Κάνε αυτήν την προπόνηση σε στεγνή άμμο και κάψε θερμίδες!

Ετοιμάσου για μια προπόνηση στην άμμο που χτίζει πόδια και στεγνώνει σώμα. Κάνε αυτή την κυκλική προπόνηση σε στεγνή άμμο και κάψε θερμίδες.

Η στεγνή άμμος προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση σε σύγκριση με την υγρή και αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλεις περισσότερη προσπάθεια στην προπόνηση. Η προπόνησή σου θα περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ τα αποτελέσματά της θα είναι άμεσα ορατά στο σώμα σου.

Γιατί προπόνηση σε στεγνή άμμο;

1. Η προπόνηση σε στεγνή άμμο είναι μια προπόνηση αντίστασης με χαμηλή επίπτωση. Σύμφωνα με μια βελγική μελέτη, το τρέξιμο στην άμμο απαιτεί 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια από το τρέξιμο σε σταθερό έδαφος και το περπάτημα στην άμμο απαιτεί 2,1 έως 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια. Αυτή η αυξημένη αντίσταση συμβάλλει στη βελτίωση της ταχύτητας και στη δημιουργία εκρηκτικής δύναμης, καθώς οι μύες γυμνάζονται περισσότερο.

2. Η αστάθεια του εδάφους που δημιουργεί η στεγνή άμμος απαιτεί από τους μυς που σταθεροποιούν τις αρθρώσεις στους αστραγάλους, τα γόνατα, τους γοφούς, το κάτω μέρος της πλάτης και του πυρήνα, να αντισταθμίζουν και να προσαρμόζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις και ενισχύει τους μυς, βελτιώνοντας την ισορροπία και προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς.

3. Η προπόνηση σε στεγνή άμμο παρέχει και άλλα οφέλη. Τα αθλητικά παπούτσια παρόλο που έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν αυξηθεί ωστόσο οι τραυματισμοί στα πόδια. Μία θεωρία για την αύξηση αυτή είναι ότι το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται ξυπόλητο, γι ‘αυτό εξασθενίζουν οι μύες των ποδιών. Με την προπόνηση του ξυπόλυτου τρεξίματος, ενεργοποιούνται και ενισχύουνται αυτές οι ξεχασμένες περιοχές.

4. Ωστόσο το τρέξιμο σε στεγνή άμμο μπορεί να αποδειχθεί επίπονο για τα γόνατα και τους αστραγάλους επειδή το πόδι προσγειώνεται στην άμμο και δεν αναπηδά όπως σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Αντίθετα, βουλιάζει και πρέπει να το τραβήξεις έξω. Αυτό κουράζει τους μυς περισσότερο και μπορεί να ενοχλήσει τα πέλματα και τους τένοντες.

Κυκλική προπόνηση σε στεγνή άμμο για καύση θερμίδων

Ζέσταμα με χαλαρό τζόκινγκ στην άμμο για 5 λεπτά.

  • 10 προβολές με περπάτημα+ 10 sit ups
  • 10 προβολές με περπάτημα+ 10 push ups
  • 10 squat + 10 sit ups
  • 10 squat + 10 push ups

Αυτό είναι ένα σετ. Ξεκουράσου για ένα λεπτό και στη συνέχεια επανάλαβε. Κάνε: 3-5 σετ, ανάλογα και με τη φυσική σου κατάσταση.

Συνέχισε με τρέξιμο

Μην τρέχεις απλώς κατά μήκος της ακτής. Εάν τρέχεις σε ευθεία γραμμή χρησιμοποιείς πάντα τους ίδιους μύες. Οι αλλαγές στην κατεύθυνση σε βοηθούν να χρησιμοποιήσεις νέους μυς, όπως το εσωτερικό και το εξωτερικό των μηρών. Βάλε 6-10 σημάδια κατά μήκος της παραλίας, και τρέξε ζικ ζακ μέχρι να φτάσεις στη γραμμή τερματισμού. Κάνε το όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ξεκουράσου για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, επανάλαβε.

Κάνε αποθεραπεία με διατάσεις για 5 λεπτά τουλάχιστον.

Tips

  • Πήγαινε νωρίς στην παραλία, προτού γίνει τίγκα σε παιδάκια, μαμάδες και ρακετάδες.
  • Δοκίμασε να ασκηθείς με γυμνά πόδια για να ενδυναμώσεις πόδια και αστραγάλους. Αν είχες τραυματιστεί παλιότερα στον αστράγαλο φόρα παπούτσια.
  • Μην ξεχνάς το αντηλιακό.
  • Μην ξεχνάς να έχεις ένα μεγάλο μπουκάλι νερό.
  • Έλεγξε την περιοχή όπου θα προπονηθείς για οποιαδήποτε αιχμηρά αντικείμενα στην άμμο ή άλλα κρυμμένα… όντα.
  • Επειδή θα κουραστείς, μετά από την προπόνηση μην το ρίξεις στο… ολυμπιακό κόλυμπι. Χαλάρωσε. Και οι απλωτές καλές είναι.

Πηγή: wefit.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »