Διαλειμματική προπόνηση: Γυμνάσου και παράλληλα “ξεφορτώσου” πολλές θερμίδες!

Στο διάδρομο του γυμναστηρίου, στο ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα, ακόμα και στο άλσος ή το γήπεδο της γειτονιάς σου, εκτέλεσε μια διαλειμματική προπόνηση και κάψε το maximum των θερμίδων στο minimum του χρόνου!

Διαλειμματική είναι η προπόνηση που αποτελείται από «κύκλους» έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με «κύκλους» πιο χαλαρής (τα «διαλείμματα» είναι οι χαλαροί κύκλοι).

Για παράδειγμα, τρέχεις γρήγορα για 1 λεπτό, στη συνέχεια περπατάς ή κάνεις τζόκινγκ για 1 λεπτό, μετά τρέχεις και πάλι κ.ο.κ. Η ταχύτητά σου τόσο στους έντονους κύκλους, όσο και στους χαλαρούς, εξαρτάται από το επίπεδό σου.

Ακόμα, η διάρκεια των κύκλων μπορεί να είναι διαφορετική: Μπορεί για παράδειγμα να τρέχεις για 1 λεπτό και να περπατάς για 2 -ή αντίστοιχα να τρέχεις για 30 δευτερόλεπτα και να περπατάς για 60.

Η διάρκεια της προπόνησης δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη: 5 λεπτά ζέσταμα, 20 λεπτά διαλειμματικής και 5 λεπτά αποθεραπείας είναι αρκετά. Όσο για τον γνωστό «κανόνα» που θέλει το κάψιμο λίπους να απαιτεί ήπιας έντασης και μεγάλης διάρκειας άσκηση, έχει όντως μια βάση, μιας και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιου είδους άσκησης η άντληση ενέργειας γίνεται περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος, ενώ στην άσκηση υψηλής έντασης το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερο τουςαποθηκευμένους υδατάνθρακες ως καύσιμο.

Το μυστικό όμως είναι στις θερμίδες: Οι θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μιας διαλειμματικής προπόνησης είναι σχεδόν οι διπλάσιες από αυτές που καταναλώνονται στο ίδιο διάστημα αερόβιας προπόνησης μέτριας-χαμηλής έντασης. Αν τελικά υπολογίσουμε τη συμμετοχή του λίπους ως καύσιμο στην προσπάθεια, σε εκατοστιαία αναλογία υπερτερεί η προπόνηση μέτριας έντασης, αλλά σε απόλυτους αριθμούς η διαλειμματική προπόνηση! Extra info: Έχει αποδειχθεί ότι, με τη διαλειμματική προπόνηση όχι μόνο θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, αλλά, λόγω της έντασης της άσκησης, θα δώσεις και μια σημαντική ώθηση στον μεταβολισμό σου (5%-15%) για περίπου 24 ώρες!

Πηγή: ifitnessbook.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »