5 τροφές με αναπάντεχα καλά αποτελέσματα για τον οργανισμό

Υπάρχουν τροφές που όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας. Κάποιες άλλες πάλι μπορεί απλά να μην φανταζόμαστε ότι μπορεί να έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Τέλος υπάρχουν κάποιες που τα αποτελέσματά τους μπορεί απλά να μας εκπλήξουν.

Πέντε τροφές με αναπάντεχα καλά αποτελέσματα έτσι όπως αυτά αποδεικνύονται μέσα από την επιστημονική έρευνα.

  1. Πίκλες

Αν ψάχνεις μία τροφή που μπορείς εύκολα να βρεις παντού και να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου, η επιστήμη σου δίνει την απάντηση: πίκλες.

Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών δείχνουν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με έρευνα του κολεγίου William and Mary της Virginia, αυτού του είδους τα τρόφιμα – και ανάμεσά τους οι πίκλες με φυσική ζύμωση, συντελούν στη έκλυση μεγάλης ποσότητας σεροτονίνης που όπως είναι γνωστό επιδρά θετικά στη διάθεσή μας.

Άλλες έρευνες συνδέουν την ευεργετική δράση της πίκλας – όπως και των υπόλοιπων τροφίμων φυσικής ζύμωσης, στο πεπτικό σύστημα με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της διάθεσής μας. Συγκεκριμένα μελέτη του Maryland University συνδέει άμεσα την κατανάλωση τουρσιών με τη μείωση του στρες και του κοινωνικού άγχους.

Δείτε μοναδικές  υγιεινές συνταγές εδώ

  1. Κόκκινες Καυτερές πιπεριές

Αν αγαπάτε τα καυτερά φαγητά η επιστήμη έχει για εσάς καλά νέα καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών φαίνεται ότι οι καυτερές πιπεριές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική μας υγεία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε μαζικά από ερευνητές του Harvard σε ένα μεγάλο αριθμό Κινέζων συμπεραίνει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου μέχρι και 14%. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στη θετική δράση που έχει για το μεταβολισμό η ουσία καψεϊκίνη, κάτι που οδηγεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Άλλες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών με την ενδυνάμωση της σύνδεσης των εγκεφαλικών κυττάρων, την ενίσχυση της μνήμης και της ικανότητας για μάθηση. Οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνη για την παραπάνω ευεργετική δράση την απιγενίνη, ουσία που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές.

  1. Γάλα Αμυγδάλου

Υπάρχει λόγος που το γάλα αμυγδάλου γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλές καθώς δρα ευεργετικά για τον οργανισμό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως μπορείς να δεις παρακάτω.

  • Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους σου καθώς περιέχει μόλις 60 θερμίδες ανά ποτήρι.
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα είναι πλούσια πηγή ευεργετικών για την καρδιά λιπαρών.
  • Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα κάλσιου και βιταμίνης D.
  • Βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει τη νεανική του όψη καθώς περιέχει το 50% της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε.
  • Συντελεί στη δύναμη και την αποκατάσταση των μυών χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ριβοφλαβίνη.
  • Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού καθώς περιέχει σχεδόν ένα γραμμάριο ίνες ανά μερίδα.

Διαβάστε: Ο απόλυτος οδηγός για να πίνεις περισσότερη ποσότητα νερού καθημερινά

  1. Κρασί

Δύο διαφορετικές έρευνες καταλήγουν στο εξής καταπληκτικό συμπέρασμα: Το κόκκινο κρασί μπορεί να σας βοηθήσει να κοντρολάρετε το βάρος σας.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Harvard σε ένα δείγμα 20.000 γυναικών με υγιές σωματικό βάρος. Για 13 χρόνια οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία όπως η άσκηση, οι διατροφικές συνήθειες και την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία μικρή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συντελεί στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και αφορά στη χορήγηση ρεσβερατρόλης, ενός συστατικού που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί σε υπέρβαρα θηλυκά ποντίκια. Το παραπάνω εκχύλισμα οδήγησε στην παραγωγή περισσότερων καφέ κυττάρων λίπους, που ενεργοποιούν το μεταβολισμό, καίνε θερμίδες και κατά συνέπεια βοηθάνε στην απώλεια βάρους.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ενισχύονται από τα αντίστοιχα διαφορετικών ερευνών σε σχέση με την κατανάλωση ρεσβερατρόλης και την απώλεια κιλών ή πόντων από τη μέση.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ – ακόμα και κόκκινου κρασιού, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα μαζί με άλλες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Προκειμένου λοιπόν να επωφεληθεί κάποιος από τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα(ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες).

  1. Καφές

Έρευνα που έλαβε χώρα το 2015 συσχετίζει την κατανάλωση καφέ με μείωση του ρίσκου θανάτου. Είχε διάρκεια 30 χρόνια μέσα στα οποία εξετάστηκε η σχέση με τον καφέ πάνω από 200.000 ατόμων.

Το αποτέλεσμα;

Μικρότερος κίνδυνος για εγκεφαλικό, νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και αυτοκτονία.

Τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Dana Farber Cancer Institute συνδέουν την κατανάλωση καφέ με τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία για καρκίνο του εντέρου τρίτου επιπέδου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η καφεΐνη είναι το μοναδικό συστατικό του καφέ που έχει αυτήν την ευεργετική επίδραση.

Η παραπάνω έρευνα είναι η πρώτη που κάνει τη συγκεκριμένη συσχέτιση. Ως εκ τούτου οι ερευνητές συνιστούν επιφυλακτικότητα μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της από άλλες μελέτες.

Τέλος αν και ο καφές κιτρινίζει τα δόντια προστατεύει ταυτόχρονα από την περιοδοντολογική νόσο και τη φλεγμονή των ούλων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

5 τροφές με αναπάντεχα καλά αποτελέσματα για τον οργανισμό 1

Ευχαριστούμε το balancelife.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »