Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για πολλούς είναι μία παρεξηγημένη έννοια καθώς το μυαλό τους πάει αμέσως στα αναβολικά. Για κάποιους άλλους είναι συνυφασμένη με το κρέας και την κρεατοφαγία γενικότερα. Τίποτα όμως από τα δύο δεν ισχύει εξ ολοκλήρου.

Αρχικά να αναλύσουμε την πρωτεΐνη ως ουσία. Η πρωτεΐνη δομείται από 21 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα δομικά συστατικά της. Από αυτά τα 21 αμινοξέα, τα 13 βρίσκονται σε τροφές που περιέχουν φυτική πρωτεΐνη και ο οργανισμός μας μπορεί να τα παράγει από μόνος του και χωρίς την λήψη αυτής της τροφής. Αυτά ονομάζονται μη απαραίτητα αμινοξέα. Τα υπόλοιπα 8 δεν μπορεί να τα παράγει ο οργανισμός μας και βρίσκονται σε ζωικές τροφές όπου και αποτελούν απαραίτητη πηγή πρωτεΐνης. Αυτά τα 8 είναι που βοηθούν κυρίως στη μυϊκή ανάπτυξη και ονομάζονται απαραίτητα ή βασικά αμινοξέα

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης με βάρη, ο μυς «καταστρέφεται» και δεν αναπτύσσεται όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Ο μυς για να επουλωθεί, ή να αναπτυχθεί (εάν κάποιος στοχεύει στο να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα) πρέπει να δεχθεί πρωτεΐνη. Και συγκεκριμένα ένα από τα 8 βασικά αμινοξέα. Για αυτό καλό είναι 30’- 60’ μετά την άσκηση να λαμβάνουμε πρωτεΐνη είτε από ένα απλό συμπλήρωμα είτε από την τροφή μας. Το καλύτερο φυσικά ενδεχόμενο είναι αυτό στο οποίο οι μυς θα δεχτούν μετά την άσκηση συγκεκριμένη τροφή.  Η οποία για παράδειγμα θα περιέχει και τα 21 αμινοξέα (μια πλήρης πρωτεΐνη) και υδατάνθρακες για την αναπλήρωση του χαμένου γλυκογόνου.

Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι η πρωτεΐνη δεν είναι μια ουσία η οποία βρίσκεται μόνο στις ζωικές τροφές (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά). Υπάρχουν και φυτικές τροφές όπως προαναφέραμε και οι πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), όσπρια (αρακάς, ρεβίθια) γλυκοπατάτες και πολλά άλλα.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα πρωτεΐνης αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι του fitness αλλά και της διατροφής. Κατ’ αρχήν είναι αυτό που λέει η λέξη: συμπλήρωμα! Αναβολικά αν θέλει να πάρει κάποιος θα τα βρει αλλιώς. Κι όχι από την πρωτεΐνη. Για να ξεκινήσει κάποιος να παίρνει ένα συμπλήρωμα, πρέπει πρώτα να ξέρει τι θέλει από το σώμα του. Υπάρχουν πολλών ειδών συμπληρώματα πρωτεΐνης: μείγμα, καθαρή, isolate κλπ. Οι στόχοι ποικίλλουν. Κι αν ένας από αυτούς για σας είναι η μυϊκή ενδυνάμωση ή η μυϊκή υπερτροφία, τότε το συμπλήρωμα μόνο καλό θα σας κάνει. Είναι αυτό που χρειάζονται οι μυς αμέσως μετά την άσκηση για την επούλωση των ταλαιπωρημένων μυών και τενόντων, αλλά και για την αναπλήρωση του χαμένου σας γλυκογόνου.

Γιώργος Ιορδάνου – Personal Trainer

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital