10 κανόνες διατροφής για αρχάριους

gimnastiki diatrofi

Ποτέ δεν πρεπει να το αγνοούμε, η διατροφή έχει μεγαλη σημασία για την επίτευξη μιας επιθυμιτής σωματικής διάπλασης.

Με την αφοσίωση και την προσπάθεια που απαιτείται για να παραμείνουμε μυώδεις και με χαμηλα ποσοστά στο δεικτη λιπομετρησεως , το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε ειναι οι πληροφορίες να ειναι πολύπλοκες. Πάρτε τη διατροφή σας, για παράδειγμα. Θα μπορούσαμε για ωρες να συζητάμε για λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τα διάφορα είδη σάκχαρων και όλες τις περιπλοκές της γλυκονεογένεσης, όμως ποιος θα ήταν ο λογος; Θα περιπλέξει μόνο το θέμα και σιγουρα δε σας πάρει ουτε ενα βημα πιο κοντά στο αποτελεσμα που ζητατε. Οπότε ας το απλοποιήσουμε, μονο με τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες, για να χτίσετε περισσότερο μυ και να χάσετε περισσότερο λίπος οσο ποτέ πρίν.

Το κλειδί είναι μια σειρά από κανόνες, μια λίστα που ονομάζουμε 10 Κανόνες Διατροφής για αρχάριους. Ακολουθήστε τους, και όχι μόνο θα αποφύγετε την επιστημονική ορολογία, αλλά θα πετύχετε επίσης τους στόχους σας για ένα καλαίσθητο και επιβλητικό σώμα. Πώς σας φαίνεται;

 

1. Πάρτε ένα γεύμα κάθε 3 ώρες

Η απόκτηση μυικής μάζας συνοψίζεται στην παροχή θρεπτικών συστατικών, και τίποτα δεν ειναι καλύτερο απο ενα γέυμα κάθε 2-3 ώρες, το οποίο ανέρχεται σε 6-8 γεύματα την ημέρα. Οι συχνές τροφοδοτήσεις εξασφαλίζουν μια σταθερή εισροή υδατανθράκων, πρωτεΐνων και των απαραίτητων λιπαρών οξέών, για να διατηρηθείτε σε αναβολική κατάσταση. Ακολουθώντας τον τρίωρο αυτό κανόνα, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον την ίδια ποσότητα και έως και δύο φορές περισσότερους υδατάνθρακες σε σχέση με την κατανάλωση πρωτεΐνης, μαζί με μια μικρότερη ποσότητα υγιών λιπαρών στα περισσότερα γεύματα. Επειδή τρώτε κάθε τρεις ώρες, ειναι καλύτερο να καταλωνετε μικροτερες ποσοτητες. Κρατώντας κάθε γεύμα σχετικά μικρό ενισχύετε την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπει να ελαχιστοποι’ησετε το σωματικό λίπος.

Τρώγοντας μικρότερα, συχνότερα γεύματα, δημιουργείτε ένα περιβάλλον στο εσωτερικό του σώματος όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν αυψομειώνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως όταν τρώτε λιγότερα, μεγαλύτερα γεύματα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν το σώμα να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης σε μια προσπάθεια να αποθηκεύσει τη γλυκόζη για μετέπειτα χρήση.

Όταν η ινσουλίνη είναι παρούσα, εμποδίζεται η καύση λίπους. Μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και κρατώντας σταθερά τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα, βοηθάτε την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης.

 

2. Καταναλώστε αρκετη πρωτεΐνη

Ένα γεύμα δεν πρέπει ποτέ να είναι ανεπαρκές σε πρωτεΐνη. Για τη μεγιστοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. (Αυτό σημαίνει 150 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για ενα ατομο 75 κιλών.) Προκειμένου να παρέχετε στους μύες σας μια συνεχή εισροή αμινοξέων, θα διαιρέσετε την ποσότητα πρωτεΐνης σας, με τον αριθμό των γευμάτων που καταναλώνετε. Αν για παράδειγμα τρώτε έξι γεύματα την ημέρα, 200 γραμμάρια πρωτεΐνης δια έξι γεύματα θα σήμαινε τουλάχιστον 30-40 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα.

Οι κύριες πηγές πρωτείνης σας, πρέπει να είναι χαμηλές σε λιπαρά ζωικές πηγές όπως το κοτόπουλο, απαλλαγμένο απο λίπος βοδινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρια, αυγά και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προιόντα και όπως και με τη γυμναστική σας, η ποικιλία είναι ζωτικής σημασίας.

Ακολουθώντας τις ίδιες μια ή δύο πηγές πρωτεΐνης κάθε μέρα, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικο οσο καταναλωνοντας ποικιλία πρωτεϊνών απο διάφορες διαθέσιμες πηγές. Θα πρέπει να αναμείξετε διάφορες πηγές πρωτεϊνών για να εξασφαλίσετε ότι καταναλώνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

 

3. Ενυδάτωθείτε!

Η σημασία της κατανάλωσης άφθονου νερού είναι πέραν των προφανών ωφελημάτων . Σε πολύ βαθύτερο επίπεδο, είναι η παροχή περισσότερου νερού στα μυϊκά κύτταρα. Οσο περισσότερο νερό υπάρχει μέσα στους μύες, τόσο καλύτερα θα λειτουργούν και έτσι θα είναι μεγαλύτεροι και δυνατότεροι.Η συναίνεση στην κοινότητα του bodybuilding είναι ότι η υψηλή αποθήκευση νερού στο εσωτερικό των μυών, λειτουργεί ως ένα αναβολικό παράγοντα. Αυτό επιτρέπει στους μυες να διατηρήσουν μια θετική ισορροπία αζώτου, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη τους.

Επίσης αν παίρνετε συμπληρώματα κρεατίνης, γλουταμίνης και βασικών αμινοξέων, οι μύες σας θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αποθηκεύουν νερό, γιατί όταν τα κύτταρα των μυών είναι εφοδιασμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, περισσότερο νερό μεταφέρεται και παραμένει στους μυες. Καταναλώνετε τουλάχιστον 1 γαλόνι νερού κάθε μέρα, και πίνετε περίπου 8 ουγγιές νερού κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.

 

4. Υδατάνθρακες! Χρησιμοποιήστε τους σωστά.

Οι υδατάνθρακες έχουν ενα μεγάλο ρόλο στη διατροφή σας. Καταναλώνοντας πολύ λίγους, μπορεί να μειώσετε τα κέρδη σας σε μυική μάζα αλλα αν απ’ την αλλη καταναλώνετε πάρα πολλους, θα είστε παραφουσκωμένοι και χωρίς καθόλου γράμμωσεις . Ένας καλός κανόνας είναι να καταναλώνετε 5-6 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, όταν προσπαθείτε να προσθέσετε μυική μάζα. Και όπως με την πρωτεΐνη, είναι προτιμότερο να διαιρέσετε αυτή την ποσότητα μεταξύ των γευμάτων που τρώτε καθημερινά, με εξαίρεση δύο συγκεκριμένων γευμάτων: Του πρωινόυ και αμέσως μετά την γυμναστική σας.

Σε αυτές τις 2 φάσεις, το σώμα είναι κάπως ανεπαρκές στην κατασκευή σωματικού λίπους από υδατάνθρακες, έτσι νοιώστε ελεύθεροι να καταναλώσετε το πιο μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων σας σε αυτές τις φάσεις της ημέρας.

Το πρωινό και το γεύμα αμέσως μετά τη γυμναστική σας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υποβοήθηση της ανάπτυξης των μυών, διότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενισχύει μία από τις αναβολικές ορμόνες υπεύθυνες για την οδήγηση θρεπτικών συστατικών στους μύες, παράγοντας έτσι ένα ευνοϊκό ορμονικό περιβάλλον που ενισχύει την ανάκαμψη. Στα περισσότερα άλλα γεύματα, θα πρέπει να καταναλώνετε υδατάνθράκες αργής πέψης, όπως ψωμιά και ζυμαρικα ολικής αλέσεως, αλεύρι βρώμης, γλυκοπατάτες, φρούτα και λαχανικά, αντί για γρήγορης αφομοίωσης πηγές, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα γλυκά. ‘Ετσι βοηθάτε στην οικοδόμηση των μυών και την παροχή σταθερής ενέργειας.

 

5. Καταναλώστε κόκκινο κρέας.

Μπριζόλες και μπιφτέκια βόδινου, συχνά τρομάζουν τους ανθρώπους λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες.Αλλά όταν θέλετε να χτίσετε μύες, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να αποφύγετε είναι το κόκκινο κρέας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης και της B12, η οποία υποστηρίζει την μυϊκή αντοχή και ανάπτυξη. Επίσης ανά γραμμάριο, περιέχει περισσότερο σίδηρο, ψευδάργυρο και κρεατίνη από οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεΐνης. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Οπότε αν είστε κολλήμένοι στο κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και την πρωτεΐνη γάλακτος, τότε μάλλον θα πέσετε έξω στούς στόχους σας. Το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή αργής πέψης πρωτεϊνών, που μπορούν να βοηθήσουν στην κατακράτηση αζώτου και τη συνεχή αύξηση των αμινοξέων στο αίμα. Το κόκκινο κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή μας για όλες τις εποχές, είτε όταν χτίζετε μυική μάζα, είτε αν είστε σε διατροφή γράμμωσης.

Κατά την επιλογή του κατάλληλου τύπου κόκκινου κρέατος, επιλέξτε κυρίως πιο λιτές περικοπές όπως το κόντρα φιλέτο. Ψάξτε για κρέας που είναι τουλάχιστον 93% άπαχο.

Δείτε επίσης : Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας

6. Φάτε ψάρια.

Πολλοί bodybuilders φαίνεται να ζουν με πουλερικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βοδινό κρέας, αλλά ο σολομός, η πέστροφα, και ο τόνος εχουν επίσης ως πλεονεκτήματα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά εκτός των πρωτεϊνών. Είναι πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μπορεί έμμεσα να συνεισφέρει στη γράμμωση σας και ταυτόχρονα στην αύξηση μυϊκής μάζας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν το σώμα να πάραξει το γλυκογόνο, τη μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων. Το γλυκογόνο είναι η κύρια πηγή ενέργειας για την γυμναστική και σε γενικές γραμμές, επαρκή επίπεδα είναι δείκτης για την ανάπτυξη των μυών και την αποκατάστασή τους.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή των μυών και την απώλεια γλουταμίνης, ένα ζωτικό αμινοξέο που παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία αποκατάστασης των μυών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να το παρακανουμε, αλλά αν συμπεριλάμβουμε τα ψάρια στη διατροφή μας για μερικές απο τις ημέρες της εβδομάδας, θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην άυξηση καθαρής μυικής μαζας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε γενικά το λίπος. 20% -30% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να αποτελείται από υγειές διατροφικό λίπος.

Το ψάρι είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης, με ένα προφίλ αμινοξέων πολύ ευεργετικό για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μυών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον στο οποίο λιγότερη ινσουλίνη είναι απαραίτητη για να μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο σώμα, έτσι αποφεύγετε τη παραγωγή σωματικού λίπους.

 

7. Προστατέψτε τη μυική σας μάζα με τα προ-και μετα-γυμναστικής γεύματα.

Οι ορμόνες του στρές και συγκεκριμένα η κορτιζόλη, μπορει να εμποδισει κατα πολυ το χίτσιμο των μυών, σε σημείο που για να επανέρθετε δεν είναι τόσο απλό όσο ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες. Η λύση: Καταναλώστε τα σωστά τρόφιμα και συμπληρώματα στα προ-και μετα-γυμναστικής γεύματα. Εδώ είναι όπου η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι απαραίτητη. Εισέρχεται στο αίμα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεΐνης και παρέχει τα αμινοξέα που αξιοποιούνται απο τους μύες για την ανάπτυξη τους, ενώ ταυτόχρονα εμποδιζει την απορρόφηση της κορτιζόλης. Μια αργής απορρόφησης πρωτεΐνη, όπως η καζεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την καταπολέμηση των επιπέδων κορτιζόλης.

Καταναλώστε τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος πριν και 40 γραμμάρια μετά την προπόνηση, αργής πέψης υδατάνθρακες 30 λεπτά πριν την προπόνηση και υδατανθρακες γρήγορης αφομοίωσης αμέσως μετά, μαζί με την πρωτείνη γαλακτος σας.

Όσο για το διατροφικό λίπος, πριν και μετά τη γυμναστική είναι οι δύο ώρες της ημέρας, στις οποίες θέλετε να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Θα επιβραδύνει την απορρόφηση της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, η οποία θα καθυστερήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των μυών.

 

8. Σχεδιάστε “ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ” ημέρα.

Ενώ μια υγιής διατροφή με την εφαρμογή των πιο πάνω βημάτων είναι η βάση για την μυική ανάπτυξη, ”σπάζοντας” τη συγκεκριμένη αυτή διατροφή καθε 7-10 ημέρες, αυξάνοντας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση μυΪκής μάζας για το λόγο οτι ετσι ψηλώνετε τα επίπεδα των αυξητικών ορμονών που παράγει ο οργανισμός σας. Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν ”ημέρα εξαπατήσης (Cheat Day). Όταν περιστασιακά τρώτε περισσότερο, ο οργανισμός αντιδρά αυξάνοντας την κυκλοφορία των φυσικών παραγόντων ανάπτυξης, όπως η αυξητική ορμόνη, IGF-1, ορμονών του θυρεοειδούς και, ενδεχομένως, η τεστοστερόνη. Επειδή ακόμη και μια μικρή αύξηση σε αυτές τις ορμόνες, μπορεί να επηρεάσει την ανάκτηση και την ανάπτυξη των μυών, είναι λογικό να τα αξιοποιήσετε.

Διατηρώντας συνεχώς μια σχετικά καθαρή διατροφή, μπορεί να οδηγήσει στην πλήξη και να θέσει σε κίνδυνο την διατροφής σας. Περιοδικές απότομες αυξήσεις στην κατανάλωση θερμίδων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί πλεόνασμα θερμίδων που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και την μυϊκή δύναμη. Για την αποφυγή μεγάλης αύξησης σωματικού λιπους, βεβαιωθείτε ότι η μια φορά κάθε 7-10 ημέρες δεν θα καταλήξει σε εξαπάτηση τις περισσότερες ημέρες.

 

9. Τα 3 κύρια συμπληρώματα.

Όσο γίνεστε πιο προηγμένοι στον τομέα της γυμναστικής και τις γνώσεις διατροφής σας, δοκιμάστε μια ποικιλία από συμπληρώματα για να συμβάλει στη βελτίωση της δύναμης, στο μέγεθος, την ενέργεια, το κάψιμο λίπους και την υγεία σας γενικότερα. Αλλά πρός το παρών ας μείνουμε στα βασικά: Στήν κρεατίνη, τη γλουταμίνη και τα αμινοξέα BCAA, τρία από τα πιο αποτελεσματικά και προσιτά συμπληρώματα στην αγορά. Η κρεατίνη έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες για τη θετική της δράση στην ενίσχυση της δύναμης των μυών, τη σωματική δύναμη και το μέγεθος των μυών. Η γλουταμίνη είναι ένα βασικό αμινοξέο για την πρόληψη της βλάβης των μυών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα BCAAs αποτρέπουν την απώλεια μυϊκής μάζας και επίσης συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πάρτε αυτές τις δόσεις τόσο πριν όσο και μετά την γυμναστική σας: 3-5 γραμμάρια κρεατίνης, 5-10 γραμμάρια γλουταμίνης και 5-10 γραμμάρια BCAAs. Η προσθήκη αυτών των συμπληρωμάτων σε μια διατροφή γεμάτη από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες θα εξασφαλίσει ότι θα λάβετε όλα τα οφέλη από την γυμναστική σας.

 

10. Μην φοβηθήτε την βραδυνή διατροφή.

Στις 7-9 ώρες που κοιμάστε κάθε βράδυ, το σώμα σας είναι σε κατάσταση νηστείας, λαμβάνοντας αμινοξέα από τους μύες σας για να τροφοδοτήσει το μυαλό σας σε περίπτωση έλλειψης τροφής. Αυτή δεν είναι μια ιδανική κατάσταση, εάν ο στόχος σας είναι να χτίσετε σε μύες. Ωστόσο, αυτό μπορείτε να το αποφύγετε με το να τρώτε σωστά λίγο πριν πάτε για ύπνο. Το κλειδί είναι η κατανάλωση μιας αργής αφομοίωσης πηγής πρωτεΐνης, μαζί με μια μέτρια ποσότητα καλού λίπους, ώστε τα αμινοξέα αυτών των τροφών να τρέφουν σταδιακά τους μύες σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αμέσως πρίν πάτε για ύπνο, καταναλώστε περίπου 30 γραμμάρια καζεΐνης, ή 100 -150 γραμμάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, καρύδια ή ξηρούς καρπούς, ή 2-3 κουταλιές της σούπας λινέλαιο. Η καζεΐνη είναι μια αργής πέψης πρωτείνη που έρχεται σε μορφή σκόνης (επίσης περιέχεται στο cottage cheese), και τα υγιή λίπη που βρίσκονται στο φυστικοβούτυρο, τα καρύδια και το λιναρόσπορο (που είναι σχεδόν αποκλειστικά ακόρεστα) θα βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η απορρόφηση της πρωτεΐνης ακόμη περισσότερο.

Συνιστάται επίσης η κατανάλωση πρωτεϊνών, η ακόμα και υδατανθράκων, στη μέση της νύχτας, αν τύχει να σηκωθείτε για να πάτε στήν τουαλέτα. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να καταναλώσετε μιά πρωτείνη. Αν λίγο σωματικό λίπος δεν είναι πρόβλημα για εσάς, 50 γραμμάρια πρωτεΐνης ανεμιγμένα με 50 γραμμάρια υδατανθράκων σε υγρή μορφή, όπως ένα συμπλήρωμα που περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί, είναι απολύτως εντάξει. Αν ανησυχέιτε για το σωματικό λίπος, παραλείψτε τους υδατάνθρακες. Αυτή η εικοσιτετράωρη παροχή θρεπτικών συστατικών θα κρατήσει το σώμα σε αναβολική κατάσταση.

Πηγή

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital