7 οφέλη της λειτουργικής προπόνησης

leitourgiki proponisi

Η λειτουργική προπόνηση έχει γίνει η τελευταία «μόδα» στο χώρο του fitness, αλλά είναι σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε. Χρησιμοποιώντας ασκήσεις που μετατοπίζουν την εστίαση της εκγύμνασης σε μια πολύ πιο πρακτική προπόνηση ολόκληρου του σώματος, η λειτουργική προπόνηση λειτουργεί με την άσκηση των μυών σας με ένα τρόπο παρόμοιο όπως κι αυτόν που χρησιμοποιεί το σώμα σας στην καθημερινή ζωή.

Είναι ο τύπος προπόνησης που προετοιμάζει το σώμα σας για διάφορες μορφές καθημερινών δραστηριοτήτων διατηρώντας έτσι τη δύναμη και την αντοχή του σώματος.

Με έμφαση στη δύναμη, την αναπνοή και την ευελιξία τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης διαφέρουν από άλλες προπονήσεις εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο στοχεύει το σώμα σας. Ενσωματώνοντας στοιχεία από κάθε τομέα του fitness και λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς νόμους που εφαρμόζονται στις καθημερινές κινήσεις του σώματος, η λειτουργική προπόνηση στοχεύει στην ενίσχυση της υγείας και της γενικής σας ευημερίας. Ποιο κάτω είναι μερικά από τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η λειτουργική προπόνηση.

1. Ευκολύνει την καθημερινότητα σας

Βελτιώνοντας την συνολική λειτουργία του σώματός σας, ενισχύοντας την μυϊκή σας δύναμη και την αντοχή και αναπτύσσοντας μυϊκή και σωματική σταθερότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να ολοκληρωθούν με περισσότερη ευκολία. Σε σύγκριση με τη συμβατική άσκηση, τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης τείνουν να υπερτερούν, διότι στοχεύουν πραγματικά τις κινήσεις που εκτελούμε καθημερινά.

Αυτή η συγκεκριμένη προσέγγιση του fitness βοηθά στην αύξηση της ποιότητας ζωής σας με πρακτικό, αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο. Η λειτουργική προπόνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων και να αυξήσει την ευκολία της καθημερινής σας ζωής.

2. Μεγαλύτερη μυϊκή μνήμη

Σύμφωνα με τον Fitness Coach Gavin Smith, μερικά από τα καλύτερα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη μυϊκή μνήμη. «Όσο περισσότερο εκτελεί το σώμα σας μια συγκεκριμένη κίνηση ή άσκηση, τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το σώμα σας επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις στο μέλλον», εξηγεί ο Gavin. «Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για συγκεκριμένες αθλητικές ασκήσεις».

Εκτελώντας κανονικές λειτουργικές ασκήσεις, δεν ενισχύετε μόνο τη μυϊκή και πυρηνική δύναμη, αλλά ασκείτε επίσης και τον εγκέφαλο ενισχύοντας αποτελεσματικά τη μνήμη του εγκεφάλου σας.

3. Χαμηλή ένταση (Low impact)

Επειδή η λειτουργική προπόνηση υλοποιεί ασκήσεις που έχουν χαμηλή ένταση, είναι μία καλή επιλογή για να την δοκιμάσει κανείς σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Για τους αρχάριους που ξεκινούν με μία διαφορετική προπόνηση ή στυλ εκγύμνασης, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να μάθουν τι θα λειτουργήσει καλύτερα για τις ανάγκες τους, αλλά η λειτουργική προπόνηση θα βοηθήσει βελτιώνοντας όλες τις φυσικές ικανότητες χωρίς να προκαλεί στρες στο σώμα και στις αρθρώσεις.

«Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό στην αρχή, μη γνωρίζοντας ποιες ασκήσεις να εκτελέσετε ή ποιον εξοπλισμό να χρησιμοποιήσετε», λέει ο Gavin. «Με μια μικρή ποσότητα έρευνας αυτές τις μέρες όμως, είναι εύκολο να βρείτε μια λίστα ασκήσεων που ταιριάζουν στον καθένα. Η πρακτική των κινήσεων και η τεχνική είναι πολύ πιο σημαντικές από το να προσθέσετε βάρος».

4. Αυξάνει την ευελιξία και τον συντονισμό

Παρά τις κοινές παρανοήσεις που κυκλοφορούν ότι η λειτουργική προπόνηση οδηγεί μόνο σε όγκο και μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ευελιξία σας στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. «Καθώς το φάσμα κινήσεων των λειτουργικών ασκήσεων είναι αρκετά μεγάλο, που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε και να τελειώσετε στη θέση όπου οι μύες σας είναι τεντωμένοι, το να σημειωθεί αύξηση όγκου είναι αρκετά δύσκολο», λέει ο Gavin. Ενώ η λειτουργική προπόνηση λειτουργεί πράγματι τους μύες, η αύξηση της διάπλασης σας δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας της. «Όσον αφορά την ευελιξία, η λειτουργική προπόνηση θα συμβάλει στην ουσιαστική αύξηση της,» εξηγεί ο Gavin.

5. Βελτιώνει την ισορροπία και την στάση του σώματος

Οι ασκήσεις που εφαρμόζονται μέσω της λειτουργικής προπόνησης χρησιμοποιούν πολλαπλούς μύες για να ενισχύσουν τη δύναμη και την ισορροπία του σώματος σας, βελτιώνοντας αποτελεσματικά τη γενική σας στάση. «Οι περισσότερες λειτουργικές ασκήσεις δεν σταθεροποιούν το σώμα σας απαιτώντας από εσάς να χρησιμοποιήσετε άλλες μικρές μυϊκές ομάδες βοηθώντας σας να στηρίξετε τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της υπερπροπόνησης μιας μυϊκής ομάδας και σε μια λανθασμένη στάση», εξηγεί ο Gavin. «Η δυνατότητα στόχευσης συγκεκριμένων μυών στην τροχαλία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ανισορροπιών της στάσης του σώματος και να αποτρέψει τον πόνο σε μερικές από τις πιο κοινές περιοχές όπως οι γοφοί, το κάτω μέρος της πλάτης και οι ώμοι».

Με τη χρήση της αντοχής και του σωματικού βάρους στην λειτουργική προπόνηση, η διαχείριση του βάρους μπορεί εύκολα να διατηρηθεί μειώνοντας το στρες στο σώμα σας και ενισχύοντας την κινητικότητα, την ισορροπία και τη στάση του σώματος. Η καλή στάση του σώματος είναι σημαντική για οτιδήποτε κάνετε, οπότε η χρήση της λειτουργικής προπόνησης θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ισορροπίας του σώματος σας, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας σε δραστηριότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

6. Βοηθά στον πόνο των αρθρώσεων

Για όσους υποφέρουν από συχνό μυϊκό πόνο ή πόνο στην πλάτη και στις αρθρώσεις η λειτουργική προπόνηση μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα ευεργετική. Η λειτουργική προπόνηση έχει σχεδιαστεί επίσης για να αποκαταστήσει το σώμα σας όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί να κινείται. Εξαιτίας αυτού, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, στα γόνατα, στον αυχένα και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορούν να μειωθούν σημαντικά οδηγώντας το σώμα σας πίσω στις βασικές του κινήσεις.

Είναι μία ιδανική άσκηση για καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να κινηθούν όσο πιο άνετα γίνεται. Είτε αποφεύγουν την άσκηση λόγω αρθρίτιδας, είτε χρόνιου πόνου στην πλάτη και στα γόνατα, οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στη λειτουργική προπόνηση μπορούν να κάνουν τις καθημερινές εργασίες που ήταν κάποτε δύσκολες, πολύ πιο εύκολες.

7. Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Όπως ακριβώς λειτουργεί η λειτουργική προπόνηση για τη βελτίωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη, στις αρθρώσεις και του μυϊκού πόνου, είναι επίσης σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι καθημερινές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους δρομείς και στους λάτρεις του αθλητισμού, και αυτός είναι ο λόγος που οι ασκήσεις της λειτουργικής προπόνησης είναι τόσο σημαντικές.

Με την μίμηση των καθημερινών κινήσεων, το σώμα σας είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσει το καθημερινό στρες. Η λειτουργική προπόνηση ξεχωρίζει από τη συμβατική προπόνηση λόγω του τρόπου με τον οποίο μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και στρες στο σώμα σας. Κατά την λειτουργική προπόνηση, δεν ενισχύονται μόνο οι μύες, αλλά και οι γύρω σύνδεσμοι, μια περιοχή που είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »