Electroplanet.gr

electroplanet.gr

Electroplanet.gr

Το μεγαλύτερο e-shop ηλεκτρικών συσκευών είναι εδώ.

Βρες πληθώρα ηλεκτρικών συσκευών στις καλύτερες τιμές.

Προσφορές σε όλα τα κλιματιστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής.

Δες τα εδώ!!

Τι είναι η τεχνολογία inverter στα κλιματιστικά?

Σίγουρα όλοι σας έχετε ακούσει για τα λεγόμενα κλιματιστικά inverter και για το πόσο καλύτερη επιλογή αποτελούν σε σύγκριση με τα συμβατικά. Ποιος είναι ο λόγος που το ακούτε όμως τόσο συχνά και τι είναι αυτή η τεχνολογία inverter;

Καλό θα ήταν, πριν προβούμε στην ανάλυση της τεχνολογίας αυτής, να περιγράψουμε συνοπτικά την λειτουργία των κλιματιστικών γενικά, είτε αυτό είναι inverter είτε όχι. Τα κλιματιστικά αποτελούνται από αντλίες θερμότητας αέρος των οποίων η λειτουργία πραγματοποιείται βάσει ενός ψυκτικού κύκλου, κατά τον οποίο το ψυκτικό μέσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το φρέον, συμπιέζεται στο εξωτερικό μηχάνημα, υγροποιείται και στη συνέχεια εκτονώνεται και αεριοποιείται στο εσωτερικό μηχάνημα. Η όλη τεχνολογία inverter επικεντρώνεται στον κινητήρα που χρησιμοποιεί ο συμπιεστής.

Οι ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης ενός χώρου δεν είναι ποτέ σταθερές. Μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία που επικρατεί τόσο στον χώρο όπου είναι τοποθετημένη η συσκευή όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, το μέγεθος του δωματίου που πρέπει να καλύψει το κλιματιστικό, τον αριθμό των ατόμων και των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται στο χώρο, την απώλεια της θερμοκρασίας λόγω της μόνωσης του χώρου και πολλά άλλα. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός «έξυπνου» μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να προσαρμόσει την λειτουργία του κλιματιστικού, βάση των εκάστοτε αναγκών. Ο έξυπνος αυτός μηχανισμός ακούει στο όνομα inverter.

Κλιματιστικά με τεχνολογία inverter

Τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζουν την λειτουργία τους και συγκεκριμένα την ισχύ τους, βάση των εκάστοτε αναγκών του χώρου τον οποίο καλούνται να θερμάνουν ή να ψύξουν. Η επίτευξη της ρύθμισης της ισχύος της συσκευής, γίνεται αυτόματα μέσω της πλακέτας ελέγχου, η οποία καθορίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο και την επιθυμητή θερμοκρασία που ορίζουμε εμείς στο τηλεχειριστήριο.

Τρόπος Λειτουργίας

Κατά την εκκίνηση της λειτουργίας ενός κλιματιστικού με μηχανισμό inverter, η ισχύς στην οποία δουλεύει αγγίζει τον μέγιστο βαθμό της έως ότου επέλθει η επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Όταν επιτευχθεί αυτή, ένας εσωτερικός θερμοστάτης ενημερώνει αυτόματα τον συμπιεστή μεταβλητής απόδοσης που διαθέτει η συσκευή με αποτέλεσμα να ελαττώσει τις στροφές λειτουργίας της χωρίς όμως να την σταματήσει. Με άλλα λόγια, η εξωτερική μονάδα δεν σταματάει εντελώς να λειτουργεί, αλλά προσαρμόζει την λειτουργία της ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου, λειτουργώντας συνεχόμενα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, ώστε να διατηρήσει την θερμοκρασία που έχει ήδη επιτευχθεί. Αποτέλεσμα της όλης αυτής λειτουργίας, είναι η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το κλιματιστικό, αποδίδοντας όμως τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Η διαφορά με τα συμβατικά κλιματιστικά

Η βασική διαφορά των κλιματιστικών που διαθέτουν την τεχνολογία inverter με τα συμβατικά είναι ότι τα συμβατικά, όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία που έχει ορισθεί, δεν μειώνουν τις στροφές λειτουργίας τους αλλά τερματίζουν την λειτουργία της εξωτερικής μονάδας. Όταν η θερμοκρασία του χώρου μεταβληθεί σε έναν βαθμό, ξανά ξεκινά την λειτουργία του. Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας, είναι η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των συνεχών επανεκκινήσεων, καθώς και η μη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο.

Καλό θα ήταν στις διαφορές των δύο αυτών τύπων να κάνουμε μια διευκρίνηση όσον αφορά την ενεργειακή κλάση των συσκευών. Όπως όλοι γνωρίζεται η ενεργειακή κλάση της συσκευής ορίζεται στην αυτοκόλλητη ταμπέλα που είναι τοποθετημένη σε εμφανές σημείο και χαρακτηρίζεται από τις ενδείξεις (Α+++, Α++, Α+, Α, Β, C, D, E). Η μέτρηση όμως που αφορά την ενεργειακή κλάση των δύο αυτών τύπων (inverter και συμβατικών) έχει πραγματοποιηθεί με διαφορετική εντελώς μέθοδο. Έτσι, μπορεί ένα συμβατικό κλιματιστικό να έχει ορισθεί ως ενεργειακής κλάσης Α, αλλά με η μέθοδος μέτρησης είναι εντελώς διαφορετική και σε σύγκριση με τη μέθοδο στην οποία μετρήθηκε ένα Inverter θα κατατασσόταν στην καλύτερη περίπτωση σε κλάση D. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη.

Τα οφέλη των κλιματιστικών inverter

Όπως προαναφέραμε, τα βασικότερα οφέλη των κλιματιστικών inverter είναι η βελτίωση της απόδοσης και η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται από 20% έως και 50% συγκριτικά με τα συμβατικά, ανάλογα πάντα το μοντέλο και την ενεργειακή κλάση της εκάστοτε συσκευής. Εκτός όμως από το κόστος, τα κλιματιστικά αυτά έχουν την ικανότητα να αγγίζουν τα επίπεδα της επιθυμητής θερμοκρασίας που έχει ορισθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, μειώνουν σημαντικά το θόρυβο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, καθόσον την περισσότερη ώρα λειτουργούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ τέλος συμβάλλον στης δημιουργία μιας ευχάριστης και ήπιας ατμόσφαιρας με σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας.

Συμφέρει πάντα η αγορά ενός inverter;

Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να πει ότι ναι, η αγορά ενός inverter αξίζει πάντα. Εμείς θα λέγαμε ότι αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει λόγο του υψηλού κόστους αγοράς τους σε σύγκριση με ένα συμβατικό. Μπορεί το κόστος τους να είναι αρκετά υψηλότερο αλλά λόγω της μεταβαλλόμενης λειτουργίας τους και της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας, η απόσβεση θα γίνει πολύ σύντομα. Με πολύ απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι όσες περισσότερες ώρες λειτουργεί ένα κλιματιστικό inverter τόσο γρηγορότερα θα κάνει την απόσβεση για την αγορά του. Οι μόνες λοιπόν περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμφέρει ένα κλιματιστικό inverter είναι αν η λειτουργία για την οποία προορίζεται είναι ελάχιστη (π.χ. σε έναν χώρο που μπορεί να χρειαστεί για λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα).

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία περίπου δύο χρόνια εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός νόμος ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση συμβατικών κλιματιστικών στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE