Μύθοι για το γυναικείο bodybuilding

Οι μύθοι σχετικά με την προπόνηση με βάρη για τις γυναίκες και με το γυναικείο bodybuilding δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε κάποιους από αυτούς τους μύθους που αφορούν το γυναικείο bodybuilding.

Μύθοι για το γυναικείο bodybuilding 1

Μύθος #1: Η προπόνηση με βάρη θα με κάνει ογκώδες και αρρενωπή

Λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες δεν παράγουν, και δεν μπορούν να παράγουν τόση πολύ τεστοστερόνη (μια από τις κύριες ορμόνες που ευθύνονται για τη αύξηση του μεγέθους των μυών), όσο οι άντρες, είναι αδύνατο για μια γυναίκα να κερδίσει τεράστια ποσά μυϊκής μάζας με μια απλή προπόνηση με βάρη. Δυστυχώς, η εικόνα που συνήθως έρχεται στο μυαλό σας είναι αυτή από επαγγελματίες γυναίκες bodybuilders. Οι περισσότερες όμως από αυτές, δυστυχώς κάνουν χρήση αναβολικών στεροειδών (συνθετική τεστοστερόνη) μαζί με άλλα φάρμακα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η υψηλού βαθμού μυϊκότητα. Οι περισσότερες , επίσης, έχουν καλή γενετική σε συνδυασμό με την απίστευτη εργασιακή ηθική που τους επιτρέπει να αποκτούν γρήγορα μυϊκή μάζα όταν αφιερώνουν ώρες στο γυμναστήριο σηκώνοντας πολύ βαριά βάρη. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση αυτών των γυναικών. Οι γυναίκες που προπονούνται με βάρη δίχως τη χρήση στεροειδών (και φυσικά με μία σωστή διατροφή) θα αποκτήσουν ένα σφριγηλό και τονωμένο σώμα όπως αυτές που βλέπετε συνήθως στα εξώφυλλα των περιοδικών fitness.

Μύθος #2: Η προπόνηση με βάρη αυξάνει το μέγεθος του στήθους

Τα στήθη των γυναικών αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό. Επομένως είναι αδύνατο να αυξηθεί το μέγεθος του στήθους μέσω της προπόνησης. Ειδικά, εάν πάτε κάτω από 12% σωματικού λίπους, το μέγεθος του στήθους σας θα μειωθεί. Η προπόνηση με βάρη αυξάνει το μέγεθος της πλάτης,  έτσι αυτή λανθασμένη αντίληψη μπορεί να δημιουργείται από την σύγχυση μιας μεγαλύτερης πλάτης με την αύξηση στο μέγεθος του σουτιέν. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε το μέγεθος του στήθους σας είναι να αποκτήσετε λίπος ή να βάλετε εμφυτεύματα στήθους.

Μύθος #3: Η προπόνηση με βάρη θα με κάνει δύσκαμπτη και μυώδες

Εάν εκτελείτε όλες τις ασκήσεις σε όλο το εύρος κίνησης τους, η ευελιξία σας θα αυξηθεί. Οι ασκήσεις όπως τα flyers, οι άρσεις θανάτου (stiff-legged), οι πιέσεις αλτήρων, και οι έλξεις τεντώνουν τους μύες στο κατώτατο εύρος κίνησης. Επομένως, εκτελώντας αυτές τις ασκήσεις σωστά, θα αυξηθούν οι δυνατότητες διατάσεων σας.

Μύθος #4: Εάν σταματήσω την προπόνηση με βάρη οι μύες μου θα μετατραπούν σε λίπος

Αυτό είναι σαν να λέμε ότι ο χρυσός μπορεί να μετατραπεί σε χαλκό. Οι μύες και το λίπος είναι δύο εντελώς διαφορετικοί τύποι ιστού. Τι συμβαίνει πολλές φορές είναι ότι όταν κάποια άτομα αποφασίσουν να βγουν από το πρόγραμμα προπόνησης τους, αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα λόγω αδράνειας (είτε χρησιμοποιείται είτε χάνετε), και συνήθως παρατούν επίσης και τη διατροφή τους. Επομένως, οι κακές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μεταβολισμός τους είναι χαμηλότερος λόγω αδράνειας, και με λιγότερη μυϊκή μάζα, δίνει την εντύπωση ότι οι μύες του ατόμου έχουν μετατραπεί σε λίπος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο μυς χάνεται και το λίπος συσσωρεύεται.

Μύθος #5: Η προπόνηση με βάρη μετατρέπει το λίπος σε μυϊκή μάζα

Περισσότερη αλχημεία. Αυτό είναι ισοδύναμο με το να λέμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε οποιοδήποτε μέταλλο σε χρυσό. Καλά δεν θα ‘ταν; Ο τρόπος με τον οποίο μετασχηματίζετε το σώμα είναι με την απόκτηση μυϊκής μάζας μέσω της προπόνησης με βάρη και με την απώλεια λίπους μέσω της αεροβικής γυμναστικής και δίαιτας ταυτόχρονα. Και πάλι, οι μύες και το λίπος είναι πολύ διαφορετικοί τύποι ιστού. Δεν μπορεί να μετατραπεί ο ένας σε κάτι άλλο.

Μύθος #6: Εφόσον προπονούμαι μπορώ να τρώω ότι θέλω

Μακάρι αυτό να ήταν αληθινό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου ξεχωριστά καθορίζει πόσες θερμίδες καίει σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και σε ώρα προπόνησης. Αν τρώτε περισσότερες θερμίδες από ότι καίτε σε σταθερή βάση, το σώμα σας θα συσσωρεύσει επιπλέον θερμίδες ως λίπος, ανεξάρτητα από την ποσότητα της άσκησης που κάνετε. Αυτός ο μύθος μπορεί να έχει δημιουργηθεί από άτομα με υψηλό μεταβολικό ρυθμό (hardgainers), για τους οποίους δεν έχει σημασία πόσο και τι τρώνε, καθώς σπάνια πληρούν ή υπερβαίνουν την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται μέσα σε μία ημέρα. Επομένως, το βάρος τους παραμένει είτε σταθερό, είτε μειώνεται.

Μύθος #7: Οι γυναίκες χρειάζονται να κάνουν μόνο αερόβια άσκηση, ή πολύ ελαφριά βάρη

Πρώτα απ’ όλα, αν κάνετε μόνο αερόβιο τότε οι μύες και το λίπος σας θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα. Χρειάζεται να κάνετε προπόνηση με βάρη προκειμένου να ξεκινήσετε τη μηχανή της μυϊκής οικοδόμησης, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε απώλεια του μυϊκού ιστού. Οι γυναίκες που επικεντρώνονται μόνο σε αερόβια άσκηση θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία στο να πετύχουν την εμφάνιση που επιθυμούν. Όσον αφορά την προπόνηση με πολύ ελαφριά βάρη, αυτό είναι απλά ανοησίες. Οι μύες ανταποκρίνονται στην αντίσταση, και αν αυτή είναι πολύ λίγη, τότε δεν θα υπάρχει λόγος για το σώμα σας να αλλάξει.
Οι γυναίκες πρέπει να προπονούνται σκληρά

Όλες οι γυναίκες που κάνουν σκληρή προπόνηση με βάρη, εξακολουθούν να φαίνονται θηλυπρεπής. Αν θέλετε να δείτε διαφορά στο σώμα σας και να έχετε μία fit εμφάνιση, τότε μην φοβάστε να σηκώσετε βαριά.

Πηγή: Bodybuilding.about.com

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital