Η σημασία των διαλειμμάτων μεταξύ των σετ ασκήσεων

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην επιτυχία ενός προγράμματος άσκησης, είναι τα διαλείμματα μεταξύ των σετ και μεταξύ των διαφορετικών ασκήσεων. Τα διαλείμματα, καθορίζονται από τους στόχους που έχει το προπονητικό πρόγραμμα και είναι εξίσου καίριας σημασίας τόσο για έναν ηλικιωμένο που γυμνάζεται για την υγεία του, όσο και για τον πρωταθλητή του στίβου.

Η χρονική διάρκεια που παρεμβάλλεται μεταξύ των σετ και μεταξύ των ασκήσεων επιδρά σημαντικά στη αποκατάσταση του οργανισμού και του μυός, καθώς και στις ορμονικές εκκρίσεις που προκαλεί η συνολική επιβάρυνση μιας προπόνησης.

Ουσιαστικά, την ώρα της άσκησης εξαντλείται η ενέργεια του μυός. Στη συνέχεια γίνεται συγκεκριμένης διάρκειας διάλειμμα ώστε το σώμα να αναπληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ενέργειας που έχασε. Κατόπιν συνεχίζεται η άσκηση, ξαναεξαντλείται η ενέργεια του μυός και επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Αν το διάλειμμα είναι μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας από αυτό που απαιτεί το προπονητικό πρόγραμμα, τότε η αναπλήρωση της ενέργειας του μυός δεν είναι η ενδεδειγμένη. Έτσι ο μυς λαμβάνει λανθασμένα ερεθίσματα, και η επίτευξη του στόχου γίνεται προβληματική.

 

πηγή: queen.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »