Βάρη κι επαναλήψεις : Ο κατάλληλος συνδυασμός

Συνήθως οι επαναλήψεις στα βάρη εξαρτώνται από τους στόχους του κάθε ασκούμενου. Ανάλογα τους στόχους, χρειάζονται και οι αντίστοιχες επαναλήψεις.

  1. Μυική αντοχή: <70% της 1 RM, 15-20 επαναλήψεις, διάλειμμα 30 δευτερόλεπτα
  2. Αύξηση μυική μάζας, δύναμη: 70 – 80 % της 1 RM, 8-12 επαναλήψεις, διάλειμμα 40 – 90 δευτερόλεπτα
  3. Μέγιστη δύναμη: 80-100% της 1 RM, 1-6 επαναλήψεις, διάλειμμα 2-5 λεπτά

Η επιλογή των επαναλήψεων είναι σημαντική και καθορίζεται από μια προπονητική αρχή-την Αρχή της επιβάρυνσης.

Για να υπάρχουν οι απαραίτητες προσαρμογές θα πρέπει η επιβάρυνση να είναι ψηλότερη από αυτή που μπορούμε να κάνουμε με άνεση. Συγκεκριμένα, ερεθίσματα μικρότερα από 45- 50% της Μέγιστης Δύναμης δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η επιβάρυνση θα πρέπει να αυξάνεται προοδευτικά, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια.

Αποτελεσματική είναι η χρησιμοποίηση της διπλής προοδευτικότητας όπου αυξάνουμε πρώτα τις επαναλήψεις και ακολουθεί η αύξηση του βάρους μειώνοντας ξανά τις επαναλήψεις στο επιθυμητό όριο, ανάλογα με τον προπονητικό μας στόχο.

Αύξηση της επιβάρυνσης δεν έχουμε μόνο με την αύξηση του βάρους. Επιβάρυνση εκφράζεται γενικά σαν όγκος προπόνησης, ο οποίος εξαρτάται από την ένταση των αντιστάσεων, επαναλήψεις, αριθμό σετ.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »