9 φαγητά που δεν πρέπει να τρώτε ΠΟΤΕ μετά τη γυμναστική

Το φαγητό πριν και μετά τη γυμναστική σας είναι μια διαδικασία που απαιτεί προγραμματισμό και πρέπει να γίνεται σωστά, αφού υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ μετά την προπόνηση για αρκετούς λόγους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός χρησιμοποιεί όλο το γλυκογόνο στους μυς. Το γλυκογόνο είναι το καύσιμο που παράγεται στο σώμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων και προσφέρει ενέργεια. Μετά την προπόνηση όχι μόνο τα επίπεδα γλυκογόνου είναι χαμηλά, αλλά και οι μυες είναι κατεστραμμένοι.

Ευτυχώς, λίγη προσοχή στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Ας δούμε ποια είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει να καταναλώσετε σε καμία περίπτωση μετά τη γυμναστική σας αν δε θέλετε να μείνετε κουρασμένοι και με υπνηλία.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι ένα από τα δυσκολότερα φαγητά στη χώνεψη, γεγονός που το βάζει δικαίως στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που δεν πρέπει να καταναλώνετε μετά την προπόνηση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη φράζει τις αρτηρίες σας, οπότε προσπεράστε το και προτιμήστε κοτόπουλο.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια υγιεινή επιλογή, αν όμως τα καταναλώνετε ολόκληρα τότε καλύτερα μείνετε στο ένα, το οποίο από μόνο του έχει 6 γραμμάρια λίπους. Ένα αυγό και δύο ασπράδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών μετά από ένα γεύμα, χρησιμοποιώντας όμως περισσότερα από ένα ολόκληρο αυγό μετά την προπόνηση δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Πλήρες γιαούρτι

Το γιαούρτι ίσως και να είναι η καλύτερη επιλογή για μετά την προπόνηση, υπάρχει όμως μια υποσημείωση. Κρατήστε τα λιπαρά στο γιαούρτι σας μέχρι το 2%, άπαχο και χωρίς ζάχαρη. Το άπαχο ελληνικό γιαούρτι έχει υψηλότερο δείκτη άπαχων πρωτεϊνών από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία και για αυτό επιδιορθώνει τους μυς. Αργεί στη χώνεψη των υδατανθράκων, αλλά και πάλι έχει λιγότερους υδατάνθρακες από άλλες ποικιλίες γιαουρτιού. Απλά αποφύγετε το πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι το οποίο θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα στη χώνεψη από το κανονικό γιαούρτι.

Φυστικοβούτυρο

Ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο είναι εντάξει μετά από μια προπόνηση, αποφύγετε όμως περισσότερες κουταλιές. Αμέσως μετά την άσκηση το αίμα σας εκτρέπεται από το στομάχι, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να χωνέψετε τα βαριά λίπη όπως το φυστικοβούτυρο. Εκείνη τη στιγμή το σώμα σας χρειάζεται άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Λευκό ψωμί

Πρέπει να αποφύγετε το λευκό ψωμί μετά από μια προπόνηση για πολλούς λόγους. Καταρχάς, επειδή είναι πλούσιο σε εύπεπτους υδατάνθρακες δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερο για εσάς. Περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης και ζάχαρη, η οποία θα ανακατέψει τη διαδικασία της πέψης και θα προκαλέσει γρήγορη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καταναλώστε καλύτερα ψωμί ολικής αλέσεως.

Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες

Μπορεί τα λαχανικά να είναι το Α και το Ω μιας σωστής διατροφής, όχι όμως μετά τη γυμναστική. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που θα χρειαστούν αρκετή ώρα στη χώνεψη. Αφήστε τα για αργότερα και προτιμήστε τα λαχανικά ως συστατικά, όπως σε ένα πράσινο smoothie, μια ομελέτα ή ακόμη και σε σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως. Το σπανάκι και το λάχανο είναι καλές επιλογές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Μπάρα σοκολάτας

Κρατήστε την μπάρα σοκολάτας για αργότερα στη μέρα ή καταναλώστε τη λίγο πριν την προπόνησή σας. Τα λίπη θα κάνουν περισσότερη ώρα να αφομοιωθούν και θα σας δώσουν καύσιμα και θα σας διεγείρουν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα μετά τη γυμναστική, προτιμήστε τη σε μορφή σκόνης κακάο, η οποία δεν έχει σχεδόν καθόλου λίπος και χωνεύεται εύκολα.

Πίτσα

Το κακό εδώ είναι ότι μετά από μια προπόνηση είμαστε πάντα κουρασμένοι και η μυρωδιά της πίτσας είναι πάντα δελεαστική. Για αυτό το λόγο έχετε πάντα μαζί σας μια μπάρα ενέργειας ώστε να διώξετε για λίγο την πείνα και να προσπεράσετε την πρόκληση.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα μια εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές, αλλά το σωστό είναι να καταναλωθεί πριν την προπόνηση και όχι μετά. Είναι πλούσιο σε λίπη που δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά δε θα βοηθήσουν το σώμα σας να επανέλθει μετά από μια προπόνηση. Θυμηθείτε ότι πρέπει να αναπληρώσετε το γλυκογόνο με υγιείς υδατάνθρακες και να ανακτήσετε τους μυς σας με πρωτεΐνη από άπαχες πηγές.

Πηγή: clickatlife.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »