Γιατί πρέπει να ξεκουράζεστε περισσότερο ανάμεσα στα σετ

ksekourasi barh

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε στο γυμναστήριο μπορεί να αφορά λιγότερο τα βάρη που σηκώνετε και περισσότερο το χρόνο που ξεκουράζεστε ανάμεσα στα σετ, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να δουν πως ο χρόνος ανάμεσα στα σετ σε μία προπόνηση δύναμης ενισχύει ή υποβαθμίζει τη μυική ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες ξεκουράζονταν από ένα έως 5 λεπτά ανάμεσα στα σετ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν βιοψία από τον καθένα για να αναλύσουν τους μύες τους. Αποδείχθηκε ότι αυτοί που ξεκουράζονταν περισσότερη ώρα, είχαν μεγαλύτερη μυική ανάπτυξη από εκείνους που έκαναν… οικονομία στο χρόνο.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μία μικρή ομάδα ανδρών, οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα αποτελέσματα, θα ισχύουν και στις γυναίκες, καθώς και οι γυναίκες «χτίζουν» μύες με τον ίδιο σχετικό ρυθμό. Σύμφωνα με τον Leigh Breen, Ph.D., επικεφαλής αυτής της έρευνας, αυτά τα ευρήματα δεν αφορούν μόνο τη σωματική διάπλαση, αλλά ισχύουν και στο «χτίσιμο» της μυικής μάζας.

Δείτε επίσης : Κάτσε κάτω από την μπάρα: Ποιο πρόγραμμα με βάρη είναι καλύτερο για σένα;

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη σήκωσαν μέτρια έως βαριά βάρη ( σκεφτείτε ένα 60% της μέγιστης και υψηλότερης τιμής), αλλά ο Breen πιστεύει ότι οι μεγαλύτερες περιόδοι ξεκούρασης θα ήταν επωφελείς για οτιδήποτε 30% της μέγιστης ικανότητας και παραπάνω. Έτσι, αν μπορείτε να κάνετε ένα ζευγάρι επαναλήψεων με kettlebell 27 κιλών, αυτά τα αποτελέσματα θα ισχύουν για οποιαδήποτε άσκηση με βάρη από τα 7  κιλά και πάνω.

Σημείωση : Αυτό δεν ισχύει για τα μικρά βάρη (πχ μπάρα), ή ακόμα και στα βάρη στη διαλειμματική προπόνηση, που είναι περισσότερο για την καύση λίπους όσο και για το «χτίσιμο» μυών.

Το ρεζουμέ : Εάν θέλετε να «χτίσετε» δύναμη και να ενισχύσετε τους μύες σας, δώστε μεγαλύτερη βάση στις περιόδους ξεκούρασης και βεβαιωθείτε ότι τα βάρη είναι περισσότερα από το 30%. Εάν το να περιμένετε 5 λεπτά ανάμεσα σε κάθε σετ σας φαίνεται ανούσιο, οι ερευνητές προτείνουν να ξεκινήσετε με 2-3 λεπτά διάλειμμα όταν βρίσκεστε στο μάθημα.

Πηγή : livestrong.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »