Γιατί η γυμναστική σε κάνει χαρούμενο

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της γυμναστική; Που οφείλεται το αίσθημα ευφορίας που νιώθεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή το πιάσιμο στους μυς την επόμενη ημέρα;

Το σώμα μας είναι αποτέλεσμα χιλιάδων χημικών αντιδράσεων που έχουν διαφορετικό αντίκτυπο σε φυσικό ή ψυχικό επίπεδο. Δες λοιπόν ποιες ορμόνες απελευθερώνονται και ποιες χημικές αντιδράσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο και έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το αίσθημα της ευφορίας, της χαλάρωσης και της ευεξίας, ενώ μειώνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τα οιστρογόνα καθορίζουν αν το σώμα θα κάψει λίπος ή υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της έντονης άθλησης. Οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος από τους άνδρες, επειδή έχουν μεγαλύτερη ποσότητα οιστρογόνων στο σώμα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν με τα χρόνια , γι’ αυτό και όταν μπαίνουν σε περίοδο εμμηνόπαυσης, έχουν την τάση να παίρνουν βάρος.

Η σεροτονίνη ευθύνεται για την ευεξία, τη χαλάρωση, τον καλό ύπνο και την ομαλή όρεξη. Τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται με τη συστηματική προπόνηση. Περισσότερη σεροτονίνη ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια και καλύτερη σκέψη.

Η ντοπαμίνη είναι οργανική ουσία που δημιουργείται στον εγκέφαλο και λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Η έκκριση ντοπαμίνης προκαλεί ευχάριστο συναίσθημα στο σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η χαμηλή παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο ευθύνεται για τη νόσο του Πάρκινσον, την παχυσαρκία, προβλήματα ελλειμματικής προσοχής και μειωμένη σεξουαλική απόλαυση.

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital