Η σημασία των κοιλιακών στα αθλήματα

proponisi koiliakoi

Οι κοιλιακοί μύες αποτελούν βασικό συστατικό της αθλητικής ικανότητας και μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος προπόνησης.

Οι κοιλιακοί είναι η κύρια ομάδα μυών στον πυρήνα. Οι κοιλιακοί μύες υποστηρίζουν το άνω και κάτω μέρος του σώματος αυξάνοντας τον έλεγχο των μυών στο τρέξιμο, περιστροφές και στροφές που χρησιμοποιούνται σε πολλά αθλήματα. Οι αθλητές ενισχύουν τους κοιλιακούς για εκρηκτικές επιδόσεις και βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών.

Αποτελεσματική αναπνοή

Η παρατεταμένη αθλητική δραστηριότητα απαιτεί μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου. Απαιτείται οξυγόνο από τους μύες για να παράξουν τριφωσφορική αδενοσίνη ή αλλιώς ATP, η οποία χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της μυικής σύσπασης. Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και πρέπει να απομακρύνεται από το σώμα από το αναπνευστικό σύστημα. Οι κοιλιακοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπνοή, συμβάλλοντας στη σύσφιξη του διαφράγματος και στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Οι άνω κοιλιακοί, το six pack, ή οι πλάγιοι κοιλιακοί συστέλλονται και ωθούν το διάφραγμα προς τα πάνω, αυξάνοντας έτσι την πίεση στους πνεύμονες να διώξουν τον αέρα. Η καλύτερη αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, την αντοχή και την αποκατάσταση.

Σταθερότητα κορμού

Τα χτυπήματα στο γκολφ, τα σερβίςς στο τένις και τα υψηλά άλματα χρησιμοποιούν την περιστροφή του κορμού. Τα περισσότερα αθλήματα έχουν κάποιες περιστροφικές κινήσεις στην κανονική τους ροή. Για παράδειγμα στο αμερικάνικο football, συναντάμε πολύ συχνά την περιστροφή του κορμού από τους αθλητές στην προσπάθεια τους να αμυνθούν ή να επιτεθούν. Οι κοιλιακοί μύες δουλεύουν μαζί με τους μύες της πλάτης για να ελέγξουν την κίνηση του κορμού. Κατά τη διάρκεια των αθληματών που χρηισμοποιούνται μόνο τα χέρια ή τα πόδια, οι κοιλιακοί κρατούν τον κορμό από τη διαστολή ή συστολή των κοιλιακών μυών. Κατά τη διάρκεια ενός σερβίς στο τένις, οι κοιλιακοί επιμηκύνονται για να βοηθήσουν στην περιστροφή του πυρήνα.

Δείτε επίσης : Το μυικό σύστημα στα αθλήματα δύναμης

Υποστήριξη των μυών της πλάτης

Οι κοιλιακοί βοηθούν στην υποστήριξη των μυών της πλάτης, οι οποίοι αποτελούν μέρος του κεντρικού μυικού συστήματος. Μπορείτε να γυμνάσετε αυτούς τους μύες με πλειομετρικές ασκήσεις, ή με ασκήσεις που περιλαμβάνουν άλματα για να χτίσετε εκρηκτική δύναμη σε διάφορα αθλήματα όπως το μπάσκετ. Βοηθώντας την μέση, οι δυνατοί κοιλιακοί βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών τόσο στους κοιλιακούς μύες, όσο και σε εκείνους της πλάτης.

Σταθεροποίηση σε άνω και κάτω μέρος του σώματος

Η κολύμβηση, η κωπηλασία, τα αθλήματα με ρίψεις, το σκι κ.ά. χρειάζονται το συντονισμό του άνω και κάτω μέρους του σώματος, κάτι που σημαίνει ότι… εμπλέκονται και περισσότερες μυικές ομάδες. Οι κοιλιακοί υποστηρίζουν την ευθυγράμμιση του άνω μέρους του σώματος κι ελέγχουν τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Οι καλοσχηματισμένοι και «δουλεμένοι» μύες βοηθούν στο συγχρονισμό και μυικό συντονισμό, στον οποίο βασίζονται οι κολυμβητές και οι τενίστες. Οι καλοσχηματισμένοι κοιλιακοί βοηθούν επίσης στην αύξηση αντοχής και τη συνολική βελτίωστης της αθλητικής σας κατάστασης.

Πηγή : livestrong.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »