5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση

Αυτή η μετά-προπονητική ρουτίνα θα επιταχύνει την διαδικασία αποθεραπείας των μυικών ομάδων σου.

Αν φτάσεις σε ένα τέλμα μετά από κάποιο αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση, άχρηστα στοιχεία που εκκρίνει ο οργανισμός και ακόμα και τα ίδια τα θεραπευτικά θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες του σώματος μπορούν να “λιμνάσουν” στα πόδια σου, δημιουργώντας επιπλέον φλεγμονές που περισσότερο βλάπτουν παρά βοηθούν στην ίαση.

Για να αποφύγεις αυτή την κατάσταση, Η Robyn LaLondeπροπονήτρια και ιδιοκτήτρια του Edge Athlete Lounge, ένα studio αποκατάστασης στο Chicago, ανέπτυξε μια δική της αποθεραπευτική ρουτίνα. Μειώνει το πρήξιμο, χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στέλνει νέο αίμα για την μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των τοξινών, από τους μύες και τις αρθρώσεις.

Αν έχουν περάσει περισσότερο από 30 λεπτά από μια σκληρή προπόνηση τρεξίματος, ξεκίνησε με 5-10 λεπτά έντονου περπατήματος ώστε να αυξήσεις πάλι τους καρδιακούς παλμούς σου και να ξανανοίξεις τα περιορισμένα αιμοφόρα αγγεία.

5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση 1

Άσκηση 1: Περιστροφές με μπάλα γυμναστικής

Ξάπλωσε κάτω, με τα χέρια σου πλάι από το σώμα σου. Ανασήκωσε τα πόδια σου, κάθετα στο έδαφος και τοποθέτησε μια μπάλα γυμναστικής ανάμεσα στους αστραγάλους σου. Διατηρώντας το κάτω μέρος της πλάτης σου σε επαφή με το έδαφος, περίστρεψε τα πόδια σου και την μπάλα μέχρις ότου το αριστερό σου πόδι να βρεθεί μπροστά από το δεξί σου. Περίμενε για 1 δευτερόλεπτο και μετά περίστρεψε προς την άλλη κατεύθυνση. Συνέχισε για 1 λεπτό. Αν δεν έχεις μπάλα γυμναστικής, κάνε “ψαλιδάκια” στην θέση αυτή.

5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση 2

Άσκηση 2: Αιώρηση ποδιών

Στάσου όρθιος με τα χέρια σου στους γοφούς. Σφίξε ελαφρώς τον κορμό σου, λύγισε ελαφρώς το δεξί σου πόδι και κούνα το εμπρός και πίσω. Διατήρησε το πάνω μέρος του σώματος ακίνητο και τα μάτια να κοιτάζουν μπροστά. Εκτέλεσε 25 κουνήματα για κάθε πόδι.

5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση 3

Άσκηση 3: Διάταση του κορμού

Στάσου όρθιος να κοιτάζεις την πλάτη μιας καρέκλας. Τοποθέτησε τα χέρια σου επάνω στην καρέκλα, κάνε βήματα προς τα πίσω ώστε να τεντώσουν τα χέρια σου και η σπονδυλική σου στήλη. Χαλάρωσε το κεφάλι σου, κράτησε το πόδια σου τεντωμένα και χαμήλωσε την πλάτη σου ώστε το πάνω μέρος του σώματος να γίνει παράλληλο με το έδαφος. Διατήρησε αυτή την στάση για 1 λεπτό ενώ θα πρέπει οι ανάσες σου να είναι μεγάλες και αργές (εισέπνευσε από την μύτη σε 3 χρόνους και εξέπνευσε από το στόμα πάλι σε 3 χρόνους).

5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση 4

Άσκηση 4: Πόδια στον τοίχο

Ξάπλωσε στο πάτωμα με τους γοφούς σου να ακουμπάνε στον τοίχο και τα πόδια σου τεντωμένα κάθετα στο έδαφος. Προσπάθησε να διατηρείς συνέχεια την επαφή όλης της πλάτης σου και του κάθε ποδιού σου με το πάτωμα και τον τοίχο αντίστοιχα. Αν νιώθεις κάποια τάση στα hamstrings σου τότε λύγισε λίγο τα γόνατα σου. Άνοιξε τα χέρια σου στα πλάγια, οι παλάμες σου να κοιτάζουν προς τα πάνω και διατήρησε αυτή την στάση από 5 έως 15 δευτερόλεπτα. Για επιπλέον διάταση των γλουτών και των προσαγωγών, λύγισε τα πόδια σου προς τα έξω και φέρε τα πέλματά σου σε επαφή.

5 ασκήσεις αποκατάστασης μετά την προπόνηση 5

Άσκηση 5: Εμβρυακή στάση

Γονάτισε στο έδαφος, με τα πέλματα των ποδιών σου να ακουμπάνε στους γοφούς σου, και τα γόνατα στο άνοιγμα των ώμων ή περισσότερο (όσο περισσότερο ανοιχτά, τόσο μεγαλύτερη η διάταση των γοφών). Τέντωσε τα χέρια σου ευθεία μπροστά από το σώμα σου, οι παλάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω και τοποθέτησε το κούτελο σου στο έδαφος (ή όσο χαμηλότερα μπορείς). Διατήρησε αυτή την στάση για 2 λεπτά.

 

Συγγραφέας: Cindy Kuzma

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »