Τα λάθη που κάνουμε στις δίαιτες

 

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από σας έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος , με μέτρια ή καθόλου αποτελέσματα. Προσέχετε το φαγητό σας ,έρχεστε γυμναστήριο ,αλλά κιλά δεν χάνετε και απογοητεύεστε .Νομίζετε ότι κάτι έχει ο θυρεοειδής σας,ο μεταβολισμός σας, οι ορμόνες σας.Τις περισσότερες φορές τίποτε από τα παραπάνω δεν πάσχει, απλά στην προσπάθειά σας υπάρχουν λάθη.Για να δούμε μερικά ,ίσως αναγνωρίσετε κάποια δικά σας.

  1. Υπερεκτιμάτε την φυσική δραστηριότητα σας. Το ότι έρχεστε στο γυμναστήριο και ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα ,δεν σημαίνει ότι καίτε πολλές θερμίδες. Θερμίδες πολλές καίνε όσοι ακολουθούν έντονα προγράμματα για πολύ ώρα. Μία ώρα ήπιο aerobic για παράδειγμα έχει το πολύ 150 θερμίδες ενεργειακό κόστος.2 φέτες ψωμί περίπου. Άρα «γυμνάζομαι» δεν σημαίνει «μπορώ να τρώω ότι και όσο θέλω»
  2. Τρώτε υγιεινά αλλά δεν προσέχετε τις ποσότητες. Το πολύσπορο ψωμί, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί είναι υγιεινές τροφές, δεν σημαίνει ότι δεν παχαίνουν όμως. Το πολύσπορο ψωμί έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με το άσπρο ψωμί, απλά είναι πιο υγιεινό.Αρα ακόμα και στα υγιεινά προσέχουμε πολύ τις ποσότητες.
  3. Έρχεστε γυμναστήριο ,αλλά γυμνάζεστε μονότονα και κάνετε περίπου τις ίδιες προπονήσεις .Αν ακολουθείτε μία ρουτίνα στο γυμναστήριο δεν θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα. Σε υγιή σώματα απαιτείται η συχνή αλλαγή ρουτίνας με ταυτόχρονη αύξηση της έντασης των προπονήσεων.Π.χ. πιο πολλά κιλά στα όργανα, πιο πολλά σετ, πιο μεγάλη ένταση στο διάδρομο. Το μυικό σύστημα θέλει «εκπλήξεις» και «ξαφνιάσματα» για να λειτουργήσει και να βελτιωθεί. Η ρουτίνα το «κοιμίζει».
  4. Κλέβετε στην δίαιτα. Ένα γλυκάκι στη δουλειά, ένα ποτηράκι κρασί, ένα τυροπιτάκι που ζηλέψατε από τον συνάδελφο. Αυτά είναι εξτραδάκια με αρκετές θερμίδες,τις οποίες έχετε την τάση να ξεχνάτε.
  5. Κάποιες μέρες την εβδομάδα τρώτε η πίνετε πολύ περισσότερο απ΄ότι θα έπρεπε. Μία φορά την εβδομάδα δεν βλάπτει να ξεφεύγουμε από την δίαιτα, 2 ή τρεις φορές όμως «κοστίζει»
  6. Αυτό αφορά τους άνδρες. Κάνετε διατροφή ,αλλά πίνετε ποτάκια. Αλκοολ σημαίνει κοιλίτσα. Αν δεν το περιορίσετε δεν θα δείτε ποτέ six packs.
  7. Τρώτε μεν σπιτικό φαγητό που είναι πιο υγιεινό ,αλλά δεν προσέχετε το λάδι στο φαγητό. Το λάδι είναι υγιεινό αλλά παχαίνει πολύ. Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος προσέχουμε ιδιαίτερα τις ποσότητες λαδιού.
  8. Πίνετε χυμούς και ροφήματα με πολύ ζάχαρη. Τα ροφήματα που γλυκίζουν έχουν θερμίδες. Προσοχή λοιπόν στους χυμούς και στα ροφήματα καφέ που καταναλώνετε.Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που σας «μπλοκάρουν» συνήθως. Δείτε μήπως κάνετε κάποιο από τα παραπάνω λάθη και ύστερα σκεφθείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν χάνετε βάρος.

 

Aπό την Personal Trainer – Διαιτολόγο

    Αλεξάνδρα Κουκουράκη

KOUKOURAKH_2 (1)

www.alexandra-dts.gr

 

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »