Βραδινό φαγητό : Πρέπει να τρώμε πριν τον ύπνο;

fagito ipnos

Η κατανάλωση ενός σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τη μυϊκή μάζα που επιθυμείτε ενώ κοιμάστε. Απλά, αυτό που πρέπει να βεβαιωθείτε είναι ότι θα είναι το σωστό είδος σνακ.

Είναι 8:00 το βράδυ και έχετε μόλις τελειώσει ένα υπέροχο γεύμα με την οικογένεια σας. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τρώτε μέχρι αύριο. Εντάξει, μπορεί και να αρπάξετε και λίγη σοκολάτα ή κάνα μπισκότο πριν από το κρεβάτι, χωρίς να σκέφτεστε τη διατροφή. Απλά μόνο για να ικανοποιηθείτε γευστικά.

Το θέμα είναι ότι, όταν προσπαθείτε να χτίσετε μύες, ή να χάσετε λίπος, η σοκολάτα ή το μπισκότο, δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Εάν τρέφεστε έτσι ανελλιπώς, και το πρωί παραλείπεται την κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος, τότε το σώμα σας πάει 8-ίσως και 10-12 ώρες χωρίς πρωτεΐνη. Δεν είναι κάτι που θα θέλατε αυτό, και δεν ακούγεται και τόσο καλό. Ο λόγος είναι γιατί:

 

ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΥΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Το σώμα σας δημιουργεί νέες πρωτεΐνες και διασπά τις παλιές 24 ώρες την ημέρα, μια διαδικασία γνωστή ως κύκλος εργασιών πρωτεΐνης, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τον παράγοντα της διατροφής εκτός των άλλων. Η ισορροπία αυτών των δύο διαδικασιών, με την πάροδο του χρόνου καθορίζει αν αυξάνετε, ή αν χάνετε ο μυϊκός ιστός. Αν θέλετε να χτίσετε το μυ, θα πρέπει να οικοδομήσετε νέα πρωτεΐνη. Έτσι, η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει το απαιτούμενο ποσοστό πρωτεΐνης.

Έχοντας αρκετή πρωτεΐνη στο σύστημα σας, η πρωτεϊνική σύνθεση των μυών (MPS) είναι εφικτή. MPS είναι όταν το σώμα σας χτίζει μύες (γνωστή ως αναβολική κατάσταση). Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σας διασπά την μυϊκή πρωτεΐνη (MPB, γνωστή ως καταβολική κατάσταση).

Ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα και το κατάλληλο σνακ πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το σώμα σας στην κατάσταση ‘’μυϊκής οικοδόμησης’’. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι, η παράλειψη γευμάτων, οι κακές επιλογές πρωτεΐνης, και τα γλυκά αργά το βράδυ, μπορεί να διατηρήσουν το σώμα σας σε μια καταβολική κατάσταση.

Χτίσιμο μυϊκού ιστού κατά την διάρκεια του ύπνου

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα τους μετατρέπει ότι έτρωγαν πριν από το κρεβάτι σε λίπος. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Μια μελέτη από τον οργανισμό Ιατρικής και Επιστημών στον Αθλητισμό και την Άσκηση (Medicine and Science in Sports and Exercise), διαπίστωσε ότι αν τρώμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μετά την προπόνηση και πρίν τον ύπνο, δεν μετατρέπονται σε λίπος. Αλλά, χρησιμοποιούνται για να αυξηθούν τα ποσοστά της σύνθεσης μυϊκών πρωτεϊνών.

Δείτε επίσης : Η πρωτεΐνη πριν τον βραδινό ύπνο προωθεί τη μυική ανάπτυξη

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ

Όντως πρέπει να καταναλώνουμε πρωτεΐνη πριν τον ύπνο; Θυμηθείτε, το σώμα σας συνεχώς δημιουργεί και διασπά τον μυ. Το κλειδί όμως για να γίνεται περισσότερο οικοδόμηση από ό, τι διάσπαση, είναι να δώσετε στο σώμα σας μια σταθερή ποσότητα των πρωτεϊνών. Για έναν μέσο άνθρωπο, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνες γεύμα ή σνακ, να γίνεται κάθε 3-4 ώρες.

Φυσικά, δεν εννοούμε να βάζουμε το ξυπνητήρι για να μας ξυπνάει κάθε 3-4 ώρες το βράδυ ενώ κοιμόμαστε. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για μια καλή υγεία. Αυτό που εννοούμε είναι ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνες σνακ πριν από το κρεβάτι, θα δώσει στο σώμα σας τα καύσιμα που χρειάζεται προς την δημιουργία των μυών.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

Αν, κατά τύχη, φτάσει η ώρα για ύπνο, και ακόμα δεν έχετε καταναλώσει τους υδατάνθρακες ή το λίπος που αναφέρεται στο διατροφικό πρόγραμμα σας για την ημέρα, μη διστάσετε να τις συμπεριλάβετε στο τελευταίο σας γεύμα/σνακ. Όμως, μην ξεχνάτε, η πρωτεΐνη είναι η προτεραιότητα. Πηγές πρωτεΐνης όπως, καζεΐνη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τα οποία είναι κυρίως καζεΐνη), είναι εξαιρετικές επιλογές. Η αργή τους πέψη, έχει ως αποτέλεσμα την πρωτεΐνη να ρέει στο σύστημά σας για αρκετές ώρες, κάτι που θέλουμε ενώ κοιμόμαστε, και επεκτείνει την οικοδόμηση των μυών και τη μείωση της βλάβης των μυών.

Αν τα γαλακτοκομικά είναι κάτι που δεν καταναλώνεται, τότε μια εναλλακτική λύση είναι να προσθέσετε τα υγιεινά λίπη (π.χ αβοκάντο, έλαια, βούτυρα ξηρών καρπών) στο γεύμα/σνακ σας πριν τον ύπνο. Αυτά τα λίπη θα επιβραδύνουν την πέψη.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »