Κέρδισε όγκο

Μεγιστοποίησε τα κέρδη σου σε δύναμη και όγκο με τον σωστό συνδυασμό σετ κι επαναλήψεων

Κέρδισε όγκο 1

Σου έχουν πει ότι για να συνεργαστείς αρμονικά με το σώμα σου πρέπει να μάθεις τα μυστικά, τις απαιτήσεις και γενικά την ιδιοσυγκρασία του. Πρέπει να του φερθείς σαν να είναι φίλος σου. Λοιπόν, η παραπάνω θεωρία δεν ισχύει. Σίγουρα μπορείς να μάθεις πολλά βλέποντας τις αντιδράσεις του σώματός σου μετά τη γυμναστική, αλλά τα κολλητηλίκια είναι περιττά. Αν θες να δεις αποτελέσματα, δεν πρέπει να το λυπηθείς κατά τη διάρκεια του προγράμματός σου.

Διατήρησε ανισορροπία στην εκγύμναση των μυών σου. Μόλις συνηθίσουν ένα συγκεκριμένο νούμερο βαρών κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι) σταματάνε να μεγαλώνουν. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο δεν εναλλάσσεται είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει δυναμική ανισορροπία στο σώμα σου, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί από μη αποδοτικό μέχρι κι επικίνδυνο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις υπερβολές, απλώς κατά τη διάρκεια που εκτελείς τις συνηθισμένες ασκήσεις σου, χρησιμοποίησε διαφορετικούς συνδυασμούς σετ κι επαναλήψεων. Παρακάτω θα διαβάσεις έναν οδηγό από διάφορους συνδυασμούς σετ (σε συνάρτηση πάντα με τα διαφορετικά αποτελέσματα που παράγει ο καθένας) από τον Craig Ballantyne, personal trainer και ιδιοκτήτη του workoutmanuals.com. Πρόσθεσέ τους στο πρόγραμμα γυμναστικής σου και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν.

Συνεχή σετ 

Τι είναι: Αριθμός συγκεκριμένων επαναλήψεων ακολουθούνται από μία περίοδο ξεκούρασης και στη συνέχεια από άλλο ένα ή περισσότερα σετ από την ίδια άσκηση.
Γιατί είναι αποτελεσματικά: Οι μικρές περίοδοι ξεκούρασης στα συνεχή σετ επικεντρώνονται στην αύξηση μάζας και την απόκτηση της μέγιστης δύναμης. Οταν ξεκουράζεσαι αρκετά ανάμεσα στα σετ (ένα με τρία λεπτά), οι μύες σου ή οι μυϊκές ομάδες σου θα δουλεύουν στη μέγιστη της προσπάθειάς τους δύο, τρεις, ακόμα και πέντε φορές μες στο ίδιο πρόγραμμα.
Πώς θα τα βάλεις στο πρόγραμμά σου: Η αρχή του προγράμματός σου είναι ο τέλειος χρόνος για να εκτελέσεις τα συνεχή σετ, ανεξαρτήτως του βαθμού εξοικείωσης που έχεις, λέει ο Ballantyne. H ενέργεια και η συγκέντρωσή σου είναι σε υψηλά επίπεδα στην αρχή του προγράμματός σου. Ετσι είναι η κατάλληλη ώρα για να εκτελέσεις τις δύσκολες κι απαιτητικές κινήσεις. Εκτέλεσε 3 συνεχή σετ των 6-8 επαναλήψεων από ασκήσεις, όπως πιέσεις πάγκου, άρσεις ή καθίσματα. Σκοπός σου είναι να εκτελέσεις τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων σε κάθε σετ, ανεξαρτήτως του αν αυξήσεις ή διατηρήσεις ίδια τα κιλά στα βάρη σου.

Σούπερ σετ 

Τι είναι: Δύο συνεχή σετ -χωρίς ενδιάμεση ξεκούραση- από διαφορετική άσκηση το καθένα.
Γιατί είναι αποτελεσματικά: Με τα σούπερ σετ μπορείς να γλιτώσεις χρόνο, αλλά κυρίως να κάψεις λίπος. Μπορείς να πολλαπλασιάσεις τις μυϊκές δυνάμεις που γυμνάζονται, αφού π.χ. σε ένα σούπερ σετ μπορείς να δουλέψεις στήθος και πλάτη, ενώ σε κάποιο άλλο πόδια με ώμους. Το να σηκώνεις μεγάλα βάρη σε μικρό χρονικό διάστημα έχει αποτέλεσμα τη γρήγορη εξουθένωση των μυών σου και τη γρήγορη αναδόμηση με πρωτεΐνη. Αυτή η ώθηση στο μεταβολισμό σου θα διαρκέσει για πολλές ώρες μετά το τέλος των άρσεων.
Πώς θα τα βάλεις στο πρόγραμμά σου: Πρόσθεσε ένα σούπερ σετ σε κάθε τμήμα του προγράμματός σου. Με αυτόν τον τρόπο θα εμπλέξεις περισσότερες μυϊκές ομάδες και συνδέσμους του σώματός σου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις τις πιέσεις στήθους με την κωπηλατική ή ακόμα τις πιέσεις ώμων με τις άρσεις θανάτου. Για να εξοικονομήσεις ακόμα περισσότερο χρόνο μπορείς να συνδυάσεις μη ανταγωνιστικές μυϊκές ομάδες, όπως π.χ. τους δελτοειδείς με τους γλουτούς. Κατά τη διάρκεια που η μία μυϊκή ομάδα θα δουλεύει, η άλλη θα ξεκουράζεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να επαναλάβεις το σούπερ σετ μειώνοντας ταυτοχρόνως το χρόνο ανάκαμψης του σώματός σου.

Τρισέτ

Τι είναι: Τρεις διαφορετικές ασκήσεις, τις οποίες εκτελείς τη μία μετά την άλλη χωρίς ενδιάμεση ξεκούραση.
Γιατί είναι αποτελεσματικά: Με τα τρισέετ εξοικονομείς χρόνο κι αυξάνεις ταυτοχρόνως το μεταβολισμό σου. Ενα απλό τρισέτ μπορεί από μόνο του να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής – όπως αρκετές φορές έχεις διαβάσει στο Manual Fitness.
Πώς θα τα βάλεις στο πρόγραμμά σου: Τα τρισέτ είναι πάρα πολύ καλή λύση για γυμναστική στο σπίτι (ή σε ένα άδειο γυμναστήριο), γιατί χρειάζεται να μονοπωλείς τα μηχανήματα τριών διαφορετικών ασκήσεων. Εκτέλεσε διαφορετικές ασκήσεις, που απευθύνονται σε χωριστές μυϊκές ομάδες του σώματός σου. Συνδύασε πιέσεις πάγκου, καθίσματα κι έλξεις. Εκτέλεσε 1 σετ για ζέσταμα περίπου στο 50% του μέγιστου βάρους, που συνήθως χρησιμοποιείς σε κάθε άσκηση. Στη συνέχεια επανάλαβε το τρισέτ ακόμα δύο ή τρεις φορές χρησιμοποιώντας βάρη, που θα σου επιτρέπουν να εκτελείς 8 επαναλήψεις σε κάθε σετ. Ξεκουράσου 1-3 λεπτά μετά από κάθε τρισέτ.

Μικρά σετ (drop set) 

Τι είναι: Τρία ή τέσσερα σετ από μία συγκεκριμένη άσκηση, τα οποία εκτελούνται χωρίς ξεκούραση, χρησιμοποιώντας όμως πιο ελαφριά -στην πορεία- βάρη  από ένα μεμονωμένο σετ. Επίσης τα αποκαλούν και σετ κατηφόρας.
Γιατί είναι αποτελεσματικά: Τα μικρά σετ είναι σπουδαία άσκηση, μπορούν να εκτελεστούν σε μικρό χρονικό διάστημα και να κουράσουν πολύ γρήγορα τους μυς σου. Τα αποτελέσματά τους αμέσως μετά το τέλος της άσκησης είναι εντυπωσιακά. Οι μύες σου θα γεμίσουν γρήγορα με πολύ αίμα.
Πώς θα τα βάλεις στο πρόγραμμά σου: Χρησιμοποίησε τα μικρά σετ μόλις πραγματικά σε πιέζει ο χρόνος. Μην τα εκτελέσεις όμως πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα: θα κουράσεις τόσο πολύ το σώμα σου, που δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο. Ξεκίνα με το ζέσταμα χρησιμοποιώντας το 50% του βάρους που συνήθως χρησιμοποιείς στο αρχικό σετ. Στη συνέχεια πάρε τα πιο βαριά βάρη που συνήθως χρησιμοποιείς στη συγκεκριμένη άσκηση για να κάνεις οκτώ επαναλήψεις κι εκτέλεσε όσο περισσότερες μπορείς. Μείωσε κατά 10%-20% το ποσοστό του βάρους που χρησιμοποιείς κι εκτέλεσε πάλι όσο περισσότερες επαναλήψεις μπορείς. Συνέχισε να μειώνεις με τον ίδιο ρυθμό τα βάρη και προσπάθησε πάντα να πιάνεις τον μέγιστο αριθμό των επαναλήψεών σου μέχρι να εξαντληθούν οι μύες σου.

Κυκλικά σετ

Τι είναι: Μία σειρά από ασκήσεις (συνήθως έξι) τις οποίες τις εκτελείς τη μία μετά την άλλη χωρίς ξεκούραση μεταξύ τους. Μπορείς να εκτελείς ενδιάμεσα κάποια αερόβια άσκηση (π.χ. σκοινάκι).
Γιατί είναι αποτελεσματικά: Τα κυκλικά σετ μπορούν να συνθέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής για όλα τα μέρη του σώματός σου, αλλά είναι ακόμα πιο χρήσιμα χωρίς βάρη – απλώς για ζέσταμα του νευρικού συστήματος, των αρθρώσεων και των μυών, λέει ο Ballantyne. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυκλική πίεση σε όλα τα μέρη του σώματος -που μπορούν να σου προσφέρουν αυτά τα σετ- είναι πιο αποτελεσματική από το διάδρομο ή το τζόκινγκ, τα οποία στοχεύουν κυρίως στο κάτω μέρος του σώματός σου.
Πως θα τα βάλεις στο πρόγραμμά σου: Το σίγουρο είναι ότι θα ενοχλήσεις τους γύρω σου στο γυμναστήριο αν εκτελέσεις ένα ολόκληρο πρόγραμμα γυμναστικής βασισμένο σε κυκλικά σετ. Απλώς πρέπει να χρησιμοποιείς αποκλειστικά όλον τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, αλλά ένα κυκλικό σετ πάντα είναι γρήγορο και κυρίως αποτελεσματικό. Αν τα χρησιμοποιείς ως ζέσταμα, χρειάζεσαι μόνο το βάρος του σώματός σου ή απλώς μία μπάρα (δες το πρόγραμμα στην προηγούμενη σελίδα). Μπορείς βέβαια με τη βοήθεια από ένα ζευγάρι αλτήρες να γυμναστείς με ένα πρόγραμμα εξ ολοκλήρου από κυκλικά σετ στο σπίτι σου. Εκεί δεν θα ενοχλήσεις κανέναν.

menshealth.gr

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital