Η νέα τάση της γυμναστικής: Functional training

H λειτουργική προπόνηση χαρακτηρίζεται από μια σειρά εκτέλεσης συγκεκριμένων ασκήσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο ή ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, στη καθημερινότητα μας, στην εργασία ακόμα, στις δουλειές του σπιτιού και φυσικά μας βοηθάνε στην αποκατάσταση τραυματισμών. Το είδος αυτό της προπόνησης απευθύνεται τόσο στο μέσο ασκούμενο όσο και σε αθλητές αθλημάτων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργικής προπόνησης δεν είναι παρά μια απομίμηση των βασικών ανθρώπινων κινήσεων. Στην ουσία στηριζόμαστε σε βασικά κινητικά πρότυπα, ασκήσεις δηλαδή όπως είναι τα καθίσματα ,οι προβολές, οι έλξεις, οι πιέσεις ,οι μετατοπίσεις , οι περιστροφικές κινήσεις , άρσεις και μετακινήσεις αντικειμένων, δυναμικές ρίψεις ή χτυπήματα.

Τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο τη μυϊκή δύναμη, αλλά και την ευκινησία μας, την ταχύτητα αντίδρασης ,την ισορροπία ,την αντοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί για να χαρακτηρίσουμε μια άσκηση ως λειτουργική θα πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις, όπως να βελτιώνει τη νευρομυική συναρμογή ,να εκτελείται σε όλο το εύρος κίνησης, να εξασφαλίζει την ισορροπία στην ανάπτυξη δύναμης μεταξύ ανταγωνιστών και πρωταγωνιστών μυών και να ενεργοποιεί τους σταθεροποιητικούς μύες. Στόχος λοιπόν της λειτουργικής προπόνησης είναι να προετοιμάσει ή να βελτιώσει το σώμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας.

Το πλεονέκτημα της λειτουργικής προπόνησης έναντι στα όργανα ενός γυμναστηρίου είναι ότι το σώμα μας μπαίνει στη διαδικασία να ενεργοποιήσει τα κινητικά κέντρα του εγκέφαλου, κάτι που δε συμβαίνει στα όργανα του γυμναστηρίου, καθώς από αυτά επηρεάζονται μόνο οι αρθρώσεις και οι μύες βασικών μυϊκών ομάδων που ενεργοποιούμε. Επίσης στη λειτουργική προπόνηση χρησιμοποιούμε ασκήσεις που εξάπτουν το ενδιαφέρον των ασκουμένων λόγω της μεγάλης ποικιλίας ασκήσεων που υπάρχουν είτε με το βάρος του σώματος ,είτε με λάστιχα, τροχαλίες ,ασκήσεις σε ασταθείς επιφάνειες , medicine ball ,fit ball, bosu, kettlebell, trx ακόμα και ελεύθερα βάρη .Έτσι αποφεύγουμε τη μονοτονία των οργάνων και φυσικά το σώμα λαμβάνει διαφορετικά μυϊκά ερεθίσματα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η λειτουργική προπόνηση βρίσκει εφαρμογή από έναν μέσο ασκούμενο μέχρι ένα αθλητή , αφού έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το είδος προπόνησης βελτιώνει τη ποιότητα ζωής , τη φυσική μας κατάσταση, χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους , αλλά ακόμα και ως μέσο αποκατάστασης τραυματισμών .

 

Πηγή: www.neadiatrofis.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE