CrossFit: μόδα, μανία ή ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η γυμναστική;

Δεν ξέρω για σας, πάντως εγώ όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, μία ερώτηση ακούω «τελικά, σου άρεσε το CrossFit;» Μα, τι λένε;

Άλλοι είναι κατενθουσιασμένοι, άλλοι πάλι μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο μάθημα CrossFit.  Οι απόψεις διίστανται αλλά ένα είναι σίγουρο, το CrossFit έχει κάνει εντύπωση…και γίνεται συζήτηση γύρω από το όνομά του.

Ο στόχος του CrossFit είναι να σφυρηλατήσει το κορμί μέσα από μια ευρεία, γενική και χωρίς αποκλεισμούς προπόνηση. Να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα που θα προετοιμάσει καλύτερα τον εκπαιδευόμενο για οποιαδήποτε συνθήκη έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, μία προπόνηση, ιδανική για όλους που ειδικεύεται… στα πάντα.

CrossFit: μόδα, μανία ή ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η γυμναστική; 1

Αυτά υποστηρίζουν οι εκπαιδευτές βέβαια, σε καμία περίπτωση εμείς. Τι είναι όμως το CrossFit;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, που χρησιμοποιεί λειτουργικές κινήσεις με όλο το σώμα, συνεχώς εναλλασσόμενες σε υψηλή ένταση. Δεν είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια για τη βελτιστοποίηση του συνόλου της σωματικής ικανότητας.

Περιλαμβάνει δέκα παραμέτρους: ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμό, ευλυγισία, ευκαμψία, σθένος, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ταχύτητα, ισχύ και δύναμη.

Αν αποφασίσετε να μπείτε στη διαδικασία του CrossFit να είστε έτοιμοι για ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι και σειρα από ασκήσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Ενόργανη γυμναστική, άρση βαρών, powerlifting και σπριντ, όλα τα έχει στο πρόγραμμα το CrossFit.

CrossFit: μόδα, μανία ή ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η γυμναστική; 2

Και σε αυτό το σημείο ίσως και να συμφωνήσω με όλους, όσοι επιμένουν ότι το CrossFit δεν είναι βαρετό, αλλά ειλικρινά θυμίζει περισσότερο ασκήσεις ετοιμότητας για καταδρομείς παρά προπόνηση γυμναστηρίου.

Ας πούμε όμως ότι αποδεχόμαστε το γεγονός ότι είναι η απόλυτη έκφραση του fitness, ποιος αγύμναστος ή σχεδόν αγύμναστος «κακομοίρης» που θέλει να ασκηθεί (με την απλούστερη έννοια της άσκησης, που μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους), θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα;

Οι ειδικοί απαντούν ότι το CrossFit απευθύνεται σε κάθε υγιή ασκούμενο, χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα, είτε πρόκειται για εντελώς αρχάριο, είτε για έμπειρο, είτε για αθλητή, αρκεί ο wannabe fit να προσπαθεί να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Δηλαδή, δε θέλει μόνο σωματική προσπάθεια αλλά και πνευματική…ακόμα πιο δύσκολο.

Οι προπονητές λένε ότι δύο φορές την εβδομάδα αρκούν (βλέπετε η ένταση την προπόνησης δεν ενδείκνυται για περισσότερες φορές ειδικά στην περίπτωση που είστε αρχάριος) ενώ αν συνεχίσετε μπορεί να φτάσετε μέχρι και τις 5 προπονήσεις τη βδομάδα. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 ευρώ το μήνα (ανάλογα με τις προπονήσεις) και η κάθε συνάντηση διαρκεί μία ώρα.

CrossFit: μόδα, μανία ή ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η γυμναστική; 3

Άρα ας συνοψίσουμε: για να κάνει κάποιος CrossFit πρέπει να είναι «ετοιμοπόλεμος» για γρήγορες και έντονες ασκήσεις, ανά πάσα στιγμή και να μην εγκαταλείπει ποτέ.

Αυτό από μόνο του κάνει το άθλημα ιδιαιτέρως απαιτητικό. Ταυτόχρονα βέβαια, προϊδεάζει θετικά, ότι αν κάποιος είναι επιμελής με το πρόγραμμά του, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα έχει 6-pack που θα ζήλευε ακόμα και το Sports Illustrated.

Από την άλλη, αν δεν είστε άτομο του γυμναστηρίου καλύτερα να αναζητήσετε πιο συμβατικές λύσεις, που ενδεχομένως να μην εγκαταλείψετε μετά την πρώτη προπόνηση. Όπως και να χει πάντως μία δοκιμή θα σας πείσει…

 

ΠΗΓΗ; http://www.clickatlife.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »