8 «γυμναστικοί» μύθοι καταρρίπτονται

Μπορεί ο «πατέρας» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, να υποστήριζε ένθερμα ότι στη γυμναστική ισχύει το «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» (Citius, altius, fortius) έφτασε η ώρα όμως να…απομυθοποιήσουμε αυτή και άλλες αντιλήψεις γύρω από την άσκηση.

Όταν πρόκειται για τη γυμναστική, ο καθένας έχει να προβάλει και μία απαγόρευση/προειδοποίηση»: «Μην ασκείσαι με γεμάτο στομάχι», «αν δεν ιδρώσεις δε γυμνάζεσαι σωστά», «όσο πιο πολύ πονάς τόσο πιο αποδοτική η γυμναστική» και ένα σωρό άλλα τέτοια …ρητά.

Ποια από αυτά είναι αλήθεια και ποια αστικοί μύθοι; Συγκεντρώσαμε τους επικρατέστερους μύθους, που αφορούν στη γυμναστική και σας τους καταρρίπτει ευθύς αμέσως.

Μύθος 1ος : «Δεν ιδρώσατε αρκετά; Προσπαθήστε πιο σκληρά»

Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα του ιδρώτα, που αποβάλλετε όταν γυμνάζεστε, είναι ένα δείγμα της σκληρής προσπάθειας που έχετε κάνει αλλά και των θερμίδων που έχετε «κάψει». Με άλλα λόγια ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σας που προσπαθεί να δροσιστεί. Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζει και ο ίδιος ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Άλλος για παράδειγμα μπορεί να ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι εσείς, αν και έχει γυμναστεί λιγότερο. Επομένως, ο ιδρώτας είναι δείγμα και όχι απόδειξη του μεγέθους της άσκησης του καθενός.

Μύθος 2ος: Τέντωμα εναντίον τραυματισμού

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο συγκεκριμένος μύθος είναι ολοκληρωτικά …λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως συγχέουν το «τέντωμα» με το γενικότερο ζέσταμα των μυών, κάτι που είναι απαραίτητο πριν την άσκηση και όντως προφυλάσσει από τους τραυματισμούς.

Μύθος 3ος: Οι κοιλιακοί εξαφανίζουν την… κοιλιά

Επίπεδη κοιλιά, σφιχτοί κοιλιακοί μυς και ένα 6pack… ασυναγώνιστο είναι (ας το παραδεχτούμε) πολύ δύσκολη υπόθεση και δυστυχώς τα σετάκια των πλάγιων και άλλων τύπων κοιλιακών ασκήσεων δεν μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα. Για να φύγει το «σωσίβιο» από τη μέση, χρειάζεται να χάσετε λίπος από όλο το σώμα. Εξάλλου, όταν γυμνάζεστε δεν «καίτε» λίπος μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία γυμνάζετε εκείνη τη στιγμή, πχ κοιλιακοί για την κοιλιά, ραχιαίοι για την πλάτη.

Μύθος 4ος: Ο πόνος είναι καλός

Το να αισθάνεστε ένα «τράβηγμα» ή κάπως πιασμένοι μετά από άσκηση είναι φυσιολογικό, ειδικά αν η γυμναστική δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Αλλά αν αισθάνεστε πόνο πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχετε τραυματιστεί και πρέπει να σταματήσετε.

Μύθος 5ος: Η γυμναστική κάνει το λίπος…μυ

Αυτή η θεωρία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων…πολύ αισιόδοξων. Το λίπος και η μυϊκή μάζα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα με τελείως άλλες δομές κυττάρων. Όταν κάποιος χάνει βάρος και αυξάνει τη μυϊκή του μάζα, ή το αντίθετο, αυτό που είναι ορατό είναι η αλλαγή στην αναλογία λίπους- μυών.

Μύθος 6ος: Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο

Δεν χρειάζεται να αφιερώνετε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να αποκτήσετε ένα καλλίγραμμο σώμα και να χάσετε βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μπορούν να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η γυμναστική ενδέχεται να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόδοσή σας, καθώς το σώμα χρειάζεται ξεκούραση πριν ξεκινήσει τη γυμναστική από την αρχή.

Μύθος 7ος: Πάει…μεγάλωσες πια

Αυτή είναι μία πολύ κακή δικαιολογία για όποιον πολύ απλά βαριέται να ξεκινήσει την άσκηση. Αν θέλετε να γυμναστείτε, ισχύει το «ποτέ δεν είναι αργά», απλά μη ξεχνάτε να έχετε μία ρεαλιστική άποψη του τι μπορείτε να κάνετε. Η άσκηση εξάλλου είναι μία υπέροχη επιλογή για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που τους βοηθά να βελτιώσουν την ισορροπία τους, να δυναμώσουν τα οστά και να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.

Μύθος 8ος: Cardio για… γρήγορο αδυνάτισμα

Είναι κοινά αντιληπτό ότι ασκήσεις όπως είναι το τρέξιμο, το kickboxing, η ποδηλασία και άλλα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό καθώς για παράδειγμα και τα βάρη καίνε θερμίδες και μάλιστα, ενεργοποιούν τον οργανισμό σε τέτοιο βαθμό, που ο μεταβολισμός παραμένει σε εγρήγορση για τις επόμενες 24 ώρες. Άρα η ιδανική μέθοδος για ένα καλογυμνασμένο κορμί είναι ο συνδυασμός των ασκήσεων.

Πηγη: www.clickatlife.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »