Η σημασία των συμπληρωμάτων στο Fitness

man drinks water gym

Βοηθούν τα συμπληρώματα στο να πετύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα; Ο Dustin Elliott, επικεφαλής Εταιρείας Συμπληρωμάτων, εξερευνά τα οφέλη των συμπληρωμάτων, και τις επιπτώσεις τους στις επιδόσεις και στη μυϊκή ανάπτυξη.

Για όσους προτιμούν να διατηρήσουν το βάρος τους και την υγεία τους χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Βιομηχανική Επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα μια καθιστική ζωή (μειωμένη σωματική απαίτηση στην εργασία) και επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία αποτέλεσαν μείωση στη σωστή διαχείριση του σωματικού μας βάρους. Το περιβάλλον μας αλλάζει πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε και επίσης πολλοί από εμάς μεγαλώνοντας ηλικιακά αποθηκεύουμε περισσότερη ενέργεια (λίπος), σαν να προετοιμαζόμαστε σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα μπορούμε να βρούμε τακτική τροφή, ή τρόπους για να αποθηκεύσουμε ενέργεια για τις φυσικές μας δραστηριότητες, όπως θα ήταν η περίπτωση εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι περνάμε τον περισσότερο μας χρόνο πάνω σε μια καρέκλα, χάρη στην τεχνολογία κάτι το οποίο σαφώς βλάπτει την υγεία μας. Όσο κάποιοι θα ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για αθλητικούς τραυματισμούς και επεμβάσεις, το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης είναι το αποτέλεσμα των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, αλλά και πολλών σημαντικών επιπλοκών της παχυσαρκίας (οι καρδιοπάθειες είναι η πιο συχνή επιπλοκή που σχετίζεται με την παχυσαρκία). Αν λοιπόν η τεχνολογία προκάλεσε την καθιστική ζωή που ζούμε, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας, τότε γιατί να μην αντεπιτεθούμε και εμείς με την τεχνολογία;

Δεν εννοούμε την εξάρτηση από φαρμακευτικά προϊόντα για τη διατήρηση της υγείας. Λέμε για τη δυνατότητα της βιομηχανίας συμπληρωμάτων να βοηθήσει στο κίνητρο, στις αθλητικές επιδόσεις, στην ανάκαμψη και στη ρύθμιση των θερμίδων.

Για κάθε άτομο που ζει τον τρόπο ζωής του bodybuilding, υπάρχουν άλλα δέκα άτομα που είτε δεν πιστεύουν ή φοβούνται τη χρήση συμπληρωμάτων. Κάποιοι πιστεύουν ότι λαμβάνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά προϊόντα θα οδηγήσει κατά κάποιο τρόπο σε διάφορες παρενέργειες και σε αρνητικές επιδράσεις για την υγεία ή πιστεύουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από αυτή που επιθυμούν.

Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις στις οποίες δημιουργώντας ένα δικό σας συνδυασμό συμπληρωμάτων μπορεί να είναι κακή ιδέα, ειδικά όταν πρόκειται για διεγερτικά ή προϊόντα με βάση την καφεΐνη. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο σαφές, κανένα διεγερτικό προϊόν στην πρόσφατη ιστορία της βιομηχανίας συμπληρωμάτων δεν έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με άλλο διεγερτικό συμπλήρωμα.

Η σημασία των συμπληρωμάτων στο Fitness 1

Μέρος της αιτίας για τόσες πολλές παρερμηνείες είναι αποτέλεσμα της διαφημιστικής προβολής. Δυστυχώς, οι εταιρείες για να τραβήξουν την προσοχή πιθανών πελατών, περιγράφουν τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων με μία δόση υπερβολής. Ωστόσο, όταν αυτές οι διαφημίσεις εγγυώνται αύξηση μυϊκής μάζας σε ορισμένο χρονικό διάστημα ή προωθούν ένα προϊόν ως εξαιρετικά ισχυρό, εδώ είναι που τα πράγματα παρατραβούν και μπορεί να καταστούν επιβλαβής για την υγεία σας.

Τώρα για όσους δεν πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πολλά από τα συστατικά και παράγωγα των αμινοξέων βασίζονται σε πράγματα τα οποία ήδη βρίσκονται σε τρόφιμα, σε συμπυκνωμένες ποσότητες για τις επιδόσεις. Εκτός από την κρεατίνη και την πρωτεΐνη (κυρίως τα BCAAs και τα άλλα αμινοξέα που βρίσκονται στην πρωτεΐνη), υπάρχουν πολύ λίγα συμπληρώματα τα οποία έχουν άμεση συσχέτιση με τη μυϊκή ανάπτυξη.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων συνδέονται με την ενίσχυση των επιδόσεων ή την ανάκαμψη ώστε να βοηθήσουν έμμεσα στη μυϊκή ανάπτυξη. Με όλες τις έρευνες που γίνονται σχετικά με τα συμπληρώματα και τα στεροειδή, το μόνο πράγμα που μπορεί να παραληφθεί κατά καιρούς είναι το γεγονός ότι η μυϊκή ανάπτυξη έχει άμεση σχέση με την προπόνηση. Ακόμα και τα άτομα που παίρνουν στεροειδή, αν κάθονταν σπίτι χωρίς να κάνουν τίποτα, δεν θα παρουσίαζαν καμία μυϊκή ανάπτυξη.

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών που αντικρούουν τη χρήση των συμπληρωμάτων, βασίζονται στα δημοφιλή συμπληρώματα, όπως η L-Αργινίνη που διαψεύδουν πολλές από τις βασικές της χρήσεις πριν από την άσκηση όσον αφορά την αύξηση των επιδόσεων και του πρηξίματος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αλλά για κάθε κομμάτι έρευνας που αναιρεί την εφαρμογή ορισμένων συστατικών, υπάρχει μια έρευνα που υποστηρίζει τα συστατικά, όπως η Κιτρουλίνη Malate (Citrulline Malate) και GPLC (Glycine Proprionyl L-Carnitine) για την ίδια χρήση με οφέλη μυϊκής αντοχής και βελτιωμένης απόδοσης.

Επίσης, μερικές από τις έρευνες δυσφήμισης συμπληρωμάτων δεν είναι καλά μελετημένες. Σε συχνές περιπτώσεις μια έρευνα θα γίνει σε ένα συστατικό για δοκιμή της αύξησης μυϊκής σωματικής μάζας μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα (4-8 εβδομάδες) για συστατικά τα οποία έχουν μόνο ως στόχο την ενίσχυση της αντοχής/απόδοσης ή της ανάκαμψης. Και χρησιμοποιούν αυτό ως αποδεικτικό στοιχείο για να υποτιμήσουν τη χρήση συμπληρωμάτων, από τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, εκτός της κρεατίνης και των αμινοξέων, πολλά από τα συστατικά των συμπληρωμάτων προωθούν την αύξηση των επιδόσεων ή της ανάκαμψης, επιτρέποντας στον χρήστη να αναπτυχθεί μυϊκά σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

man drinks water bench

Μια ιδιαίτερη περίπτωση κατά την οποία αυτό είναι εμφανές, είναι μια ερευνητική μελέτη που έγινε για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος πρωτεΐνης/υδατανθράκων, όπου οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν κάποια συσχέτιση μεταξύ του συμπληρώματος και της απόδοσης, παρά το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο προωθεί την ανάκαμψη. Ανακάλυψαν όμως δείκτες για αύξηση της ανάκαμψης χάρη στη συμπλήρωση πρωτεΐνης/υδατανθράκων.

Μια άλλη πτυχή της βιομηχανίας συμπληρωμάτων που έχει επικριθεί είναι η προ-προπονητική. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της κρεατίνης, εάν αυτά ληφθούν ταυτόχρονα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να δυσφημίσει τη χρήση των προ-προπονητικών ροφημάτων με βάση τα διεγερτικά. Η δύναμη μας είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έτσι η ικανότητα της καφεΐνης να μειώνει τον πόνο που συνδέεται με την άσκηση και να οδηγεί σε οξεία αύξηση της αντοχής είναι ρεαλιστική.

Σε μελέτη, επίσης, που έγινε σε άνδρες που δεν ασκούνταν τακτικά, διαπιστώθηκε ότι ένα χαμηλό σε θερμίδες ενεργειακό ποτό βοηθούσε τις φυσιολογικές προσαρμογές τους στην άσκηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι βελτίωσε την ικανότητα του σώματος τους να προσαρμοστεί στο στρες (από την άσκηση), το οποίο δεν είχε προηγουμένως εκπαιδευτεί ώστε να είναι σε θέση να το χειριστεί. Τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και αρχάριους να αντιμετωπίσουν το σωματικό στρες που συνδέεται με την επιστροφή στην άσκηση.

Όσον αφορά την ανησυχία για τη λήψη πολλών συμπληρωμάτων, αν και παίρνοντας πάρα πολύ από κάτι είναι κακό, ένα μεγάλο μέρος της είναι αδικαιολόγητο. Οι μεγαλύτερες γνωστές ανησυχίες οι οποίες βασίζονται σε έρευνες συμπληρωμάτων, είναι ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως Α, D, E και Κ) έχουν γνωστά επίπεδα τοξικότητας, και ότι η υπερβολική λήψη αμινοξέων (π.χ. L-Λευκίνη), μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων αμινοξέων.

Μια άλλη ανησυχία που υπήρξε ήταν ότι η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωματικής πρωτεΐνης οδηγεί σε αφυδάτωση. Γενικά δεν συστήνεται η κατανάλωση άνω των 40γρ ανά μερίδα. Εφόσον τα συμπληρώματα λαμβάνονται στις συνιστώμενες ποσότητες τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κρεατίνη επίσης έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική και πρόσφατα, μετά από έρευνες, δημοφιλή αμινοξέα, όπως η L-Καρνιτίνη L-Ταρτράτη που έχει ήδη περάσει τις προκαταρκτικές δοκιμές ασφάλειας.

Στην τελική, ενώ είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα σχετικά με τα συστατικά των συμπληρωμάτων πριν τα αγοράσετε και παρασυρθείτε από τις διαφημιστικές εκστρατείες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα είναι αναποτελεσματικά. Για κάθε μελέτη που απαξιώνει ένα συμπλήρωμα, υπάρχει μια μελέτη που αποδεικνύει την αξία ενός άλλου συστατικού για την προπόνηση σας, και για κάθε συστατικό που έχει αποδειχτεί αναξιόπιστο για τη συγκεκριμένη χρήση, αν εφαρμοστεί σωστά τότε μπορεί να αποτελέσει ένα αναντικατάστατο συμπλήρωμα για τους στόχους σας.

Το βασικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι πολύ λίγα προϊόντα έχουν άμεση σχέση με τη μυϊκή ανάπτυξη. Είναι ως επί το πλείστον βοηθήματα προπόνησης, έτσι για όσους/ες ασχολούνται απλά με fitness δεν πρέπει να υπάρχει φόβος ότι θα αποκτήσετε υπερβολική σωματική μάζα ή ότι θα μοιάσετε με τους τεράστιους bodybuilders στις διαφημίσεις των προϊόντων.

Πηγή: Muscleandstrength.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »