Μυστικά για μια δυνατή καρδιά

Ωστόσο, ένα έμφραγμα μπορεί να είναι «βουβό» και να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Περίπου τα μισά θύματα παρουσιάζουν προειδοποιητικά συμπτώματα ώρες, μέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα. Το πρώτο σημάδι ενός εμφράγματος μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος, που προκαλείται από την προσπάθεια και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Η Αμερικανική Ένωση για την Αντιμετώπιση των Καρδιακών Παθήσεων αναφέρει τα παρακάτω ως προειδοποιητικά σημάδια εμφράγματος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα μαζί και ότι συχνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Δυσάρεστη πίεση, φούσκωμα ή πιεστικός πόνος στο κέντρο του στήθους που διαρκεί πάνω από μερικά λεπτά.
Πόνος που απλώνεται στους ώμους, τον αυχένα ή τα χέρια.
Ζαλάδα, λιποθυμία, εφίδρωση, ναυτία ή κοφτό λαχάνιασμα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν να προτείνουν μια σειρά από καθημερινές συνήθειες οι οποίες θωρακίζουν τη λειτουργία του καρδιακού μυ και κρατούν την καρδιά σας σε καλή κατάσταση.

Σεξ δύο φορές το μήνα

Οι άνδρες που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 45%, σύμφωνα με μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση American Journal of Cardiology.

Ξηροί καρποί

Περιέχουν Α-λινολενικό οξύ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Ω-3 λιπαρών οξέων που καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Μετρήστε το σφυγμό σας

Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 90 το λεπτό. Εάν οι παλμοί σας ξεπερνούν συχνά αυτό το όριο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αποφύγετε τη ρύπανση

Τα βλαβερά σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα προκαλούν σκλήρυνση των τοιχωμάτων της καρωτίδας κι έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Καταναλώστε όσπρια

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια μειώνουν τη συστολική πίεση, σύμφωνα με μελέτη στην επισκόπηση Archives of Internal Medicine.

Φάτε αυγά

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία δείχνει ότι το αυγό συμβάλλει στην καλή λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών. Ο κρόκος του αυγού μας παρέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ, τρία θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Τρέξτε

Πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά αλλά παράλληλα να αξιολογείτε τις «επιπτώσεις» της άσκησης στο σώμα σας. Εάν οι παλμοί της καρδιάς μετά το τρέξιμο είναι ανεβασμένοι (πάνω από 185), μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία.

Κάντε την άσκηση της αναπνοής

Μια απλή άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης: 6 βαθιές ανάσες σε 30 δευτερόλεπτα. Μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension Research δείχνει ότι οι βαθιές αναπνοές ρίχνουν την πίεση και αν κάνουμε αυτήν την άσκηση τακτικά τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια.

Κάντε γυμναστική μετά τη δουλειά

Η εργασιακή κόπωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine. Ελβετοί ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 57% για όσους γυμνάζονται έντονα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο

Το εμβόλιο της γρίπης δε μας προστατεύει μόνο από τη λοίμωξη αλλά και από το έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη στην επισκόπηση Heart. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού καταπολεμά τον ιό αλλά παράλληλα πυροδοτεί τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα την απόφραξη των αρτηριών.

Κοιμηθείτε, αλλά όχι ατελείωτα

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία αντιμετωπίζουν κατά 45% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές. Τα άτομα που έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται 10 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση Sleep.

Όχι στα τρανς λιπαρά

Έχουν ήδη απαγορευτεί στις ΗΠΑ και είναι αναμφίβολα βλαβερά για την υγεία μας.

Φάτε μπανάνες

Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της συστολικής πίεσης κι έτσι προστατεύει την καρδιά μας. Εκτός από τις μπανάνες, βρίσκεται επίσης στις γλυκοπατάτες.

Λιαστείτε

Σκωτσέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Χαμηλώστε την ένταση

Για κάθε 10 ντεσιμπέλ θορύβου ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 12%, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές.

Πάρτε σκύλο

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Circulation δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αυτή η παράδοξη συσχέτιση πιθανότατα οφείλεται στην ήπια σωματική άσκηση (παιχνίδι, βόλτα κ.λπ.) και στα μειωμένα επίπεδα του στρες.

Φάτε πρωινό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 27%. Αυτό οφείλεται στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και στα υψηλότερα τριγλυκερίδια.

Ξεχάστε την καφεΐνη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού υποστηρίζουν ότι κάθε καφεϊνούχο ρόφημα οδηγεί σε επικίνδυνη αύξηση των καρδιακών παλμών, ακόμη και σε υγιή άτομα.

Παντρευτείτε

Φινλανδοί ερευνητές δηλώνουν πως οι εργένηδες αντιμετωπίζουν κατά 168% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα.

Πηγή: health4you.gr

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital