Ασκηθείτε για να σώσετε τη μέση σας

H σπονδυλική στήλη μοιάζει με το κατάρτι ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους. Όπως αυτό χρειάζεται γερά σχοινιά προς όλες τις κατευθύνσεις για να διατηρείται σωστά στη θέση του, έτσι κι αυτή χρειάζεται γερούς και δυνατούς μυς και τένοντες για να κινείται σωστά και να εκτελεί τις κάμψεις, τις εκτάσεις και τις στροφές της.

H διαφορά είναι ότι, παρ’ όλο που τα «σχοινιά» πρέπει να είναι γερά, η σπονδυλική στήλη δεν αντέχει μεγάλα βάρη: από τη στιγμή που στηρίζει το βάρος όλου του σώματος, τα περιττά κιλά αποτελούν γι’ αυτή δυσβάσταχτο φορτίο.

Δυστυχώς, η υγεία της υπονομεύεται σημαντικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Όταν κανείς κάθεται με τις ώρες μποτιλιαρισμένος μέσα στο αυτοκίνητο, χαλαρώνουν όλοι οι μύες του. Το ίδιο και όταν περνά όλη τη μέρα του καθισμένος σε ένα γραφείο – ώσπου να έρθει το βράδυ και κουρασμένος να γυρίσει σπίτι, να σωριαστεί σε έναν καναπέ και να βάλει μπροστά του κι ένα πιάτο φαγητό.

Πώς είναι δυνατόν να διατηρήσει κανείς έτσι καλή φυσική κατάσταση; Και πώς περιμένει με αυτόν τον τρόπο ζωής να μην αναπτύξει κάποια στιγμή πόνους και ενοχλήσεις στη μέση;

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, απαραίτητη είναι η αύξηση της καθημερινής κινητικότητας και ει δυνατόν η συστηματική ενασχόληση με κάποια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα.

Επιπλέον, το καλοκαίρι απαραίτητο είναι και το κολύμπι στη θάλασσα – το κανονικό κολύμπι, όμως, και όχι το βρέξιμο, ούτε το πλατσούρισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για το σώμα και ακόμα περισσότερο για τη σπονδυλική στήλη, διότι επιτρέπει την εκγύμναση όλων των μυών της χωρίς πιέσεις από το σωματικό βάρος, χάρη στην άνωση του νερού.

Του Γιώργου Σάπκα

Ο Γιώργος Σάπκας είναι αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »