7 μύθοι γύρω από το Fitness και τη γυμναστική

fitness myth

Βλάπτει το τρέξιμο τα γόνατα; Πόσο αποτελεσματικές είναι οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες; Αυξάνει τον μεταβολισμό η άσκηση; Απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήσεις που «πονοκεφαλιάζουν» τους περισσότερους ασκούμενους.

Οι κοιλιακοί «φαίνονται» με σκληρή προπόνηση

Θα σας απογοητεύσουμε αλλά ακόμα και αν… εκατοστήσετε τα σετ κοιλιακών σε κάθε προπόνηση, αν δεν ρίξετε το ποσοστό του σωματικούς σας λίπους δεν πρόκειται να αποκτήσετε ποτέ το six pack του Brad Pitt στο Fight Club. Οι κοιλιακοί, όπως και οι περισσότεροι μύες, καλύπτονται από λίπος. Αν λοιπόν δεν καταφέρετε να το «ξεφορτωθείτε», μην περιμένετε να φανούν.

Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματικές στην μείωση του βάρους

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των διατροφολόγων, η πιο αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος συνδέεται με την ελεγχόμενη κατανάλωση θερμίδων. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να γίνει είτε με υγιεινό τρόπο, είτε με ανθυγιεινό. Οι δίαιτες «αστραπή» που βασίζονται στην μειωμένη (ή και μηδενική) λήψη υδατανθράκων, δεν συνιστώνται από τους ειδικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν άμεσα αποτελέσματα και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης μέσω τις αυξημένης πρόσληψης πρωτεΐνης. Όμως, απαγορεύουν την κατανάλωση και των «καλών» υδατανθράκων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για καλή απόδοσή στις προπονήσεις και περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη αποτελεί μονόδρομο για την αύξηση της μυϊκής μάζας

Η αλήθεια είναι πως από ένα σημείο και μετά δεν χρειάζεστε υπερβολικές δόσεις πρωτεΐνης καθημερινά, εκτός και αν «ασχολείστε» με στεροειδή ή προπονείστε εντατικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ένα γενικό πλαίσιο για όσους προπονούνται σε μέτρια ένταση καθημερινά και θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα 1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.

Δύο χιλιόμετρα περπάτημα «καίνε» τις ίδιες θερμίδες με δύο χιλιόμετρα τρέξιμο

Μπορεί η απόσταση να είναι στην ουσία η ίδια, όμως αυτό που αρκετός κόσμος αγνοεί είναι πως ο τρόπος με τον οποίον θα την διανύσετε έχει σημαντική επίπτωση στο πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε. Με το τρέξιμο ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός αυξάνεται τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με το περπάτημα . Επίσης, πέρα από το γεγονός ότι «καίτε» περισσότερες θερμίδες τρέχοντας την ίδια απόσταση, εκμεταλλεύεστε στο έπακρο όλα τα καρδιοαναπνευστικά οφέλη του τρεξίματος (βελτίωση στην αντοχή και την φυσική κατάσταση, βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας).

Η καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τον μεταβολισμό

Η θεωρία της «βελτίωσης» του μεταβολισμού, αποτελεί μία από τις πιο παρεξηγημένες στον κόσμο του fitness, κυρίως λόγω της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από την έννοια του μεταβολισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό κατά τη διάρκειά της, αλλά και για μερικές ώρες μετά, ανάλογα με την έντασή της. Παρ’ όλα αυτά, όσο βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση, το σώμα ανταποκρίνεται πιο εύκολα στην προπόνηση με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας ή σωματικής άσκησης. Επίσης, όσο λιγότερο λίπος έχετε, τόσο μειώνεται και ο βασικός σας μεταβολισμός μιας και «κουβαλάτε» λιγότερο βάρος σε καθημερινή βάση.

Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατα

Ακούμε συχνά – πυκνά, ότι το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην άρθρωση του γονάτου. Κατά πόσο όμως, αυτός ο ισχυρισμός είναι αληθής; Σύμφωνα με μια μελέτη που στηρίχτηκε σε στοιχεία 18 χρόνων και σύγκρινε άτομα που τρέχουν και άτομα που δεν τρέχουν, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Στην πραγματικότητα, το τρέξιμο προσφέρει ενδυνάμωση και «λίπανση» στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος.

«Αυτή είναι η καλύτερη μορφή άσκησης»

Όπου το «αυτή» αντικαθίσταται με το «αερόβια», «βάρη», «ποδόσφαιρο», «πολεμικές τέχνες» κτλ. Η παραπάνω φράση είναι πέρα για πέρα αναληθής. Ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης; Οι απαντήσεις ποικίλουν και έχουν να κάνουν με τον καθένα μας ξεχωριστά. Ποια μας αρέσει; Σε ποια αποδίδουμε καλύτερα; Ποια μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε; Αυτή είναι η καλύτερη για εμάς.

Πηγή: in2life.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »