10 οφέλη της γιόγκα για την υγεία

Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που μας βοηθάει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά κι εμείς σας παραθέτουμε 10 από αυτά.

1. Βελτιώνει την ευελιξία

Η βελτιωμένη ευελιξία είναι ένα από τα πρώτα και πλέον προφανή οφέλη της γιόγκα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας τάξης, μάλλον δεν θα είστε σε θέση να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αλλά αν συνεχίσετε με συνέπεια, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή χαλάρωση και στην τελική, οι φαινομενικά αδύνατες πόζες θα καταστούν δυνατές. Πιθανόν να παρατηρήσετε επίσης ότι οι πόνοι αρχίζουν να εξαφανίζονται. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα σφιχτά ισχία μπορούν να τεντώσουν την άρθρωση του γόνατος λόγω της ακατάλληλης ευθυγράμμισης των οστών του μηρού και της κνήμης. Οι σφιχτοί μηριαίοι μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της κλίσης της οσφυϊκής μοίρας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Και η ακαμψία των μυών και του συνδετικού ιστού μπορούν να προκαλέσουν κακή στάση του σώματος.

 

2. Χτίζει μυϊκή δύναμη

Οι ισχυροί μύες κάνουν περισσότερα από το να σας δίνουν μια ωραία εμφάνιση. Σας προστατεύουν επίσης από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στην πλάτη και βοηθούν επίσης στην πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους. Όταν χτίζετε δύναμη μέσα από τη γιόγκα, μπορείτε να ισορροπήσετε με ευελιξία.

 

3. Τελειοποιεί τη στάση σας

Το κεφάλι σας είναι σαν μία μπάλα μπόουλινγκ, μεγάλο, στρογγυλό, και βαρύ. Όταν είναι ακριβώς ισορροπημένο πάνω από μια όρθια σπονδυλική στήλη, χρειάζεται πολύ λιγότερη δουλειά για το λαιμό σας και τους ραχιαίους μύες να το υποστηρίξουν. Μετακινήστε το αρκετές ίντσες μπροστά όμως και θα αρχίσει να δημιουργείται ένταση στους μύες. Και η κούραση δεν είναι το μόνο πρόβλημά σας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πλάτη, στο λαιμό και σε άλλους μύες και αρθρώσεις.

 

4. Προστατεύει τη σπονδυλική σας στήλη

Οι σπονδυλικοί δίσκοι – οι απορροφητήρες κραδασμών μεταξύ των σπονδύλων που μπορεί να σχηματίσουν κήλη και να συμπίεσουν τα νεύρα – χρειάζονται κίνηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν έχετε μια καλά ισορροπημένη πρακτική asana με άφθονες διατάσεις, μπροστινές και πισινές κάμψεις και συστροφές, θα βοηθήσει στο να διατηρήσετε τους δίσκους σας ελαστικούς.

 

5. Σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Αισθάνεστε λυπημένοι; Ενώ δεν είναι τόσο απλό, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια σταθερή πρακτική γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και σε μείωση των επιπέδων της μονοαμινοξειδάσης (ένα ένζυμο που διασπά τους νευροδιαβιβαστές) και της κορτιζόλης. Στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ο Richard Davidson, Ph.D., διαπίστωσε ότι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στους διαλογιζόμενους, ένα εύρημα που έχει συσχετισθεί με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο δραματική ενεργοποίηση της αριστερής πλευράς βρέθηκε σε αφοσιωμένα άτομα που έκαναν μακροχρόνια πρακτική.

 

6. Βοηθά στην εστίαση

Ένα σημαντικό όφελος της γιόγκα είναι η εστίαση στο παρόν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική πρακτική της γιόγκα βελτιώνει το συντονισμό, το χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη, ακόμα και τον δείκτη νοημοσύνης. Οι άνθρωποι που ασκούν υπερβατικό διαλογισμό αποδεικνύουν την ικανότητά τους να λύουν προβλήματα και να αποκτούν και να ανακαλούν πληροφορίες καλύτερα, ίσως επειδή αποσπάται λιγότερο η προσοχή τους από τις σκέψεις, οι οποίες μπορούν να παίζουν ξανά και ξανά σαν μία ατελείωτη ταινία.

 

7. Βελτιώνει την ισορροπία

Η τακτική πρακτική γιόγκα αυξάνει την ιδιοδεκτικότητα (την ικανότητα να αισθάνεστε τι κάνει το σώμα σας και που βρίσκεται) και βελτιώνει την ισορροπία. Οι άνθρωποι με κακή στάση σώματος ή δυσλειτουργικά πρότυπα κίνησης συνήθως έχουν κακή ιδιοδεκτικότητα, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα στα γόνατα και πόνο στην πλάτη. Καλύτερη ισορροπία θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες πτώσεις. Για τους ηλικιωμένους αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ανεξαρτησία και καθυστερημένη εισαγωγή σε γηροκομείο ή και μη εισαγωγή. Για τους υπόλοιπους από εμάς, οι στάσεις όπως το Tree Pose μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο ασταθής.

 

8. Σας βοηθά να κοιμάστε πιο βαθιά

Η διέγερση είναι καλή, αλλά η υπερβολική μπορεί επηρεάσει το νευρικό σας σύστημα. Η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το θόρυβο και τη φασαρία της σύγχρονης ζωής. Η επανορθωτική asana, savasana, pranayama και ο διαλογισμός ενθαρρύνουν την Pratyahara, μια εσωτερική στροφή των αισθήσεων, η οποία παρέχει χρόνο που προορίζεται για το νευρικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι ένα άλλο όφελος της τακτικής πρακτικής γιόγκα είναι ο καλύτερος ύπνος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο κουρασμένοι και αγχωμένοι και λιγότερο πιθανό να έχετε ατυχήματα.

 

9. Σας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη

Η γιόγκα καταστέλλει τις διακυμάνσεις του μυαλού. Με άλλα λόγια, επιβραδύνει τους ψυχικούς βρόχους της απογοήτευσης, της λύπης, του θυμού, του φόβου, και της επιθυμίας που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Και δεδομένου ότι το στρες έχει εμπλακεί σε τόσα πολλά προβλήματα υγείας, αν μπορείτε να μάθετε να ηρεμείτε το μυαλό σας, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα και υγιέστερα χρόνια.

 

10. Ανακουφίζει τον πόνο σας

Η γιόγκα μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η asana, ο διαλογισμός, ή ένας συνδυασμός των δύο, μειώνει τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη, ινομυαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, και άλλες χρόνιες παθήσεις. Όταν ανακουφίσετε τον πόνο, η διάθεσή σας βελτιώνεται, είστε περισσότερο διατεθειμένοι να δραστηριοποιηθείτε, και δεν χρειάζεστε τόσα πολλα φάρμακα.

 

Πηγή: Yogajournal.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »