Γυμναστική: Μια συνήθεια ζωής

Πολλές μελέτες μας έχουν δείξει τη σημασία της τακτικής άσκησης τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των μελετών διήρκεσαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα, από 3 μήνες έως 3 έτη.

Από τις μελέτες λοιπόν αυτές έχουμε συμπεράνει ότι η συνήθεια της τακτικής άσκησης στη ζωή μας είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Όμως λίγες μελέτες το έχουν πράγματι δοκιμάσει.

Δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, μία έρευνα που ήλεγξε την επίδραση της μακροχρόνιας άσκησης για τη διατήρηση του βάρους.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερους από 3.500 άνδρες και γυναίκες που πήραν μέρος στον «κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου» σε νεαρούς ενήλικες και οι οποίοι ήταν από 18 έως 30 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι εθελοντές χαρακτηρίστηκαν σε κατηγορίες, δηλαδή αυτοί που είχαν διατηρήσει μία υψηλή, μέτρια, ή χαμηλού επιπέδου σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη δραστηριότητα που είχαν στην αρχή της μελέτης.

Οι επιστήμονες λοιπόν, συνέλεξαν πληροφορίες για το σωματικό βάρος, το μέγεθος της μέσης και τη σωματική δραστηριότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

Οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας για την περίοδο αυτή των 20 ετών, κέρδισαν περίπου 6 κιλά λιγότερα από αυτές που δεν γυμνάζονταν εντατικά.
Επίσης οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας απέκτησαν 4 εκ. λιγότερα στη μέση τους.

Οι άνδρες τώρα με υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας κέρδισαν 3 κιλά λιγότερο βάρος και 2.5 εκ. λιγότερο πάχος γύρω από τη μέση τους.

Αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, επιβεβαίωσε τη σημασία της διατήρησης της σωματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζωή μας.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η έναρξη της τακτικής άσκησης από τη νεαρή ενήλικη ηλικία και η διατήρηση της, βοηθά να μειωθεί η αύξηση του βάρους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία, μία ηλικία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και παίρνουν ανεπιθύμητα κιλά.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση, αν έχετε ήδη φτάσει τα χρόνια αυτά ή και παραπάνω.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση και να πάρετε όλα τα οφέλη από αυτή.

Έτσι δεν έχει σημασία πόσο χρόνων είστε, για να ακολουθήσετε ένα υγιές πρόγραμμα άσκησης.

Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που σας αρέσει ώστε να μπορείτε να επιμείνετε σε αυτό μακροπρόθεσμα. Λοιπόν χωρίς καμία καθυστέρηση κινηθείτε!!

Πηγή: diet4me.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE