Με ποιά κριτήρια να επιλέξεις personal trainer

Οι προσωπικοί γυμναστές μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να πετύχει τους στόχους του όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, το βάρος, την υγεία κτλ ή μπορεί να αποδειχτούν και σκέτη αποτυχία.

Είναι σχετικά δύσκολο να αναγνωρίσεις πότε χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου ειδικού επαγγελματία σε αυτό το ζήτημα και ακόμα δυσκολότερο να επιλέξεις τον κατάλληλο. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν τις υπηρεσίες ενός personal trainer στους πελάτες τους( ένα επιπλέον κόστος που είναι διόλου ευκαταφρόνητο). Τι πρέπει να προσέξεις? Πριν προσλάβεις κάποιον είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα σχετικά, ώστε να επιλέξεις τον κατάλληλο που θα σε βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων σου.

Πιστοποίηση και διαρκής εκπαίδευση

Μην υποθέτεις ότι επειδή κάποιος δουλεύει στο γυμναστήριο είναι πιστοποιημένος. Αν δεις ότι έχει πιστοποίηση, επιβεβαίωσε ότι αυτή η πιστοποίηση προέρχεται από κάποια εθνικά αναγνωρισμένη σχολή. Καλό είναι να μπεις στην ιστοσελίδα της σχολής που ισχυρίζεται ότι του έχει δώσει την πιστοποίηση και έλεγξε το είδος αυτής της πιστοποίησης, καθώς και την αξιοπιστία και φήμη της σχολής.

Πολλές σχολές απλώς προσπαθούν να βγάλουν λεφτά, ενώ άλλες δεν απαιτούν διαρκή ανανέωση της εκπαίδευσης για να διατηρήσουν έγκυρη την πιστοποίηση. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο personal trainer που πρόκειται να προσλάβεις, δεν έχει σταματήσει να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται πάνω στο αντικείμενο του με μαθήματα και σεμινάρια. Πρέπει επίσης να προσέξεις να έχει εκπαιδευτεί ώστε να ξέρει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και γενικά να ξέρει τι να κάνει και πώς να αντιδράσει σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Δεν είναι απίθανο να συμβεί κάποιο ατύχημα ακόμα και στο γυμναστήριο όπως να πέσει κάποιο βάρος σε κάποιο σημείο του σώματος ή κάποιο διάστρεμμα ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή. Ο προσωπικός σου γυμναστής θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά μέχρι να φτάσει επαγγελματική βοήθεια από κάποιο γιατρό.
Ιατρικό ιστορικό και εκτίμηση της φυσικής κατάστασης

Πριν ξεκινήσεις την πρώτη προπόνηση με τον προσωπικό σου γυμναστή θα πρέπει να έχει φροντίσει να πάρει το ιατρικό ιστορικό σου και να σε έχει υποβάλλει σε τεστ για την αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης-αν δεν το κάνουν καλύτερα να μην συνεχίσεις μαζί τους. Η γνώση του ιατρικού ιστορικού θα μπορέσει να γίνει και με τη μορφή κάποιου ερωτηματολογίου που θα διασφαλίσει ότι ο προσωπικός σου γυμναστής θα είναι ενήμερος από οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου όπως πχ άσθμα, διαβήτης, σκολίωση κλπ. Επίσης μυοσκελετικοί ή άλλοι τραυματισμοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από το γυμναστή σου στην επιλογή και την εκτέλεση των ασκήσεων και αν χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Η αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης περιλαμβάνει σε τι επίπεδο βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή καθώς και τους στόχους που θα θέσεις και θέλεις να πετύχεις.

 

Πρόγραμμα εκγύμνασης

Όταν ο προσωπικός σου γυμναστής θα κάνει την αρχική αξιολόγηση, θα πρέπει να φτιάξει ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τους στόχους σου, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα θα πρέπει να λάβει υπόψη αν κάνεις δουλειά γραφείου ή αν κάποιες μυϊκές σου ομάδες είναι πιο αδύναμες και αγύμναστες. Οι άντρες φημίζονται ότι δεν γυμνάζουν εξίσου το κάτω μέρος του κορμού τους και αυτή είναι δουλειά του προσωπικού  γυμναστή να σε βοηθήσει να γυμνάσεις όλες τις μυϊκές  ομάδες. Κάθε 4 με 6 εβδομάδες ο προσωπικός σου γυμναστής θα πρέπει να κάνει αλλαγές στη ρουτίνα σου για να αποφύγεις τη στασιμότητα και να έχεις βελτίωση.

 

Κόστος

Το να προσλάβεις personal trainer σίγουρα απαιτεί αρκετά χρήματα και τουλάχιστον τα χρήματα που θα δαπανήσεις πρέπει να πιάσουν τόπο. Μάθε πόσο καιρό θα χρειαστεί περίπου να κάνεις συνεδρίες σύμφωνα με τους στόχους που θέσατε μαζί με το γυμναστή σου και τι ακριβώς περιλαμβάνουν. Θα σε επισκέπτεται και στο σπίτι? Θα σου παρέχει αυτός τον απαραίτητο εξοπλισμό? Ο κανόνας ‘ότι κατά κύριο λόγο πληρώνεις ότι παίρνεις ισχύει κι εδώ, αλλά φρόντισε αυτός που θα προσλάβεις να είναι μέσα στον προϋπολογισμό σου. Αν προσλάβεις κάποιον προσωπικό γυμναστή απ’ το γυμναστήριο είναι σίγουρα πιο οικονομικό να αγοράσεις ένα πακέτο συνεδριών από το να πληρώνεις ξεχωριστά μία-μία.

 

Συστάσεις

Πριν προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή μην διστάσεις να πάρεις τις απαραίτητες συστάσεις. Μίλα με προηγούμενους πελάτες του για να πάρεις μία γεύση το πώς ο συγκεκριμένος γυμναστείς λειτουργεί και δουλεύει, το πώς χειρίζεται για παράδειγμα μία ενδεχόμενη ακύρωση μίας συνεδρίας ή μία αλλαγή στο πρόγραμμα και ρώτησέ τους αν είδαν κάποια αλλαγή στο σώμα τους όσο συνεργάζονταν μαζί του.

Οικειότητα

Θα περάσεις πολλές ώρες  που θα είσαι μαζί με τον προσωπικό σου γυμναστή και γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξεις κάποιον με τον οποίο θα αισθάνεσαι άνετα. Αν είσαι γυναίκα και μόνο η ιδέα να ιδρώνεις στο διάδρομο μπροστά σε έναν άντρα γυμναστή σου προκαλεί αμηχανία, καλύτερα να επιλέξεις κάποια γυναίκα personal trainer. Η προσωπικότητα του γυμναστή είναι εξίσου σημαντική με το φύλο του. Κάποιοι προτιμούν ο προσωπικός τους γυμναστής να είναι αυστηρός και αυτό τους πεισμώνει και τους δίνει μεγαλύτερο κίνητρο, ενώ άλλοι άνθρωποι χρειάζονται ενθάρρυνση για να συνεχίσουν. Μην ψάχνεις για το στρατιωτικού τύπου προσωπικό γυμναστή αν δεν αντιδράς καλά στο να παίρνεις εντολές.

Εξειδίκευση

Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος πιθανότατα δεν θα χρειαστείς έναν προσωπικό γυμναστή που να ειδικεύεται στο να προπονεί body builders για παράδειγμα. Ρώτησε τον προσωπικό γυμναστή που πρόκειται να προσλάβεις  πόσο καιρό κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά και σε ποιους τομείς ειδικεύεται.

Προσωπικό παράδειγμα

Ένας personal trainer που σου προτείνει να συνεργαστείτε, δεν θα πρέπει να μοιάζει σαν να έχει κι ο ίδιος ανάγκη από προσωπικό γυμναστή. Θα πρέπει να είναι σίγουρα σε καλή φυσική κατάσταση. Στην βιομηχανία της υγείας και του fitness, η εμφάνιση του personal trainer είναι σίγουρα θέμα marketing Μπορεί ο προσωπικός σου γυμναστής να σου δείξει τις ασκήσεις που σε βάζει να κάνεις κι εσύ? Μερικές από τις συνεδρίες σας θα είναι σίγουρα έξω-για παράδειγμα τρέξιμο στην εξοχή-και ο προσωπικός σου γυμναστής θα πρέπει να είναι σε θέση να γυμναστεί μαζί σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν εμπιστευτείς κάποιον να είσαι σίγουρος ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, εξοπλισμένος και φυσικά επαγγελματίας.

Βασική ασχολία

Προτίμησε έναν γυμναστή που αυτή είναι και η βασική του ασχολία. Ένας γυμναστής που ασχολείται μόνο part-time υποδεικνύει συνήθως 2 πράγματα-είτε ότι δεν είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει που δεν μπορεί να στηριχτεί οικονομικά σε αυτό ως βασική ασχολία είτε ότι δεν είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει και το κάνει απλώς σαν έξτρα ασχολία για να βγάλει κάποια επιπλέον χρήματα. Όπως και να έχει το πράγμα, προτιμότερο είναι να μην επιλέξεις έναν τέτοιο προσωπικό γυμναστή ακόμα κι αν είναι οικονομικότερος δεν θα αξίζει τα λεφτά που θα δώσεις .Το ότι πήρε κάποιος μία απλή πιστοποίηση από κάποια σχολή δεν σημαίνει ότι ξέρει τι κάνει ούτε ότι γίνεται  αυτόματα personal trainer.Θα εμπιστευόσουν κάποιον που δουλεύει part-time ως γιατρός ή δικηγόρος? Γιατί να το κάνεις και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν?

 

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE