5 συνήθειες που καταστρέφουν τους στόχους σας

Όλοι περάσαμε από αυτή τη φάση. Βλέπετε ένα γραμμωμένο, μυώδες μοντέλο στο Instagram ή σε ένα περιοδικό fitness και ξαφνικά αποφασίζετε ότι είναι μια καλή ιδέα να μπείτε σε ένα πρόγραμμα. Δυστυχώς όμως, είναι η πέμπτη καταραμένη φορά που έχετε αποφασίσει να πάτε για τρέξιμο το πρωί ή έχετε δεσμευτεί να μεταρρυθμίσετε τη διατροφή σας.

Γιατί λοιπόν δυσκολεύεστε τόσο στην επίτευξη των στόχων σας; Τι σας χωρίζει από τους αμέτρητους άλλους ανθρώπους που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να διατηρούν τη διάπλασή τους 365 μέρες το χρόνο; Η απάντηση είναι ΕΣΕΙΣ, ή ακριβέστερα η δική σας προσωπικότητα, οι δικές σας συνήθειες και ιδιορρυθμίες. Έτσι, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο κυρίαρχους τύπους προσωπικότητας, γιατί η επίτευξη των στόχων σας αποτελεί έναν όλεθρο και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

1. Ο αναβάλλων

Ο «αναβάλλων» είναι κάποιος του οποίου το σύνθημα πάντα είναι «Θα το κάνω αργότερα». Είναι αυτός ο οποίος είχεμια κουραστική μέρα στη δουλειά και αποφασίζει να το αναβάλει για την επόμενη ημέρα. Έτσι κι αλλιώς η ξεκούραση είναι πιο σημαντική σωστά; Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες παρόμοιες δικαιολογίες που αναβάλουν τους στόχους σας για μία μεταγενέστερη στιγμή η οποία ποτέ δεν λαμβάνει χώρο και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αναβλητικότητα γίνεται όλο και χειρότερη.

Το πρόβλημα – Το κύριο πρόβλημα με την αναβλητικότητα είναι η έλλειψη του επείγοντος. Η αναβλητικότητα, ως μια συνήθεια, σπάει γενικά όταν υπάρξει πανικός σε περίπτωση που υπάρχει μία διορία. Πράγματα όπως το να γίνετε υγιείς και δραστήριοι δεν έχουν προθεσμία όμως, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο εύκολο να το αναβάλετε για μια άλλη φορά.

Η Λύση – Με απλά λόγια, προκειμένου να σταματήσει η αναβλητικότητα, πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος επείγουσας ανάγκης. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας σχέδια και καθιστώντας τον εαυτό σας υπεύθυνο αν δεν πληροίτε αυτά τα σχέδια. Αυτές οι συνέπειες για τη μη εκπλήρωση των σχεδίων σας, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να σας οδηγήσουν σε μια έντονη αίσθηση επείγουσας ανάγκης, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει. Για παράδειγμα, αν δώσετε σε ένα φίλο ή συγγενή σας €500 και του πείτε ότι είναι δικά του, εκτός κι αν πάτε στο γυμναστήριο 20 φορές το μήνα, πολύ λίγοι άνθρωποι στην πραγματικότητα θα αποτύχουν. Αν και αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, απλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει να είναι μακροπρόθεσμo. Μόλις αποκτήσετε καλές συνήθειες, θα το βρείτε πιο εύκολο να τις διατηρήσετε. Επιπλέον, έχετε τον έλεγχο, καθώς είστε εσείς που θέτετε τους στόχους σας.

 

2. Ο ονειροπόλος

Ο Ονειροπόλος είναι το άτομο με υψηλούς στόχους και μεγάλες φιλοδοξίες. Βλέπει το σώμα ή το αποτέλεσμα που θέλει και αν δεν το πετύχει απογοητεύεται σε σημείο που το κίνητρο του απλά εξαφανίζεται. Αυτός είναι ο άνθτωπος που προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να είναι αρκετά άστατος με τους στόχους του.

Το πρόβλημα – Οι ονειροπόλοι υποφέρουν από το πρόβλημα της αναμονής άμεσων αποτελεσμάτων. Αν δεν δουν ένα εντυπωσιακό sixpack ή μια σημαντική απώλεια βάρους μέσα σε μια-δυο εβδομάδες, απλά χάνουν το κίνητρο τους ή επικεντρώνονται σε ένα άλλο στόχο, σχετικό ή μη. Είναι αυτοί που θέλουν αποτελέσματα, αλλά μπορεί να μην διαθέτουν την απαραίτητη υπομονή για να τα επιτύχουν.

Η Λύση – Καθώς οι ονειροπόλοι είναι μία ομάδα ατόμων που οδηγείται από αποτελέσματα, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έστω και αργά οι προσπάθειές τους πραγματικά λειτουργούν προς τον στόχο τους. Όπως και με αυτούς που αναβάλουν συνεχώς τα σχέδια τους, οι ονειροπόλοι πρέπει να θέσουν στόχους οι οποίοι να είναι βραχυπρόθεσμοι, προκειμένου να είναι σε θέση να μετρήσουν την πρόοδό τους. Έτσι, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, θα πρέπει να ορίσετε πιο μικρούς, επιτεύξιμους στόχους, ακόμη και αν είναι τόσο μικροί όσο 500γρ. Μια καλή δόση ρεαλισμού είναι επίσης σημαντική. Γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί η ιδανική σωματική διάπλαση ή το επίπεδο της φυσικής κατάστασης που επιθυμείτε θα θέσει σε προοπτική τα μικρότερα βήματα που πρέπει να ληφθούν. Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους οι ονειροπόλοι είναι να μην βαρεθούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί μια ιδανική σωματική διάπλαση, οπότε αν η τακτική προπόνηση δεν λειτουργεί, συνδυάστε την με ένα ανταγωνιστικό άθλημα, γιόγκα ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά στον στόχο σας.

 

3. Αυτός που δεν διαθέτει χρόνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν λίγο χρόνο, αλλά αυτή η ομάδα αθρώπων πηγαίνει σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Είτε εργάζονται πολλές ώρες, είτε είναι γονείς ή ασχολούνται με άλλα πράγματα δαπανώντας το σύνολο του χρόνου τους, τις περισσότερες φορές είναι απλά πάρα πολύ κουρασμένοι ή έχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώσουν τον χρόνο τους.

Το πρόβλημα – Το πρόβλημα με αυτό το είδος ανθρώπου είναι αρκετά προφανές. Aισθάνεται πάντα ότι δεν έχει τον χρόνο να ασκηθεί ή να επιτεύξει τους στόχους της φυσικής κατάστασης ή της υγείας του. Στην ουσία μπορεί να μην έχει καν το χρόνο να σκεφτεί για την ιδανική σωματική του διάπλαση πόσο μάλλον να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης.

Η Λύση – Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μπορεί να είναι η λύση. Μερικές φορές όταν έχετε τόσα πολλά πράγματα να κάνετε μπορεί να τρέχετε από τη μία εργασία στην άλλη σαν τρελοί απλά και μόνο για να ολοκληρώσετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Ένα σωστό πλάνο, ώστε να διαθέσετε 10-30 λεπτά άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά. Ίσως μπορεί να γίνετε δημιουργικοί με το είδος της άσκησης που κάνετε. Εάν δεν έχετε τον χρόνο να πάτε γυμναστήριο, βρείτε τρόπους να γίνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της εργασίας ή στο σπίτι με τα παιδιά σας. Πολλαπλές περιόδους μικρής προσπάθειας μπορεί να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή μακροπρόθεσμα. Και για όσους από εσάς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε πραγματικά αν βάζοντας την υγεία σε τελευταία μοίρα είναι κάτι που θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε έχοντας υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αργότερα στη ζωή σας.

 

4. Αυτός που τα κάνει όλα

Αυτό είναι ένα άτομο που τοποθετεί 200% προσπάθεια στην προπόνηση και στη διατροφή του. Είναι το άτομο που θα αφιερώσει 2-3 ώρες στο ίντερνετ μαθαίνοντας όσα το δυνατόν περισσότερα, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές σε κάθε προπόνηση και προετοιμάζοντας όλα τα γεύματα της εβδομάδας από την Κυριακή.

Το πρόβλημα – Ενώ η ομάδα αυτή φαίνεται να είναι η πιο προσηλωμένη από όλες τις ομάδες, τρέχει επίσης τον μεγαλύτερο κίνδυνο να το παρακάνει. Όταν κάποιο άτομο βάζει τόση πολλή προσπάθεια σε ένα τομέα, μπορεί είτε να βαρεθεί ή να κουραστεί γρήγορα, να βιώσει συντομότερα ένα οροπέδιο ή απλά να παραμελήσει άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής του. Στο τέλος, αυτό τα άτομο απλά θα παρατήσει τους στόχους του κάνοντας ένα εκτεταμένο διάλειμμα από όλα μέχρι την επόμενη φορά που θα αποφασίσει να δώσει ακόμα μία ευκαιρία.

Η Λύση – Το ενδιαφέρον είναι ότι η άσκηση είναι μια από τις πιο καλές λύσεις για την εξουθένωση. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα είναι η υπερβολική άσκηση, η ανακούφιση από αυτή την κατάσταση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο διάλειμμα. Ενώ είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε κάθε φορά, καθώς ένα ιδανικό σώμα θα χρειαστεί χρόνο να χτιστεί. Επαναπροσδιορίζοντας και επαναρρυθμίζοντας τους στόχους σας σε μικρότερους, πιο εφικτούς στόχους είναι ένας τρόπος για να μπορέσετε να βάλετε το ποσοστό προσπάθειας σας σε μια προοπτική. Μια άλλη λύση είναι η επικεντρωθείτε σε πράγματα που απολαμβάνετε, είτε πρόκειται για άσκηση ή για φαγητό. Το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα και το κοτόπουλο είναι απλά και αποτελεσματικά, αλλά αν φτάσετε σε ένα σημείο να τα αηδιάσετε, τότε ουσιαστικά σαμποτάρετε κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Τρώτε και ασκηθείτε έξυπνα, όχι βαρετά.

 

5. Ο αντισταθμιστής

Ο αντισταθμιστής τείνει να καταβάλλει μια καλή προσπάθεια στο γυμναστήριο, αλλά συχνά αντισταθμίζει αυτή την προσπάθεια έξω από το γυμναστήριο. Είτε πρόκειται για εξωφρενικά Σαββατόβραδα, ανθυγιεινά σνακ ή cheat meals, μετά από κάθε προπόνηση, τα άτομα αυτά έχουν τόσες υγιείς συνήθειες όσο και ανθυγιεινές.

Το πρόβλημα – Αυτά τα άτομα αγαπούν κάποιες συνήθειες τόσο πολύ που δεν μπορούν να τις διακόψουν. Έχουν την νοοτροπία ότι επειδή καταβάλλουν κάποια σημαντική προσπάθεια στο γυμναστήριο ή στην διατροφή τους, τότε μπορούν να καταφύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές μέσα στην ημέρα. Αυτά τα άτομα αγαπούν την ισορροπία, αλλά ίσως λίγο πολύ.

Η Λύση – Είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να ενισχύσει την υγεία του μακροπρόθεσμα να είναι σε θέση να επιβραβεύει τον εαυτό του. Όταν όμως επιβραβεύει τον εαυτό του συνεχώς, γίνεται μια συνήθεια. Μην περιμένετε να δείτε γρήγορη προοδο αν εξουδετερώσετε όλες τις υγιεινές σας συνήθειες με λιγότερο υγιεινές. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει πρώτα να δώσετε προτεραιότητα στις υγιείς συνήθειες. Υπενθυμίστε κάθε τόσο τον εαυτό σας με αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε, ώστε να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε ένα καλό δρόμο. Αλλάζοντας σιγά-σιγά τις συμπεριφορές σας είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας βέλτιστης ισορροπίας.

 

Πετύχετε τους στόχους σωματικής σας διάπλασης

Η τρέχουσα ή η επόμενη σας προσπάθεια στην επίτευξη του ιδανικού σας σώματος ή βάρους μπορεί να είναι η πρώτη ή η δέκατη σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι η πιο επιτυχημένη. Γνωρίζοντας και αλλάζοντας τις κακές συνήθειες όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε λάθη που σας παρασύρουν ή που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

Πηγή: Mrsupplement.com.au

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »