώσεων και των μυών.

Peter Κατσίγιαννης, Pilates instructor

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »