Πότε η δίαιτα είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Συνεχώς ακούμε ότι το πολύ φαγητό και η αποχή από την άσκηση οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος. Τι συμβαίνει όμως όταν τρώμε ισορροπημένα και γυμναζόμαστε συστηματικά και δε βλέπουμε αποτέλεσμα;

 

Οι επιστήμονες έχουν πλέον κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους το σώμα ανταποκρίνεται στο φαγητό. Πιστεύουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μας είναι «καλωδιωμένο» ώστε να χάνει τα κιλά πιο δύσκολα. Από το νευρικό έως το πεπτικό σύστημα και τα σημαντικότερα όργανα του σώματος, πολλοί είναι οι λόγοι που έχουμε πέσει θύμα ενός «βιολογικού σαμποτάζ».

 

Τα παχυντικά φαγητά απενεργοποιούν τα νεύρα του στομάχου

Τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανακοίνωσαν ότι μπορεί να φταίνε τα νεύρα του στομάχου που δε χάνουμε βάρος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γαστρικά νεύρα αποστέλλουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Ωστόσο, η κακή διατροφή μπορεί να αποδυναμώσει τα νεύρα αυτά, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο μέχρι να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.

 

Κακή καλωδίωση του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να παίζει επίσης ρόλο στην απώλεια βάρους και την αποτυχία μιας δίαιτας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρουν ότι σε κάθε άνθρωπο διαφέρει η εγκεφαλική λειτουργία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντίδραση στην ορμόνη της πείνας (λεπτίνη), η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Η λεπτίνη ειδοποιεί τον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη και να εκκινήσει τη διαδικασία καύσης των θερμίδων. Τα άτομα που δεν παράγουν τη λεπτίνη αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να χάσουν βάρος.

 

Βακτήρια του στομάχου

Η ποσότητα των βακτηρίων που βρίσκονται στο στομάχι καθορίζει το αποτέλεσμα της δίαιτας. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ των βακτηρίων και της πείνας. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξε ότι τα βακτήρια του στομάχου επηρεάζουν σημαντικά το μεταβολισμό.

 

Ο εγκέφαλος αγνοεί το στομάχι

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της  Πενσυλβάνια, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αδυναμία να προσαρμοστούν στις διαφορές των θερμίδων κάθε γεύματος. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στα εσωτερικά σήματα που αφορούν στην πείνα και τον κορεσμό.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »