Η ιδανική λίστα τραγουδιών για όταν γυμνάζεσαι

Κι όμως! Η ιδανική λίστα τραγουδιών για να συνοδέψεις την σωματική άσκηση στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε αλλού, όχι μόνο υπάρχει αλλά δημιουργήθηκε και από έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.

Ο Δρ Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» ανέλυσε πάνω από 6,7 εκατ. τραγούδια από την τεράστια βάση ψηφιακών τραγουδιών του Spotify, ώσπου να καταλήξει σε εκείνα που θεωρεί ότι πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές ως μουσικό χαλί την ώρα της γυμναστικής, είτε από τα ηχεία του γυμναστηρίου, είτε από τα ακουστικά του ασκούμενου.

Η λίστα των τραγουδιών έχει επιλεχθεί έτσι ώστε να συνοδεύει τις διαδοχικές φάσεις της άσκησης (νοητική–ψυχική προετοιμασία, διατάσεις, αεροβική, άσκηση καρδιάς, μυϊκή ενδυνάμωση), σε διαφορετικά επίπεδα έντασης (χαμηλής–μέτριας–υψηλής–πολύ υψηλής).

Όπως δήλωσε ο Καραγιώργης, που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας, ο συγχρονισμός των κινήσεων με το ρυθμό της μουσικής λειτουργεί ευεργετικά με τρόπο ευχάριστο και σχεδόν ανεπαίσθητο.

Όπως είπε, «ακόμα κι όταν το σώμα σου φωνάζει “σταμάτα”, η μουσική έχει τη δύναμη να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να σε κάνει να συνεχίσεις. Γι’ αυτό η επιλογή της μουσικής παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο κάποιος θα ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα εξάσκησης».

Η έρευνα της ομάδας του Καραγιώργη έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν διαφορές όσον αφορά τη μουσική που τους τραβά πέρα από το κατώφλι του πόνου και τους ανεβάζει για να μην τα παρατήσουν.

Έτσι, για παράδειγμα, οι άνδρες προτιμούν να σηκώνουν μεγάλα βάρη υπό τους ήχους του «Eye of the Tiger» της ταινίας «Rocky 3», ενώ οι γυναίκες δείχνουν προτίμηση στα τραγούδια της Rihanna και της Lady Gaga.

Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν την τάση να γυμνάζονται πρωινές ώρες υπό τους ήχους ρυθμικής ποπ, ενώ οι άνδρες είναι πιο απογευματινοί τύποι και προτιμούν πιο κλασικά ροκ κομμάτια ή πιο επιθετικά χιπ–χοπ, όπως το τραγούδι με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Till I Collapse» του Eminem.

 

Η ιδανική λίστα εξάσκησης με μουσική

1. Roar – Katy Perry (νοητική–ψυχική προετοιμασία)

2. Talk Dirty – Jason Derulo ft. 2 Chainz (διατάσεις)

3. Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks (διατάσεις)

4. Get Lucky – Daft. Punk ft. Pharrel Williams (αεροβική/ζέσταμα)

5. Move – Little Mix (αεροβική/ζέσταμα)

6. Need U 100% – Duke Dumont ft. A*M*E (άσκηση καρδιάς, χαμηλής έντασης)

7. You Make Me – Avicii (άσκηση καρδιάς, χαμηλής έντασης)

8. Feel My Rhythm – Viralites (άσκηση καρδιάς, μέτριας έντασης)

9. Timber – Pitbull ft. Ke$ha (άσκηση καρδιάς, μέτριας έντασης)

10. Applause – Lady Gaga (άσκηση καρδιάς, υψηλής έντασης)

11. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis ft. Ray Dalton (άσκηση καρδιάς, πολύ υψηλής έντασης)

12. Happy – Pharrell Williams (άσκηση καρδιάς, πολύ υψηλής έντασης)

13. The Monster – Eminem ft. Rihanna (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)

14. Love Me Again – John Newman (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)

15. Get Down – Groove Armada ft. Stush and Red Rat (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)

16. #thatPOWER – will.i.am ft. Justin Bieber (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)

 

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital