Μεταβολική προπόνηση ή functional training; Ξέρεις τι σημαίνει κάθε fitness όρος;

Ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν HIIT ή WOD; Πριν αρχίσεις να ιδρώνεις, σου εξηγούμε τους fitness όρους που πρέπει να γνωρίζεις.

WOD

Θα ακούσεις αυτή τη λέξη μέσα σε μια τάξη CrossFit. Είναι τα αρχικά για τις λέξεις Workout Of the Day (η προπόνηση της ημέρας). Οι δομή και οι ασκήσεις μιας WOD αλλάζουν σε κάθε προπόνηση.

Tabata

Ακούγεται χαριτωμένο, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο! Μια Tabata είναι μια σκληρή προπόνηση ΗΙΙΤ, που τυπικά ολοκληρώνεται σε 4 λεπτά. Πηγαίνει κάπως έτσι: 20 δεύτερα έντονη άσκηση και 10 δεύτερα ξεκούραση, για 8 γύρους συνολικά.

Reformer

Το μηχάνημα του reformer είναι ένα υπέροχο κρεβάτι για να πάρεις έναν υπνάκο την ώρα του Pilates. Πρωταπριλιά! Μοιάζει με κρεβάτι, όμως το μηχάνημα αυτό δημιουργεί αντίσταση με ελατήρια, λωρίδες και μια μπάρα ποδιών ώστε να κάνεις πολύ περισσότερες –και δυσκολότερες– ασκήσεις απ’ ό,τι στο mat.

VO2 max

Αυτός ο αριθμός δείχνει πόσο οξυγόνο χρησιμοποιείς όταν γυμνάζεσαι με υψηλή ένταση. Μπορείς να τον μετρήσεις κάνοντας εργομέτρηση και τα αποτελέσματα δείχνουν τα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης και της καρδιαγγειακής σου αντοχής. Μια υψηλή βαθμολογία σημαίνει πως μπορείς να γυμναστείς έντονα για περισσότερη ώρα.

Functional training

Στα ελληνικά ονομάζεται «λειτουργική προπόνηση» και είναι αυτή που στοχεύει στους μυς και στις ασκήσεις που κάνει το σώμα σου στην καθημερινότητα, όπως βαθύ κάθισμα, κάμψεις των δικεφάλων, τρέξιμο και ασκήσεις με βάρη (στην πράξη θα το κάνεις με kettlebells, BOSU, ιμάντες). Η λειτουργική προπόνηση θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι πιο εύκολα τις καθημερινές δραστηριότητες (όπως να μεταφέρεις τις σακούλες του σούπερ μάρκετ).

HIIT

Είναι τα αρχικά για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση. Μια ακολουθία ασκήσεων σε γρήγορο ρυθμό, όπου σε σύντομο διάστημα εκτελείς όσο πιο πολλές επαναλήψεις μπορείς μιας άσκησης, ενώ ακολουθεί ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση. Ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος στον κόσμο για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και να κάψεις χιλιάδες θερμίδες… ανάλογα με το πόσο έτοιμη είσαι να τα δώσεις όλα.

Superset

Ένα σούπερ σετ αποτελείται από 2 συνεχόμενες ασκήσεις για ανταγωνιστικές ομάδες (στήθος – πλάτη) χωρίς διάλειμμα μεταξύ τους. Ναι, το ξέρουμε, δεν ακούγεται τόσο σούπερ.

Shavasana

Γνωστή και ως η καλύτερη στάση της yoga σε όλο τον κόσμο! Απλά ξαπλώνεις ανάσκελα στο πάτωμα με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά, τα μάτια κλειστά και εισπνέεις βαθιά. Είναι η καλύτερη στάση που υπάρχει, το είπαμε;

Mεταβολική προπόνηση

Όταν μιλάμε για το βασικό ρυθμό μεταβολισμού, εννοούμε πόσο γρήγορα καίει το σώμα σου θερμίδες σε κατάσταση ανάπαυσης. Η μεταβολική προπόνηση είναι υψηλής έντασης άσκηση που αυξάνει τις καύσεις σου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αλλά και μετά από αυτήν.

Dynamic

Όπως λέμε δυναμικές διατάσεις. Δε θα ακούσεις τη συνηθισμένη οδηγία «τέντωσε τα πόδια,
άπλωσε τα χέρια μπροστά». Αντίθετα, κινείσαι όπως στην προθέρμανση, οπότε μπορεί να συμπεριλαμβάνει μια προβολή με στροφή που θα μοιάζει με τις ασκήσεις που πρόκειται να εκτελέσεις. Υπάρχουν πολλά οφέλη σ’ αυτή τη μορφή διατάσεων, σε αντίθεση με τις στατικές, όπως π.χ. η βελτίωση του εύρους κίνησης και της ισορροπίας.

Compression

Τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης (συνήθως κάλτσες ή κολάν που είναι πολύ σφιχτά στο σώμα) βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, την επίδοση και την ανάκαμψη. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που δείχνουν πως βοηθούν να αποφύγεις τις κράμπες και τους μυϊκούς πόνους.

Αερόβια / Αναερόβια

Αερόβια προπόνηση (με χρήση οξυγόνου) είναι κάθε δραστηριότητα μεγάλης διάρκειας, ήπιας έντασης, με κινήσεις για όλο το σώμα (τρέξιμο, ποδηλασία κ.ά.). Η αναερόβια αναφέρεται σε μεγαλύτερης έντασης, μικρής διάρκειας και συνήθως πιο στοχευμένες ασκήσεις (push-ups, κάμψεις κ.ά.)

Πηγή: shape.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »