Τι πρέπει να ξέρετε για την αερόβια άσκηση

Τι πρέπει να ξέρετε για την αερόβια άσκηση, πριν αρχίσετε συστηµατική γυµναστική. Πρέπει να συµβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι µπορείτε να γυµναστείτε µε τα όργανα γυµναστικής που έχετε επιλέξει καθώς και για το πρόγραµµα άσκησης που θ’ ακολουθήσετε. Οι παρακάτω οδηγίες έχουν εφαρµογή µόνο για υγιή άτοµα.

Η συστηµατική αερόβια άσκηση µε το κατάλληλο όργανο (π.χ. διάδροµο, ελλειπτικό, ποδήλατο, κωπηλατική κ.λπ.), βελτιώνει, προστατεύει και προάγει την υγεία του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήµατος (καρδιά, αγγεία, φλέβες, πνεύµονες, κ.λ.π.), αυξάνει το µεταβολισµό και τη δαπάνη θερµίδων και βοηθάει στη µεγαλύτερη καύση λίπους και στον έλεγχο του σωµατικού βάρους.

Πλεονεκτήµατα οργάνων αερόβιας άσκησης

 1.Μπορείτε να γυµναστείτε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
2.Τα όργανα αερόβιας άσκησης προσφέρουν ασφαλή, άνετη κι αποτελεσµατική γυµναστική – µε την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και ότι η γυµναστική θα γίνει σύµφωνα µε τις προδιαγραφές του κάθε οργάνου.
3.Οι κραδασµοί είναι ελαχιστοποιηµένοι.
4.Η άσκηση είναι λιγότερη βαρετή και περισσότερο αποτελεσµατική.
5.Όλα τα όργανα έχουν διαφωτιστικές ενδείξεις (απόσταση, ταχύτητα, καρδιακοί σφυγµοί, κ.λ.π.) οι οποίες αποτελούν έναν καλό τρόπο ελέγχου της προπόνησης και της προόδου σας.
  1. Μπορείτε να γυµναστείτε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. – See more at: https://gimnastirio.gr/3323/aerovia-askisi/?preview=true&preview_id=3323&preview_nonce=3c03c3b2be#sthash.gNs7m9Zu.dpuf
Μπορείτε να γυµναστείτε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. – See more at: https://gimnastirio.gr/3323/aerovia-askisi/?preview=true&preview_id=3323&preview_nonce=3c03c3b2be#sthash.gNs7m9Zu.dpuf

 

Βασικές συµβουλές

  1. Αφιερώστε χρόνο για να εξοικειωθείτε µε το όργανο που έχετε επιλέξει.
  2. Πριν και µετά το κυρίως πρόγραµµα πρέπει να κάνετε 5 λεπτά ασκήσεις διατάσεων.
  3. Ξεκινήστε την άσκησή σας αργά και σταδιακά. Mην βιάζεστε!
  4. Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδοµάδων, αυξήστε τη διάρκεια της άσκησής σας και όχι την ένταση της προσπάθειας σας. Αργότερα αυξήστε λίγο την ένταση, διατηρώντας όµως πάντα την καρδιακή σας συχνότητα µέσα στα πλαίσια ασφαλούς έντασης.

Ένταση άσκησης

Η ένταση υποδηλώνει το πόσο «σκληρά» γυµνάζεστε. Ο καλύτερος τρόπος για την µέτρηση του ποσοστού έντασης είναι ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας. Σε καµία περίπτωση η καρδιακή σας συχνότητα δεν θα πρέπει να περάσει την τιµή που προκύπτει από την αφαίρεση 200 – την ηλικία σας. Το ευνοϊκότερο επίπεδο έντασης µπορεί να προσδιοριστεί από τον παρακάτω τύπο: 180 – την ηλικία σας. Για παράδειγµα ένας 50χρονος θα πρέπει να κρατάει την καρδιακή του συχνότητα γύρω στους 130 σφυγµούς ανά λεπτό.

Διάρκεια άσκησης

Αν είστε αρχάριος, πρέπει να αυξάνετε προοδευτικά τη διάρκεια της άσκησης. Στην αρχή, ο χρόνος άσκησής σας πρέπει να είναι σχετικά µικρός. Για καλύτερα αποτελέσµατα, προτείνουµε να γυµνάζεστε ηµέρα παρά ηµέρα, από 15-30 λεπτά τη φορά.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »