Ασκήσεις με βάρη: Είναι αρκετή η προπόνηση ενδυνάμωσης μία φορά την εβδομάδα;

bari gynaikes

Μήπως μπαίνεις πρόθυμος στα μαθήματα spinning ή βγαίνεις για τρέξιμο, αλλά είσαι λιγότερο πρόθυμος να μπεις στην αίθουσα με τα βάρη;

Δεν είναι ότι δεν ξέρεις τα οφέλη της ενδυνάμωσης. Και κάθε φορά που κάνεις ασκήσεις με βαράκια νιώθεις καλά, βλέπεις τους μυς σου πιο τονισμένους και ξέρεις ότι η καρδιά και τα οστά σου επωφελούνται από αυτή την προπόνηση. Για κάποιο λόγο όμως, αποφεύγεις την ενδυνάμωση και καταλήγεις να κάνεις ποδήλατο, ελλειπτικό ή να τρέχεις και να απολαμβάνεις την έκρηξη ενδορφινών μετά την άσκηση. Συν, είναι δύσκολο να σηκώνεις βάρη!

Αν με όλα αυτά καταλήγεις να κάνεις ασκήσεις με βαράκια –ή με το βάρος του σώματός σου– μόνο μία φορά την εβδομάδα, έχει νόημα ή τζάμπα παιδεύεσαι; «Κάθε δραστηριότητα είναι προτιμότερη από το τίποτε» απαντά ο personal trainer Bedros Keuilian, «παρόλα αυτά, αν κάνεις προπόνηση ενδυνάμωσης μόνο μία φορά την εβδομάδα δεν θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ακόμη κι αν συνδυάζεις πέντε μέρες την εβδομάδα τρέξιμο με μία μέρα βάρη, το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι «μέτρια αποτελέσματα σε αύξηση δύναμης, μυική τόνωση και μία μικρή αύξηση στην οστική σου πυκνότητα» επισημαίνει.

Τι να κάνεις αν είσαι εθισμένος στο cardio;

Ο Keuilian προτείνει να κάνεις μόλις 3-5 λεπτά σε κάθε σου προπόνηση ασκήσεις ενδυνάμωσης που δεν απαιτούν ούτε εξοπλισμό ούτε ειδικό χώρο, όπως καθίσματα, βυθίσεις τρικεφάλων και burpees. Αν θέλεις να δεις πραγματικά διαφορά μπορείς να κάνεις ένα 3λεπτο πρόγραμμα αρκετές φορές τη μέρα και να προσθέσεις μία δεύτερη μέρα προπόνησης με βάρη – 25-30 λεπτά μετά το τρέξιμο ή όποια άλλη αεροβική άσκηση προτιμάς.

Πηγή

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital