Κετογενική δίαιτα : Οφέλη και κίνδυνοι

Η κετογενική δίαιτα αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε λιπαρά, επαρκή σε πρωτεΐνη, και χαμηλά σε υδατάνθρακες. Ο κύριος στόχος είναι να πάρετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνη και λίπος αντί υδατάνθρακες.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει είναι εξαντλώντας το σώμα σας από τα αποθέματα ζάχαρης, έτσι ώστε να αρχίσει να διασπά την πρωτεΐνη και το λίπος για ενέργεια, προκαλώντας κέτωση (και απώλεια βάρους).

Πιο κάτω θα δούμε τα οφέλη της κετογενικής δίαιτας.

 

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μετατραπεί το λίπος σε ενέργεια από ότι χρειάζεται να μετατραπούν οι υδατάνθρακες σε ενέργεια. Εξαιτίας αυτού, μια κετογόνος διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους. Και δεδομένου ότι η διατροφή είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, δεν σας αφήνει πεινασμένους όπως κάνουν άλλες δίαιτες. Σε μια μετα-ανάλυση 13 διαφορετικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, 5 αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντική απώλεια βάρους από μια κετογενική δίαιτα.

 

2. Μειώνει την ακμή

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την ακμή οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή και το σάκχαρο στο αίμα. Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένους και εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να μεταβάλει τα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσει πιο δραματικές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος. Επομένως, μειώνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια κετογενική διατροφή θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες περιπτώσεις ακμής.

 

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κινδύνου του καρκίνου

Η κετογενική δίαιτα έχει πρόσφατα ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό για το πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμα και στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κετογενική δίαιτα μπορεί να είναι μια κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία για τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία σε άτομα με καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα προκαλούσε περισσότερο οξειδωτικό στρες στα καρκινικά κύτταρα απ ‘ότι σε φυσιολογικά κύτταρα.

Άλλες θεωρίες υποδεικνύουν ότι επειδή η κετογενική διατροφή μειώνει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές της ινσουλίνης, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με κάποια είδη καρκίνων.

 

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Όταν ακολουθείτε την κετογενική δίαιτα στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής (καταναλώνοντας υγιές λίπος όπως αβοκάντο αντί για χοιρινό κρέας), υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης αυξήθηκαν σημαντικά σε αυτούς που ακολουθούσαν τη κετογενική δίαιτα. Η χοληστερόλη LDL (κακή) μειώθηκε επίσης σημαντικά.

 

5. Μπορεί να προστατέψει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη σχέση της κετογενικής δίαιτας και του εγκεφάλου. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κετογενική δίαιτα προσφέρει νευροπροστατευτικά οφέλη. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ή στην πρόληψη καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ και κάποιες διαταραχές του ύπνου. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα παιδιά που ακολούθησαν μια κετογενική διατροφή είχαν βελτιωμένη εγρήγορση και γνωστική λειτουργία.

 

6. Μειώνει δυνητικά τις επιληπτικές κρίσεις

Θεωρείται ότι ο συνδυασμός λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια, με αποτέλεσμα την κέτωση. Η κέτωση είναι η φάση κατά την οποία υπάρχει ένα αυξημένο επίπεδο κετονικών σωμάτων στο αίμα.

Η κέτωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με επιληψία, αν και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό στα παιδιά που παρουσιάζουν εστιακές κρίσεις.

 

7. Βελτιώνει την υγεία των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που προκαλεί μεγάλες ωοθήκες με κύστεις. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα με PCOS.

Δεν υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες σχετικά με την κετογόνο διατροφή και το PCOS. Μία πιλοτική μελέτη που περιελάμβανε 5 γυναίκες σε περίοδο 24 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κετογενική δίαιτα:

• Αύξησε την απώλεια βάρους
• Βοήθησε στην ορμονική ισορροπία
• Βελτίωσε τις αναλογίες της ορμόνης λουτεϊνοποίησης (LH) και της ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων (FSH)
• Βελτίωσε τα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια νηστείας

Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα.

Διαβάστε επίσης : Δίαιτα: Μείωση σε λιπαρά ή σε υδατάνθρακες; Με ποια χάνετε περισσότερα κιλά

Κίνδυνοι και επιπλοκές της κετογενικής δίαιτας

Η κετογενική δίαιτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης απώλειας βάρους.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακολουθώντας την κετογόνο διατροφή μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο:

• σχηματισμού πετρών στα νεφρά
• οξέωσης (υψηλά επίπεδα οξέος στο αίμα)
• σοβαρή απώλεια βάρους ή εκφυλισμό των μυών (για μακροχρόνια χρήση)

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άμεσες παρενέργειες της διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν:

• δυσκοιλιότητα
• νωθρότητα
• χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Αυτά τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στην αρχή της δίαιτας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται.

Η κύρια και προτιμώμενη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και του σώματος προέρχεται από τη γλυκόζη. Εξαιτίας αυτού, μια δραστική εξάλειψη των υδατανθράκων δεν είναι συνήθως μια βιώσιμη μέθοδος για την επίτευξη της βέλτιστης ευεξίας.

 

Συμπέρασμα

Οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να έχει πιθανές συνέπειες για την υγεία σας. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας προτού ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα.

Εάν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε την κετογενική δίαιτα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ελέγξετε με το γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη, υπογλυκαιμία ή καρδιακή νόσο.

Επειδή δεν θέλετε το σώμα σας να παραμείνει σε κέτωση για πολύ καιρό, θα πρέπει να συζητήσετε άλλες επιλογές για μακροχρόνιες διαιτητικές αλλαγές.

Η κετογενική δίαιτα ενθαρρύνει την εξάλειψη των εξευγενισμένων και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι. Πολλά οφέλη για την υγεία προέρχονται από μια διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών πυκνών, ινώδη υδατανθράκων, φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και υγιή λιπαρών.

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital