Κάμψεις ή πιέσεις στον πάγκο; Τι είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό

Η πρώτη σου σκέψη: «Τι να μου κάνουν οι κάμψεις όταν με μια μπάρα κρεμασμένη πάνω από το στήθος μου νιώθω το μέγα δέος»;
Η δεύτερη σκέψη σου είναι λιγότερο απαξιωτική: «Εντάξει. Για το σπίτι οι κάμψεις είναι μια χαρά αφού δεν έχω πάγκο και μπάρα».

Τη δεύτερη σκέψη σου κράτησέ τη καλά. Και κάνε την πράξη. Όσον αφορά στην πρώτη σου σκέψη, πέταξέ τη, είναι μύθος.

Οι κάμψεις και οι πιέσεις στον πάγκο κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: στοχεύουν στους θωρακικούς, στους ώμους, στους τρικεφάλους και στο σύνολο της πλάτης -από τους τραπεζοειδείς και δελτοειδείς μέχρι πλατείς ραχιαίους και στρογγύλους-, ακόμη και τους κοιλιακούς.
Όταν βρίσκεσαι στον πάγκο το άνω μέρος του κορμού σταθεροποιείται απολύτως και η μπάρα ανεβοκατεβαίνει σε σταθερή «ράγα», γεγονός που βοηθά καλύτερα να εστιάσεις τους μυς του στήθους και να πιέσεις περισσότερα κιλά απ’ ό,τι το ίδιο το σωματικό σου βάρος.

Αντίθετα, στα push ups το σώμα σου δουλεύει ελεύθερο δίνοντας τεράστια ενεργοποίηση στον πυρήνα για να σταθεροποιήσει την κίνηση.

Εσύ, όμως, εξακολουθείς να είσαι δύσπιστος και είσαι έτοιμος για μια τρίτη σκέψη: «Ναι, αλλά στον πάγκο μπορώ να φορτώσω τη μπάρα μου με όσα περισσότερα κιλά αντέχω να πιέσω, κάτι που δεν μπορώ να πετύχω με τις κάμψεις».
Επειδή δεν έχουμε σκοπό να σε αφήσουμε ήσυχο με τις εμμονές σου, θα σου πούμε ότι, όντως, το φορτίο έχει να κάνει με την μεγαλύτερη απόδοση σε όλους τους μυς που αναφέραμε -και ειδικά στους θωρακικούς-, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να κάνεις τα push up σου πολύ πιο προκλητικά, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το επίπεδο αντοχής και δύναμης που χαρίζουν οι πιέσεις στον πάγκο.
Πώς;

Α) Φοράς ένα γιλέκο με βάρη (5, 10 ή 20 κιλά)
Β) Εκτελείς τριπλάσιες επαναλήψεις με εναλασσόμενες ταχύτητες ανά σετ, μιμούμενος την τεχνική της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT)
Γ) Δοκιμάζεις μια ποικιλία από απαιτητικές παραλλαγές κάμψεων.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, παίξε στο σπίτι μια προπόνηση κάμψεων σαν κι αυτή που θα παρακολουθήσεις στο παρακάτω βίντεο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναθεωρήσεις όποια καταφρόνια έδειχνες μέχρι σήμερα για τα push ups, επιμένοντας να χτίζεις τους μυς του άνω μέρους του κορμού σου μόνο στον πάγκο.

Πηγή: gr.askmen.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »